Welke types haagplanten zijn er?

8 januari 2019
Welke types haagplanten zijn er?

Laten we eens stilstaan bij welke types haagplanten er zijn. Daarmee bedoelen we niet welke soorten haagplanten er zijn, zoals coniferen, laurierhagen of bloeiende haagplanten. Dit keer gaat het erom hoe de planten verkrijgbaar zijn, zoals met blote wortel, in pot of met kluit. We staan met u stil bij de voordelen en eventuele nadelen van de verschillende types haagplanten en leggen u uit wat precies de verschillen zijn als het op de manier van planten aankomt.

Haagplanten met blote wortel
Haagplanten met blote wortel zijn het kortst te verkrijgen van alle haagplanten.

Haagplanten met blote wortel

Haagplanten met blote wortel zijn het kortst te verkrijgen van alle haagplanten. Dit heeft te maken met de beperkte periode waarin deze haagplanten verwerkt kunnen worden. Ze kunnen namelijk alleen worden verwerkt in de zogenaamde bladloze periode. Dit is de tijd waarin er geen bladeren aan de bomen zitten. De planten zijn dan in een soort van winterrust en kunnen dan verplant worden zonder dat ze hier hinder van zullen ondervinden.

Grofweg loopt de bladloze periode van oktober tot april, maar de periode kan natuurlijk langer of korter duren, afhankelijk van het weer. Bij Haagplanten.net verlengen we deze periode in het voorjaar door een aantal planten al vanaf de winter in een koelcel te bewaren. Hierdoor blijft de plant in winterrust en zal hij pas weer geactiveerd worden nadat hij geplant is. De plant heeft er zelf immers geen weet van dat het allang al voorjaar is, maar zal pas gaan uitlopen als hij merkt dat het na het planten warmer wordt.

Is het niet meer verantwoord om planten met blote wortels in de tuin te planten? Dan kunt u deze ook niet meer bij ons bestellen. Zo willen we teleurstellingen zoveel mogelijk voorkomen. Planten met blote wortels zijn een relatief goedkope manier om een haag te planten. Daar staat tegenover dat het seizoen waarin dit mogelijk is wat beperkt is. Daarnaast verdragen niet alle planten deze manier van aanleveren en planten. Te grote planten zijn er bijvoorbeeld niet geschikt voor.

Haagplanten met kluit
Het seizoen voor planten met kluit begint wat eerder en gaat wat langer door dan bij de planten met blote wortel het geval is.

Haagplanten met kluit

Ook aan de tijd waarin haagplanten met kluit geplant kunnen worden zit een beperking. Deze periode valt eveneens grotendeels samen met de bladloze periode, maar net niet helemaal. Het seizoen voor planten met kluit begint wat eerder en gaat wat langer door dan bij de planten met blote wortel het geval is. Natuurlijk geldt ook hier dat deze haagplanten niet meer besteld kunnen worden als het weer niet meer toelaat om ze te planten.

Onze kwekers zorgen ervoor dat er een goed doorwortelde kluit met de juiste maat aan de planten zit. Hierdoor kunnen zelfs grote planten met een kluit worden verplant. Er zijn dus ook hoge planten met kluit verkrijgbaar. Het is dan ook mogelijk om met haagplanten met kluit direct een haag te planten op de hoogte die u uiteindelijk van de plant wenst. Ze hoeven dan alleen nog maar naar elkaar toe te groeien om uiteindelijk een dichte haag op te leveren.

Haagplanten met kluit zijn vaak al een paar keer verplant, zodat ze naast een goed wortelgestel ook een mooie, bossige vertakking hebben. Daardoor hebben ze een uiterlijk dat wat voller (of dikker) is. Bovendien zijn er daardoor minder planten per strekkende meter nodig om een haag te krijgen die dicht genoeg is om bijvoorbeeld als privacyhaag te fungeren. Planten met kluit zijn niet zo goedkoop als planten met blote wortels, maar ze zijn wel voller en in grotere maten te verkrijgen. Voor snel resultaat is dit type haagplanten dus een betere keuze.

Haagplanten in pot
Ook groter planten kunnen in potten worden gekweekt. Zelfs kant-en-klaarhagen zijn op deze manier te verkrijgen.

Haagplanten in pot

Wanneer u haagplanten in pot bestelt, kunnen deze in principe het hele jaar worden geplant. In de zomer moet u er alleen extra op letten dat uw nieuwe haag voldoende water krijgt, terwijl we in vorstperioden afraden om te planten, omdat de wortels dan nergens heen kunnen. Mocht u vinden dat de omstandigheden nog niet ideaal zijn op de dag dat uw haagplanten in pot geleverd worden, dan kunt u ze eventueel in hun pot laten staan totdat de tijd er wel rijp voor is.

Voor het planten moeten de planten voorzichtig uit hun potten gehaald worden. Zo treedt er geen schade op aan de wortels, wat er op zijn beurt voor zorgt dat potgekweekte planten altijd zonder enig probleem geplant kunnen worden. Ook grotere planten kunnen in potten worden gekweekt. Zelfs kant-en-klaarhagen zijn op deze manier te verkrijgen. U kunt dus eigenlijk altijd snel het hele jaar door over de gewenste haag beschikken wanneer u voor de optie haagplanten in pot kiest.

Ook planten die zich van nature wat lastiger laten verplanten kunnen in een pot worden gekweekt. Het aanbod aan haagplanten in pot is dan ook groter dan aan planten die uit de volle grond komen. Doordat het kweken in pot wat arbeidsintensiever is dan bij de andere methoden, zijn de planten wel wat duurder dan kluitplanten. Maar de eigenschap dat we het hele jaar kunnen beschikken over deze planten en ook een ruimere keus hebben in welke planten we willen hebben maakt dit helemaal goed.

Altijd de juiste types haagplanten
Zoals gezegd leveren we bij Haagplanten.net de types haagplanten alleen maar op het moment dat ze ook geplant kunnen worden.

Altijd de juiste types haagplanten

Zoals gezegd leveren we bij Haagplanten.net de types haagplanten alleen maar op het moment dat ze ook geplant kunnen worden. Leveren wij de haagplanten bij u aan huis, dan kunt u ze dus meteen in de tuin planten, ongeacht hoe we ze aanleveren. Zijn de haagplanten die u op het oog heeft tijdelijk niet leverbaar? Geen zorgen: wanneer ze weer aangeplant kunnen worden, verschijnen ze gewoon weer in ons assortiment!