Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Klimop als haag

Wie een haag wil gaan planten denkt waarschijnlijk niet direct aan klimop (Hedera). Deze klimplant is vooral bekend als een plant die muren bedekt. U heeft vast wel eens zo’n prachtig oud huis gezien waarbij de muren helemaal begroeid waren met een weelderige Hedera. Deze sfeer kunt u echter makkelijk in uw tuin halen door een haag van klimop aan te leggen. De Hedera is heel geschikt om een mooie haag van te maken. Hij is wintergroen, wat hem in combinatie met zijn dichte bladerdek een ideale plant maakt om een tuin met veel bladverliezende planten mee op te fleuren. Daarnaast maakt hij, door zijn groeivorm, ook nog eens zeer smalle hagen. Ideaal dus voor kleinere tuinen.

Klimop planten is heel makkelijk. Hij groeit op bijna elke grondsoort en het maakt hem ook niet uit of hij in de zon, halfschaduw of schaduw staat. Dit maakt de hedera ook geschikt voor tuinen die wat meer beschut liggen van de zon. Verder herstelt deze plant zich makkelijk van schade.

Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat er bruine plekken ontstaan door vorst. In de lente zal de klimop echter weer gewoon uitlopen en kunnen deze bruine plekken weggehaald worden. De Hedera kan erg goed tegen snoeibeurten.

Hij kan zelfs tot 20 cm boven de grond teruggesnoeid worden zonder daar permanente schade van op te lopen. U hoeft dus nooit bang te zijn dat uw klimop veel te groot wordt, want er kan altijd een schaar in gezet worden. Wanneer u de Hedera gaat snoeien, dan verdient het wel de voorkeur om dit in het najaar te doen. In het voorjaar en zomer komt er bij het snoeien veel stof vrij, dat irriterend op de luchtwegen kan werken.

Klimop als haagplant

Klimop als haagplant

De klimop is een klimplant en kan dan ook niet zonder ondersteuning in de hoogte groeien. Om een haag van klimop te maken is het daarom nodig een hekwerk neer te zetten waar de klimop tegenaan kan groeien. Een netwerk van draden is daarvoor al genoeg, zolang het maar stevig genoeg is om de plant te kunnen dragen. Klimop groeit vrij snel en zal dus binnen korte tijd de ‘klimmuur’ vullen en een blikdichte haag maken. Dat hij zo snel groeit betekent wel dat hij ten minste twee keer per jaar gesnoeid moet worden, om te voorkomen dat hij andere planten gaat overwoekeren.

Soorten klimop

Soorten klimop

Op Haagplanten.net verkopen wij twee verschillende Hedera-soorten: De gewone klimop en de Ierse klimop. De Ierse klimop is bij een groter publiek ook wel bekend als Atlantische Hedera. Ierse Hedera is echter een meer getrouwe vertaling van het Latijnse Hedera hibernica. Daarom hebben wij ervoor gekozen deze naam te gebruiken. De Ierse Hedera en Atlantische Hedera zijn dus dezelfde plant. Voor Hedera kopen gaat u naar Haagplanten.net!

Het verschil tussen deze twee soorten zit vooral in de grootte van het blad. Wanneer een Hedera ouder wordt, gaat de plant over van “jeugdfase” naar “volwassen fase”. Hierbij verandert het blad van 5-lobbig naar 3-lobbig, waardoor de bladeren driehoekiger en langwerpiger worden. Ook gaat de Hedera in de volwassen fase bloeien en krijgt deze bessen. De Ierse klimop heeft grotere bladeren dan de gewone klimop (Hedera helix). Dit geeft hem een iets brutaler uiterlijk. De gewone klimop is juist wat fijner. Verder groeien beide soorten zo’n 50 tot 70 centimeter per jaar en zijn ze niet veeleisend in hun standplaats. De gewone Hedera en de Ierse Hedera kunnen beide tot tien meter hoog groeien als ze niet gesnoeid worden. Ook voor een echt hoge haag zijn ze dus meer dan geschikt.