Wat als mijn tuin ongeschikt is voor haagplanten?

27 januari 2020
Wat als mijn tuin ongeschikt is voor haagplanten?

Wie op zoek is naar een goede tuinafscheiding heeft meestal de keuze tussen een schutting, een tuinmuur en haagplanten. Een haag is vaak de mooiste manier om de grens van uw tuin aan te geven – en dat zeggen we niet alleen omdat wij haagplanten verkopen. Haagplanten geven op een natuurlijke manier wat extra kleur toe aan uw tuin en zijn veelzijdiger dan een schutting of een muur. Soms krijgen we de vraag: wat als mijn tuin ongeschikt is voor haagplanten? Niet getreurd: er is bijna altijd wel een oplossing voor te vinden.

Juiste haagplanten bij omstandigheden tuin

Een probleem dat we vaak tegenkomen is dat de grond in de tuin zwaar en kleiachtig is.

Kies de juiste haagplanten bij de omstandigheden in uw tuin

Het komt maar zelden voor dat een tuin helemaal niet geschikt is voor haagplanten. In de meeste gevallen is het zo dat de omstandigheden in uw tuin ongeschikt zijn voor een aantal specifieke haagplanten. Een probleem dat we vaak tegenkomen is dat de grond in de tuin zwaar en kleiachtig is. Dat is inderdaad lastig, want dat betekent dat water moeilijk uit de bodem wegloopt en de wortels van uw haag lang onder water kunnen blijven staan, bijvoorbeeld na een zware regenbui. Bij veel planten is wortelrot het gevolg hiervan. Vooral bij coniferen is het risico hierop groot.

Er zijn echter haagplanten die prima tegen een natte bodem kunnen. De watercipres (Metasequoia glyptostroboides) is bijvoorbeeld een coniferensoort die in het wild ook op drassige moerasgrond groeit. De groene beuk (Fagus sylvatica) is een haagplant die van vrij droge grond houdt, maar de haagbeuk (Carpinus betulus) lijkt er heel erg op en kan bovendien goed tegen natte grond. Ook voor kalkhoudende grond, traditioneel lastig voor planten, is de haagbeuk een goede optie. De liguster (Ligustrum), de sleedoorn (Prunus spinosa), de meidoorn (Crataegus monogyna) en de veldesdoorn (Acer campestre) houden eveneens van kalkrijke grond. De veldesdoorn bloeit zelfs het meest uitbundig op een kalkrijke bodem.

Haagplanten bij formaat tuin passen

Mensen die in de stad wonen en daarom geen al te grote tuin hebben, hebben vaak minder keuze dan mensen met een grote plattelandstuin.

Zoek haagplanten die bij het formaat van uw tuin passen

Mensen die in de stad wonen en daarom geen al te grote tuin hebben, hebben vaak minder keuze dan mensen met een grote plattelandstuin. Als de ruimte beperkt is, blijft het wortelstelsel van de haagplanten vaak klein. Dat leidt in de meeste gevallen tot een wat lagere haag. Hierbij kunt u denken aan een taxushaag op halve hoogte of een lage buxushaag. Dat zijn prachtige hagen, maar niet ideaal als u op zoek bent naar een privacyhaag. U hoeft echter geen genoegen te nemen met een schutting als u de privacy in uw tuin wilt verhogen. Er zijn namelijk genoeg haagplanten die hoog worden, maar ook smal blijven.

Het bekendste voorbeeld hiervan is wel de klimop (Hedera). Als u deze wintergroene haagplant over een metalen raster leidt, heeft u een dicht scherm van bladeren dat nauwelijks breder is dan een schutting en ook onder de grond niet veel ruimte nodig heeft. Twijfelt u of u de klimop goed over een raster kunt leiden? Dan kunt u bij ons ook een kant en klare klimophaag kopen. De Californische cipres (Chamaecyparis lawsoniana) en de thuja zijn coniferen die redelijk smal gehouden kunnen worden. Zelfs de van zichzelf vrij brede laurierhaag (Prunus laurocerasus) heeft een variant die hoog genoeg wordt om tegen inkijk te beschermen, maar door zijn opgaande takken relatief smal blijft: de laurier 'Genolia'®.

Juiste standplaats haagplanten

Ook de standplaats kan veel effect hebben op hoe uw haagplanten eruit komen te zien. Dit heeft zowel met de hoeveelheid zonlicht als met de wind te maken hebben.

Zoek de juiste standplaats uit bij uw haagplanten

Ook de standplaats kan veel effect hebben op hoe uw haagplanten eruit komen te zien. Dit heeft zowel met de hoeveelheid zonlicht als met de wind te maken hebben. Haagplanten die kwetsbaar zijn voor de kou en wind kunt u bijvoorbeeld op een beschutte plek planten. Hiermee verkleint u de kans op bladverlies, zeker in het najaar. Verder is het belangrijk om de lichtbehoefte van uw haagplanten in de gaten te houden. Bloeiende haagplanten bloeien op een zonnige standplaats normaal gesproken uitbundiger, maar er zijn ook haagplanten die het in de schaduw prima doen, zoals de taxus, de hulst (Ilex) en de vuurdoorn (Pyracantha).

Woont u langs de kust en heeft u daardoor niet alleen last van wind, maar ook van zout in de lucht? Dan geven we toe dat het aanbod aan haagplanten beperkt is, maar de Griselinia littoralis is bijvoorbeeld gemaakt voor dit soort omstandigheden. De rimpelroos (Rosa rugosa) en de liguster zijn eveneens goede haagplanten voor aan de kust.

Houd rekening met plantenziektes

Zelfs als de grond in uw tuin geen bedreiging vormt voor uw haagplanten kan het zijn dat er plantenziektes in uw buurt voorkomen. De laatste jaren is vooral de buxusziekte een probleem.

Houd rekening met plantenziektes

Zelfs als de grond in uw tuin geen bedreiging vormt voor uw haagplanten kan het zijn dat er plantenziektes in uw buurt voorkomen. De laatste jaren is vooral de buxusziekte een probleem. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor de buxus verkrijgbaar. Denk hierbij aan de Japanse hulst (Ilex crenata), die heel veel op de buxus lijkt, maar niet interessant is voor de schimmels en het ongedierte die veel schade aan de buxus aanrichten. Daarnaast zijn er van sommige haagplanten kweekvormen verkrijgbaar die extra resistent zijn tegen veelvoorkomende plantenziektes. De laurier 'Novita' is hier het bekendste voorbeeld van; die is nauwelijks te onderscheiden van de laurier 'Rotundifolia', maar loopt minder risico om ziek te worden.

Haagplanten in plantenbakken

Is de grond het probleem, dan zou u eventueel ook kunnen overwegen om uw haagplanten in plantenbakken neer te zetten.

Haagplanten in plantenbakken

Is de grond het probleem, dan zou u eventueel ook kunnen overwegen om uw haagplanten in plantenbakken neer te zetten. De wortels van uw haagplanten hebben hierin minder ruimte, maar het is wel een goede optie als u planten in de tuin wilt die niet goed op uw tuingrond reageren. Een plantenbak biedt zelfs de mogelijkheid om in een stenen tuin nog wat aantrekkelijke haagplanten neer te zetten. Bij Haagplanten.net hebben we verschillende soorten plantenbakken in de aanbieding die uitstekend geschikt zijn voor onze haagplanten.