De langste dag van het jaar

langste dag jaar

De langste dag van het jaar

De langste dag van het jaar valt in juni, meestal is het de 20e of de 21e. Lange dagen horen bij deze maand en dat is voor tuinbezitters natuurlijk aangenaam, want nu kunt u lang van uw tuin genieten. Voor het snoeien is het een risico: de felle zon, die lang aanwezig blijft, kan de takken beschadigen. Beperk u bij voorkeur tot het bijknippen van haagplanten. Om deze reden is vaak te lezen dat haagplanten het best voor de langste dag gesnoeid kunnen worden. Zo is het risico op beschadiging het kleinst. Let wel op dat je alsnog een niet al te zonnige dag uitkiest.

Wanneer snoei ik mijn haag?

De eerste snoei van het jaar valt voor de meeste haagplanten grofweg gezegd tussen maart en juni. Na de langste dag wordt er in het zomerseizoen niet meer gesnoeid. Dit omdat de zon dan doorgaans te fel is en de dagen te warm. In het najaar krijgen veel haagplanten hun tweede snoeibeurt. Op deze manier gaan ze met een mooie en strakke vorm de winter in. Dit geldt voornamelijk voor haagplanten met een formeel voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de taxus, de buxus en de verschillende soorten coniferen. Ook de beukenhaag en de haagbeuk kunnen rond de langste dag gesnoeid worden.

Ook kun je de verschillende heesters prima een bemesting geven voor of rond de langste dag van het jaar. Zo profiteren ze gedurende de zomer optimaal van de extra voeding en mineralen. In het najaar, na de tweede snoeibeurt, hebben sommige haagplanten nog een extra bemesting nodig om goed de winter in te gaan. Het verschilt echter wel sterk per heester of dit nodig is. Het beste kun je zelf kijken hoe je haag erbij staat. Een haag die bepaalde stoffen tekortkomt laat dit meestal zien door bruin of geel te verkleuren en meer blad dan normaal te laten vallen.

Ook voor en rond de langste dag van het jaar kan het te zonnig zijn om te snoeien. Onthoud dus dat haagplanten enkel gesnoeid kunnen worden tijdens bewolkt weer. Ook vochtig weer is uitermate geschikt om een haag te snoeien. Hangt er een regenbuitje in de lucht? Dat is het juiste moment. Pak je heggenschaar uit de schuur en geef je heesters een fikse snoeibeurt. Ze zullen zeker profiteren van de vochtige weersomstandigheden. Daarnaast is het een stuk eenvoudiger om een haag met dikke takken te knippen als hij een beetje vochtig is.

Bodem verbeteren rond de langste dag

Heb je in het vroege voorjaar je hagen al gesnoeid en bemest? Dan kun je rond de langste dag prima de bodem in je tuin verbeteren. Zo beteken je toch wat voor het bodemleven in je tuin, ondanks dat je planten en struiken al zijn bemest. Breng een fijn laagje compost aan op je gazon. Om de compost met de aarde in je tuin te vermengen kun je deze lichtjes in de grond harken. Kijk uit dat je eventuele oppervlaktewortels van struiken niet beschadigt. De bodemstructuur in je tuin zal flink verbeteren als je de grond zo nu en dan van een fijne laag compost voorziet.

Ook beschermt compost je bodem en beplanting tegen uitdroging. Vooral als er een droge zomer aan zit te komen is het dus ideaal om je bodem alvast wat bescherming te bieden op dit vlak. In compost zit namelijk flink wat humus. Humus is niet alleen een ware traktatie voor de grond in je tuin, maar bezit ook de eigenschap dat het aardig wat vocht vast kan houden. De bodem in je tuin zal dus vochtiger zijn en zodoende minder snel uitdrogen. Daarnaast houdt humus ook voedingsstoffen vast, waardoor deze op het juiste moment vrijgegeven worden aan je beplanting.

Tuinieren rond de langste dag van het jaar

Rond de langste dag van het jaar kun je natuurlijk nog meer tuinklusjes opknappen. Tuinieren in deze periode is fijn: de temperatuur is meestal nog aangenaam en door de zomersfeer in je tuin ben je gemotiveerder om bepaalde klussen aan te pakken. Hoewel deze tijd van het jaar eigenlijk vrij rustig is in de tuin, zijn er best wat dingen die je nog kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld uitgebloeide bloemen verwijderen. Ook is het slim om eventuele klimplanten in de tuin te controleren: worden deze nog voldoende gesteund? Is het misschien nodig om ze op te binden?

In Nederlandse zomers krijgen we namelijk met regelmaat te maken met stormen waarbij het hard waait. Wil je dat je klimplanten, zoals klimop of klimhortensia, de storm overleven? Zorg dan dat ze goed worden ondersteund. Verder kun je rond de langste dag van het jaar ook nog bepaalde groenten zaaien. Het gaat dan om snelgroeiende groenten. Ook kunnen sommige groenten nu worden geoogst. Denk daarbij aan spinazie, sla, radijs, peultjes en rode bieten. Ook zijn er haagplanten die rond deze periode aangeplant kunnen worden. Haagplanten in pot kunnen het hele jaar door worden aangeplant, behalve bij vorst of extreem warm weer.

Genieten voor en na de langste dag

Als je voor en rond de langste dag van het jaar de nodige tuinklusjes doet, kun je tijdens de zomer flink genieten van je mooie tuin. Je kunt heerlijk in het gras liggen of een drankje drinken op het terras. Denk ook eens aan de gezellige barbecues met familieleden of vrienden die ’s zomers vaak worden gehouden. Die worden toch net weer wat geslaagder als de tuin er mooi bij ligt. Solitair geplante heesters zijn mooi in vorm gesnoeid, de tuinafscheiding staat er netjes bij en overal groeit en bloeit er wel wat. Dát is het ultieme zomergevoel.

Voor meer tips over het snoeien, verzorgen en aanplanten van hagen kun je altijd op onze website terecht. Hier vind je een schat aan informatie over de meest uiteenlopende haagplanten. Uiteraard kun je deze ook direct bestellen in onze webwinkel. Of je nu op zoek bent naar een wintergroene of een bladverliezende tuinafscheiding: wij hebben zeker wat je zoekt. We helpen je dan ook graag bij het vinden van de haag die bij je past!

loader
Laden...