Wanneer bloeien haagplanten?

7 januari 2019
Wanneer bloeien haagplanten?

Wanneer mensen op zoek zijn naar een kleurrijke haag, valt de keuze vaak op bloeiende haagplanten. Veel van deze planten zijn bladverliezend en dus een deel van het jaar kaal, maar dat wordt meer dan goed gemaakt door de kleurrijke bloemen die tijdens de bloeiperiode aan deze haagplanten verschijnen. Maar wanneer bloeien haagplanten precies? Dat verschilt per soort. We hebben een aantal van de meest opvallende bloeiers voor u op een rij gezet, zodat u weet wanneer uw tuin er met deze haagplanten op zijn mooist uitziet.

Zeer vroege bloeiers
De gele kornoelje begint bijvoorbeeld al te bloeien voordat er überhaupt bladeren aan de takken te vinden zijn.

Zeer vroege bloeiers

Het merendeel van de haagplanten bloeit in de lente en in de zomer. Logisch ook, want zonlicht is goed voor de bloei van de planten en daar is in die seizoenen geen gebrek aan. Toch zijn er ook planten die buiten die seizoenen om bloeien. Voor de sfeer in uw tuin doen deze planten wonderen. Een tuin met bloeiende haagplanten kan er in de wintermaanden namelijk wat saai uitzien, maar als uw planten ergens in de winter al gaan bloeien, dan is dat een mooie voorbode voor de komende lente. De eerste kleuren komen op dat moment al in uw tuin.

De kornoelje is een voorbeeld van zo’n zeer vroege bloeier. De gele kornoelje begint bijvoorbeeld al te bloeien voordat er überhaupt bladeren aan de takken te vinden zijn. Ook het Chinees klokje kan een flinke dosis geel aan uw tuin toevoegen. Normaal gesproken bloeit deze plant in maart met opvallende gele bloemen, maar wanneer de winter uitzonderlijk zacht is, kan het voorkomen dat deze al aan het einde van de winter tevoorschijn komen. De witte bloesems van de sleedoorn worden door sommige mensen ook wel “voorjaarssneeuw” genoemd. In de late winter zal deze plant namelijk rijkelijk bloeien met prachtige witte bloemen. Vanwege zijn wortelopschot kan de sleedoorn echter alleen maar geplant worden in een tuin waar hij de ruimte krijgt.

Voorjaarsbloeiers
Vooral de Spierstruik 'Grefsheim' zal al vroeg in de lente zijn witte bloemen laten zien.

Voorjaarsbloeiers

Sommige soorten spierstruik of spirea, behoren tot de eerste voorjaarsbloeiers. Vooral de spierstruik 'Grefsheim' zal al vroeg in de lente zijn witte bloemen laten zien. Andere soorten bloeien later in het voorjaar en soms in de zomer pas. Ook het krentenboompje bloeit in het vroege voorjaar al rijkelijk met witte bloemen die een streling voor het oog zijn. Als mensen voor de kleur een vuurdoornhaag in de tuin planten, is dat meestal vanwege de rode, oranje of gele bessen die in het najaar aan de struiken groeien. Maar wist u dat hij in het voorjaar in bloei staat met grote, witte bloemenschermen? En omdat de vuurdoorn een wintergroene haagplant is, heeft u het hele jaar plezier van deze plant.

Een andere groenblijvende soort die opvalt vanwege zijn bloemen is de rhododendron. Deze is te verkrijgen met bloemen in de meest uiteenlopende kleuren. De meeste hiervan bloeien pas laat in het voorjaar, in mei en juni om precies te zijn, maar er zijn ook soorten die eerder in bloei staan. De rode bloemen van de rhododendron 'Red Jack' en 'Nova Zembla' bijvoorbeeld, die al in mei en april al aan de struiken verschijnen. Ook de oranjeroze bloemen van de rhododendron 'Virginia Richards' en de lichtroze bloeiende rhododendron 'Scintillation' hebben dan hun bloeiseizoen. De hulst bloeit eveneens aan het einde van het voorjaar. De witte bloemen van de hulst zijn niet zo opvallend als de bessen die ’s winters aan de plant groeien, maar wel heel charmant.

Zomerbloeiers
Zeker als u de vlinderstruik of Buddleja in de tuin heeft staan zal u niet om kleur verlegen zitten.

Zomerbloeiers

Door de flinke hoeveelheid zonlicht is de zomer hét seizoen voor een kleurrijke tuin. In dat seizoen zult u er ook het meest van genieten, want het weer nodigt dan het meest uit om lekker in de tuin tussen de bloemen te ontspannen. Zeker als u de vlinderstruik of Buddleja in de tuin heeft staan zal u niet om kleur verlegen zitten. De grote, heerlijk geurende bloementrossen van de verschillende soorten zullen van juli tot halverwege de herfst uw tuin versieren. En de naam van deze haagplanten is natuurlijk ook niet uit de lucht komen vallen. Vlinders voeden zich met de nectar uit deze bloemen en zullen uw tuin een nog bonter uiterlijk geven.

Een andere populaire haagplant die in de zomer bloeit is de liguster. Niet iedereen zal daaraan denken, omdat de liguster vaak voor de bloei gesnoeid wordt, zodat hij formeel blijft. Heeft u er geen problemen mee als hij een wat informeler voorkomen heeft, dan wordt u beloond met aantrekkelijke witte bloemen. De glansmispel 'Red Robin' staat vooral bekend om zijn glanzende rode bladeren, maar ook de witte bloemenclusters die in de zomer verschijnen zijn de moeite waard. De hortensia staat vooral bekend om zijn kleurige bloemen en ook deze verschijnen in de zomer, meestal rond juli. Die zullen tot het begin van de herfst te bewonderen zijn.

Najaarsbloeiers
De heesterganzerik is hier een uitzondering op, want die begint aan het einde van de zomer te bloeien.

Najaarsbloeiers

De meeste haagplanten rusten in het najaar en daarom zullen er niet veel een opvallende bloei hebben. De heesterganzerik is hier een uitzondering op, want die begint aan het einde van de zomer te bloeien. Bij de heesterganzerik 'Red Ace' begint dit zelfs al in mei. De bloemen zullen tot dik in de herfst aan de planten blijven hangen. De klimop is eveneens een echte herfstbloeier. Vlinders en bijen zullen blij zijn met een klimophaag, want die kunnen in de herfst bijna nergens anders eten.

U hoeft natuurlijk niet per se voor één bloeiseizoen te kiezen. Als u zo lang mogelijk van bloemenpracht wilt genieten, raden wij u aan om een gemengde haag te planten. Kies dan haagplanten uit waarvan de bloeiseizoenen elkaar opvolgen en u zult van het vroege voorjaar tot ver in de herfst bloemen in de tuin hebben.