Dit zijn de mooiste bladverliezende haagplanten

7 september 2019
Dit zijn de mooiste bladverliezende haagplanten

Hoewel wintergroene haagplanten veel voordelen en het hele jaar rond privacy bieden, hebben ook bladverliezende heesters zo hun charme. Zo zijn bladverliezende haagplanten gedurende het hele jaar interessant: ze bieden immers tijdens geen enkel seizoen hetzelfde uitzicht. We lichten graag de mooiste bladverliezende haagplanten voor u uit en vertellen u er gelijk bij wat deze heesters voor uw tuinontwerp kunnen betekenen.

Beukenhaag (Fagus sylvatica)
Misschien wel een van de meest populaire bladverliezende haagplanten is de beukenhaag

Beukenhaag (Fagus sylvatica)

Misschien wel een van de meest populaire bladverliezende haagplanten is de beukenhaag (wetenschappelijke naam: Fagus sylvatica). Zowel de groene beuk als de rode beuk zijn zeer geschikt om een prachtige tuinafscheiding mee te creëren. De beukenhaag heeft iets romantisch: in het voorjaar loopt de haagplant uit met fris nieuw blad, om ons in het voorjaar vervolgens te trakteren op een waar spektakel van herfstkleuren. ’s Winters verdort het blad van de beuk. Het roodachtige, dorre loof wordt gedurende de wintermaanden vastgehouden, waardoor de beukenhaag toch nog van wat privacy voorziet in deze periode.

De beukenhaag komt heel mooi tot zijn recht in een landelijk tuinontwerp. Ook in andere informele tuinstijlen kan de beukenhaag worden aangeplant. Toch laat de beuk zich ook heel goed combineren met wintergroene beplanting die uw tuin een formele uitstraling geeft. De beukenhaag is weliswaar bladverliezend, maar geeft uw tuin toch een verzorgd uiterlijk. Dit geldt vooral wanneer de beukenhaag regelmatig wordt gesnoeid, waardoor er een dichte vertakkingsvorm is ontstaan. Wilt u een mooie rode of groene beukenhaag kopen? In onze webshop is deze haagplant op diverse hoogten verkrijgbaar.

Japanse bottelroos
De Japanse bottelroos (wetenschappelijke naam: Rosa rugosa)

Japanse bottelroos

De Japanse bottelroos (wetenschappelijke naam: Rosa rugosa) is een prachtige bladverliezende haagplant waarmee lagere hagen tot ongeveer anderhalve meter hoogte gecreëerd kunnen worden. Deze heester staat ook wel bekend om zijn mooie roze bloemen en daaropvolgende oranje rozenbottels. De Japanse bottelroos is niet alleen mooi, maar ook nog eens erg aantrekkelijk voor vogels en nuttige insecten. Door een haag van Japanse bottelroos aan te planten ondersteunt u ons ecosysteem op positieve wijze. Dat is natuurlijk niet alles: de Japanse bottelroos is daarnaast ook een fraaie haagplant die schitterend tot zijn recht komt in de wat meer informele tuinstijlen.

Wist u dat u de rozenbottels van deze heester zelf ook kunt eten? U kunt ze rauw eten, maar smakelijker is het om ze te verwerken tot jam of siroop. Rozenbottels bevatten erg veel vitamine C en zijn rijk aan vezels. In onze webwinkel vindt u de Japanse bottelroos in diverse formaten. Het plantseizoen voor deze haagplant is bijna aangebroken: het beste kunt u deze heester namelijk in het begin van de herfst aanplanten. De Japanse bottelroos is vrijwel niet vatbaar voor ziektes en plagen en vergt bijzonder weinig onderhoud. Een geschikte haagplant voor zowel de beginnende als de meer gevorderde tuinier!

Kornoelje
Kornoelje (wetenschappelijke naam: Cornus) is een geslacht van ongeveer 50 planten die zowel wintergroen als bladverliezend kunnen zijn.

Kornoelje

Kornoelje (wetenschappelijke naam: Cornus) is een geslacht van ongeveer 50 planten die zowel wintergroen als bladverliezend kunnen zijn. In onze webshop vindt u 6 soorten kornoelje die uitermate geschikt zijn voor het aanleggen van een informele, bladverliezende heg. Kornoelje is geliefd als haagplant vanwege zijn decoratieve karakter: veel soorten hebben twijgen in schitterende kleuren of dragen prachtige bloesems. Elke soort kornoelje heeft zijn unieke eigenschappen die van grote waarde kunnen zijn voor uw tuinontwerp. Zo wordt de gele kornoelje geroemd om zijn fraaie gele bloesems die een echte blikvanger zijn. De gele kornoelje groeit breeduit en is geschikt om een hoge haag mee aan te leggen.

De rode kornoelje is in elk seizoen interessant door zijn mooie, rode twijgen. Ook wanneer de haagplant zijn blad verliest heeft hij een hoge sierwaarde. Met de rode kornoelje kunt u een lage haag tot een hoogte van anderhalve meter aanleggen. De gewone kornoelje (Cornus stolonifera 'Flaviramea') is ook een mooie bladverliezende haagplant. Deze heester wordt gekenmerkt door zijn witgele bloemen en diepgroene blad. Kornoelje is geschikt om hagen tot 180 centimeter mee aan te leggen. Andere soorten kornoelje die u in ons assortiment aantreft zijn de bonte kornoelje, de witte kornoelje en de witte kornoelje 'Kesselringii'.

Meidoornhaag
Wanneer wij aan de perfecte haagplant voor een landelijke tuin denken, komt de meidoornhaag (wetenschappelijke naam: Crataegus monogyna) vrijwel direct naar boven.

Meidoornhaag

Wanneer wij aan de perfecte haagplant voor een landelijke tuin denken, komt de meidoornhaag (wetenschappelijke naam: Crataegus monogyna) vrijwel direct naar boven. Er is bijna geen enkele andere haagplant die zo goed past bij grote, landelijke tuinen als de eenstijlige meidoorn. Ook als afscheiding tussen uw tuin en akkers of weilanden komt de meidoornhaag goed tot zijn recht. Gedurende mei en juni bloeit de meidoornhaag met mooie witte tot bleekroze bloemen. Deze haagplant heeft scherpe doorns en houdt daarmee ook nog eens ongenode gasten op afstand. De meidoorn is een makkelijke haagplant die overal goed gedijt.

In onze webwinkel is de meidoornhaag in verschillende grootten verkrijgbaar. Geeft u de voorkeur aan een kant-en-klare meidoornhaag die u direct kunt aanplanten? Ook die kunt u vinden bij Haagplanten.net.

Bladverliezende haagplanten online kopen
Kijk eens rustig rond bij onze sectie ‘Bladverliezende haagplanten’ en laat u verrassen en inspireren door de vele mogelijkheden die er zijn.

Bladverliezende haagplanten online kopen

Uiteraard zijn bovengenoemde haagplanten niet de enige bladverliezende heesters die u online in onze webshop kunt kopen. Misschien heeft u niets met de haagplanten die in dit artikel genoemd worden, maar gaat uw groene hart wel sneller kloppen van een ligusterhaag, de haagbeuk of de heesterganzerik. Kijk eens rustig rond bij onze sectie ‘Bladverliezende haagplanten’ en laat u verrassen en inspireren door de vele mogelijkheden die er zijn. De meeste heesters die hun blad verliezen zijn niet alleen als haag aan te planten, maar ook solitair of in groepen. Zo kunt u een wintergroene haag ook prima combineren met bladverliezende of bloeiende beplanting.

Dit houdt uw tuinlandschap gevarieerd en draagt positief bij aan biodiversiteit. Heeft u nog vragen over onze bladverliezende haagplanten? Neem dan gerust contact op met onze professionals. Zij helpen u graag verder.