Wanneer kan ik beter geen haag planten?

Wanneer geen haag planten

Wanneer kan ik beter geen haag planten?

Gewone Liguster
Ligustrum vulgare
Vanaf
1,39
arrow-right
Rhododendron 'Cunninghams White'
Populair
Rhododendron 'Cunninghams White'
Rhododendron 'Cunningham's White'
Vanaf
17,30
arrow-right

Over het beste moment om een haag te planten kunnen we kort zijn: dat is eigenlijk altijd in de herfst. De haagplanten kunnen dan alvast gaan wortelen in grond die nog enigszins warm is van de zomer, zodat ze in het voorjaar helemaal aan uw tuin gewend zijn en kunnen gaan uitlopen met nieuwe scheuten. Mocht het in de herfst niet lukken, dan is het begin van het voorjaar eventueel een geschikt alternatief. Maar wanneer kunt u beter geen haag planten? En waarom kan het dan eigenlijk niet? Dat nemen we graag met u door.

Nooit een haag planten bij vorst

Als het vriest, is het om twee redenen niet verstandig om een haag te planten. Een daarvan is simpelweg praktisch: het grondoppervlak wordt bij vorst zeer hard.

Nooit een haag planten bij vorst

Als het vriest, is het om twee redenen niet verstandig om een haag te planten. Een daarvan is simpelweg praktisch: het grondoppervlak wordt bij vorst zeer hard. Bij het planten van een haag is het graven van een plantgeul een van de belangrijkste stappen en dat wordt dan bijna onmogelijk. Met een schep komt u namelijk bijna niet door bevroren grond heen. Maar ook voor de gezondheid van uw haagplanten is het onwenselijk als de grond bevroren is. Harde, bevroren rond laat weinig ruimte over voor nieuwe wortels om zich te ontwikkelen, wat van levensbelang is voor jonge planten.

Verder is de kans op vorstschade erg groot. Zelfs als u erg winterharde haagplanten in de tuin plant, zoals de rhododendron, de thuja 'Smaragd' of de laurier 'Novita'. Wanneer u een haag planten gaat, doet u dit namelijk meestal met jonge haagplanten. Op jonge leeftijd hebben planten meestal nog vrij veel kwetsbare onderdelen die nog niet helemaal klaar zijn voor zware omstandigheden. Daarvoor moeten ze eerst aanslaan en dat is moeilijk in bevroren grond. Als u de planten ruim voor het aanbreken van de winter plant, is dat voor een deel al gebeurd voordat het echt koud wordt.

Oppassen bij planten in de zomer

Als planten zo van warme grond houden en voor de winter al in de grond moeten staan, waarom dan geen haag planten in de zomer? Eigenlijk raden we dit altijd af.

Oppassen bij planten in de zomer

Als planten zo van warme grond houden en voor de winter al in de grond moeten staan, waarom dan geen haag planten in de zomer? Eigenlijk raden we dit altijd af. Met de juiste verzorging is het mogelijk, maar er kleven veel risico’s aan een haag planten in de zomer. Het belangrijkste risico is misschien nog wel het vochtgehalte in de grond. Haagplanten hebben altijd water nodig, maar jonge haagplanten hebben in het bijzonder water en voedingsstoffen nodig om uit te groeien tot een gezonde, volwassen haag. Vooral tijdens de warmste dagen van de zomer is het mogelijk dat het water in de grond daar te snel voor verdampt.

Bovendien is er in de zomer een vrij groot verbrandingsrisico voor jonge haagplanten. Zoals gezegd zijn de jongste onderdelen het meest kwetsbaar. Met name bij haagplanten die op een zonnige standplaats komen te staan is er een vrij grote kans dat jonge, dunne onderdelen van de planten verbranden in het felle zonlicht. En voor bloeiende haagplanten is een zonnige standplaats nu juist aan te bevelen, omdat ze daar uitbundiger bloeien. Plant u uw haagplanten in de schaduw of halfschaduw, dan is dit risico aanzienlijk minder. Niet alle haagplanten kunnen echter even goed tegen schaduw. De liguster krijgt op een schaduwrijke standplaats bijvoorbeeld aanmerkelijk minder bladeren.

Zware regenval is slecht voor veel planten

Te veel water is echter ook niet goed. Wortelrot is een reëel risico als de wortels van haagplanten te lang onder water staan.

Zware regenval is slecht voor veel planten

Planten kunnen een ingewikkelde relatie met water hebben. Zoals gezegd hebben alle planten water nodig om te groeien en te overleven. Te veel water is echter ook niet goed. Wortelrot is een reëel risico als de wortels van haagplanten te lang onder water staan. En de schade die daardoor aangericht wordt is vaak onomkeerbaar. Vooral coniferen zijn hier kwetsbaar voor, maar met uitzondering van de haagbeuk en de watercipres kan eigenlijk geen enkele haagplant tegen al te natte grond. Een beetje regen is natuurlijk geen probleem, maar zodra het zo hard regent dat de plantgeul onder water loopt, kunt u beter even wachten met planten.

Naast het risico op wortelrot is ook compacte grond een probleem bij zware regenval. Van te veel water wordt de grond zwaar en compact, waardoor de planten moeilijk nieuwe wortels kunnen vormen. Dit is juist een belangrijk onderdeel van het aanslaan van de planten. Het is dus zaak om te voorkomen dat dit gebeurt. Wordt er veel regen verwacht in de periode waarin de levering van uw planten gepland staat? Overweeg dan haagplanten in pot, omdat u deze enige tijd kunt laten staan. Haagplanten met kluit of blote wortels moeten zo snel mogelijk uw tuingrond in.

Wees voorzichtig bij aanhoudende droogte

Zolang de planten nog niet volgroeid zijn, hebben ze voldoende water nodig. Bij aanhoudende droogte is het dus niet aan te raden om een nieuwe haag te planten.

Wees voorzichtig bij aanhoudende droogte

Er zijn haagplanten die het liefst in wat drogere grond staan. De beukenhaag is hier het bekendste voorbeeld van, maar ook de laurierhaag heeft geen problemen met aanhoudende droogte. Het zijn echter specifiek volwassen planten die wat minder water nodig hebben. Zolang de planten nog niet volgroeid zijn, hebben ze voldoende water nodig. Bij aanhoudende droogte is het dus niet aan te raden om een nieuwe haag te planten. Met een druppelslang of gewoon regelmatig water geven kunt u ervoor zorgen dat de planten toch genoeg water krijgen, maar ongeluk zit ook hier in een klein hoekje.

Uitdroging is ook op dagen met veel wind een reëel risico. Zelfs bij behoorlijk windbestendige haagplanten raden we daarom aan om te wachten met planten tot de wind wat is gaan liggen. Later in het jaar kan de wind ook voor problemen zorgen met de kou. Winderige standplaatsen worden over het algemeen namelijk kouder dan beschutte standplaatsen. Meestal kan het planten wachten tot de wind is gaan liggen, maar u kunt eventueel ook zelf voor enige beschutting proberen te zorgen om de haagplanten te beschermen.

loader
Laden...