Hoe lang duurt het plantseizoen?

6 juni 2019
Hoe lang duurt het plantseizoen?

Sommige momenten in het jaar zijn geschikter dan andere als het om een haag planten gaat. Het veranderende weer heeft bijvoorbeeld vrij veel invloed op de omstandigheden in uw tuin. Die zijn niet het hele jaar optimaal om een haag in de grond te zetten. Maar hoelang duurt het plantseizoen nu eigenlijk? En is dat voor alle haagplanten dezelfde periode? We merken dat veel mensen met vragen over het plantseizoen van hun haag zitten. Daarom staan we graag even met u stil bij het beste moment in het jaar om uw haag te planten en hoelang dat precies duurt.

De juiste omstandigheden voor het planten
Bij zware regenval is de kans dat de plantgeul vol loopt met water erg groot.

De juiste omstandigheden voor het planten

Zoals gezegd kunnen weersomstandigheden voor een deel bepalen of u uw haag kunt gaan planten. Bij zware regenval is de kans dat de plantgeul vol loopt met water erg groot; als gevolg daarvan kunnen de wortels van de haagplanten onder water blijven staan en schade oplopen. Ook bij vorst is planten af te raden, misschien zelfs onmogelijk. Als u met een schep al niet door de bevroren aarde heen komt, wordt het voor de wortels natuurlijk wel heel erg moeilijk om zich door de grond heen te ontwikkelen en zo aan uw tuin te wennen voor het voorjaar begint.

Verder is het plantseizoen voor een groot deel afhankelijk van hoe uw planten precies geleverd worden. Bij de meeste haagplantenwebshops is het mogelijk om uw haagplanten in pot, met blote wortels of met kluit te bestellen. Een kant en klaar haag is ook een optie, maar qua leverwijze is dit te vergelijken met een haagplant met kluit. Al deze leverwijzen brengen een ander plantseizoen met zich mee en daar proberen wij ons aanbod zoveel mogelijk op af te stemmen. Zo zullen wij nooit haagplanten leveren in een periode dat ze eigenlijk niet geplant kunnen worden. Hieronder leest u meer over het plantseizoen per leverwijze.

Plantseizoen haagplanten met blote wortels
Deze moeten geplant worden op het moment dat de planten in rust zijn en dat is de winter. De planten hebben dan hun bladeren verloren en ze zullen in het voorjaar pas weer gaan groeien.

Plantseizoen haagplanten met blote wortels

Haagplanten met blote wortels hebben het kortste plantseizoen van alle haagplanten. Deze moeten geplant worden op het moment dat de planten in rust zijn en dat is de winter. De planten hebben dan hun bladeren verloren en ze zullen in het voorjaar pas weer gaan groeien. Dat wil zeggen dat de tussenliggende periode – grofweg tussen november en april – perfect is om haagplanten met blote wortels in de tuin te planten. Vorstperioden zijn natuurlijk niet geschikt. In de praktijk kunt u uw haag dus het beste in de eerste en laatste maanden van dit plantseizoen planten, omdat er dan nog geen nachtvorst is.

Blote wortels is een voordelige manier om aan bijvoorbeeld een beukenhaag of een haagbeuk te komen. Ze zullen er in eerste instantie wat kaal uitzien, de meeste blotewortelplanten zijn dan ook bladverliezende haagplanten, maar zodra het plantseizoen voorbij is, zullen ze snel in blad staan en uw tuin wat meer kleur geven.

Plantseizoen haagplanten met kluit
Dat seizoen ontloopt het plantseizoen van planten met blote wortels niet eens zo heel veel, maar u kunt meestal in oktober al beginnen met planten.

Plantseizoen haagplanten met kluit

Haagplanten met een kluit komen qua plantseizoen het meest overeen met het “reguliere” plantseizoen. Dat seizoen ontloopt het plantseizoen van planten met blote wortels niet eens zo heel veel, maar u kunt meestal in oktober al beginnen met planten. Omdat ze in hun kluit al grond bij zich hebben, zijn ze eerder te rooien en dus ook langer verkrijgbaar. Bovendien verkleint de aanwezigheid van de kluit de kans op uitval aanzienlijk. Daarom kunt u bij ons ook wintergroene haagplanten met kluit vinden, zoals taxussen of laurierhagen.

Verder gelden voor haagplanten met kluit eigenlijk dezelfde instructies als voor haagplanten met blote wortels. Met vorst zijn ze niet te planten, dus per saldo worden de meeste kluitplanten in de herfst of aan het begin van het voorjaar geplant.

Plantseizoen haagplanten in pot
Waar alle andere haagplanten bij levering zo snel mogelijk de grond in moeten, kunt u bij haagplanten in pot rustig het juiste moment afwachten.

Plantseizoen haagplanten in pot

Haagplanten in pot zijn een bijzondere categorie. Waar alle andere haagplanten bij levering zo snel mogelijk de grond in moeten, kunt u bij haagplanten in pot rustig het juiste moment afwachten. En dat is wel zo prettig als het weer net even niet geschikt is op de dag dat de planten bij u afgeleverd worden. Deze planten hebben in hun pot namelijk al een wortelstelsel dat volledig intact is, waardoor ze makkelijk kunnen overleven. U kunt ze planten wanneer u maar wilt, al mogen ook potplanten niet bij vorst de grond in. Potplanten zijn een mooie manier om het plantseizoen te verlengen.

Duurt het wat langer voordat uw planten daadwerkelijk de grond in uw tuin ingaan? Vergeet de potplanten dan geen water te geven. Ze moeten immers wel voldoende voeding krijgen, anders zijn ze alsnog beschadigd voordat uw haag daadwerkelijk staat.

Wat is het ideale moment om een haag te planten?
Hoewel het plantseizoen volgens de algemene opvatting tussen oktober en april is, raden we aan om vroeg in die periode te beginnen met planten.

Wat is het ideale moment om een haag te planten?

Hoewel het plantseizoen volgens de algemene opvatting tussen oktober en april is, raden we aan om vroeg in die periode te beginnen met planten. De grond is dan namelijk nog warm van de afgelopen zomer, wat de wortels van uw nieuwe haag de kans geeft om zich goed vast te zetten voordat de winterperiode aanbreekt. Des te sterker en gezonder kunnen uw haagplanten aan het nieuwe voorjaar beginnen.

Ons aanbod is altijd op het seizoen afgestemd. We zullen geen kluitplanten of blotewortelplanten verkopen op een moment dat u ze eigenlijk helemaal nog niet kunt planten. Het is voor ons namelijk belangrijk dat u wat aan onze haagplanten heeft. Indien nodig geven we u daarom ook graag duidelijke instructies over het planten en verzorgen van uw haagplanten.

Daarnaast controleren wij voor verzending altijd nog even of de haagplanten die u besteld heeft van de hoogst mogelijke kwaliteit zijn. U kunt er dus van uitgaan dat wij u mooie, gezonde haagplanten leveren die in uw tuin uit kunnen groeien tot een prachtige haag, wat uw precieze wensen voor die haag ook zijn.