Wat kan ik in de herfst met mijn haagplanten doen?

4 november 2019
Wat kan ik in de herfst met mijn haagplanten doen?

De herfst is meestal niet een seizoen waarbij mensen aan haagplanten denken. Voor bepaalde werkzaamheden aan uw haag is de herfst echter het ideale seizoen. Juist in de herfst is het werken aan uw haag dus interessant. Zo is de herfst niet automatisch het seizoen dat de haagplanten er kaal en kleurloos bij staan. Er zijn natuurlijk wintergroene haagplanten, maar ook bij bladverliezende soorten is er genoeg wat u in de herfst met uw haagplanten kunt doen.

De herfst is het ideale plantseizoen
Heeft u nog geen haag, maar heeft u wel al haagplanten gevonden die u aanspreken? Dan is de herfst het beste seizoen om de nieuwe haag in de tuin te planten.

De herfst is het ideale plantseizoen

Heeft u nog geen haag, maar heeft u wel al haagplanten gevonden die u aanspreken? Dan is de herfst het beste seizoen om de nieuwe haag in de tuin te planten. Om die reden zijn er bij ons juist in dat seizoen veel haagplanten verkrijgbaar. Het lijkt misschien wat tegenstrijdig, omdat haagplanten naast water ook zonlicht nodig hebben om te groeien, maar juist daarom is de herfst het perfecte jaargetijde om een haag te planten. Tegen de tijd dat het voorjaar aanbreekt, zijn de wortels van uw haagplanten helemaal gewend aan de grond in uw tuin. Bladverliezende haagplanten zullen dan net zo mooi in blad staan als de andere planten in uw tuin.

Regen is het enige waar u echt rekening mee moet houden als u in de herfst uw haag plant. Dat heeft ermee te maken dat u uw tuin het beste helemaal op de levering van de haagplanten kunt voorbereiden voordat u uw haag gaat planten. Planten spenderen het liefst zo min mogelijk tijd uit de grond. Idealiter heeft u dus al een geul of een aantal plantgaten gegraven voor we de haagplanten bij u leveren. Bij zware regenval loopt u echter het risico dat de plantgeul vol met water loopt, wat schadelijk is voor de wortels van de meeste haagplanten. Houd de weersverwachtingen dus goed in de gaten.

Eventueel kunt u dit ondervangen door te kiezen voor haagplanten in pot. Deze haagplanten zijn weliswaar duurder dan haagplanten met kluit en haagplanten met blote wortels, maar u kunt ze ook tijdelijk in hun pot laten staan tot een droge dag die zich perfect leent om uw haag te planten.

Bloeiende haagplanten koppen
Herfstbloeiende haagplanten zijn zeldzaam, maar wel heel belangrijk voor vogels en insecten in uw omgeving.

Bloeiende haagplanten koppen

Veruit de meeste haagplanten in ons assortiment hebben hun bloeiseizoen in de zomer. In de herfst is het merendeel van de planten dus uitgebloeid en hangen er alleen nog maar wat verwelkte bloemen aan. Dit is doorgaans geen mooi gezicht en daarom kiezen mensen ervoor om deze bloeiende haagplanten te koppen, wat er feitelijk op neerkomt dat u de uitgebloeide bloemen wegknipt of wegsnijdt. Dat heeft direct effect op het uiterlijk van uw haag – hij oogt wat netter – maar ook voor hoe uw haag er in de toekomst uitziet is dat belangrijk. Veel bloeiende haagplanten zullen het eerstvolgende jaar namelijk uitbundiger bloeien als u ze na de bloei kopt.

Als u wilt gaan koppen is het belangrijk om de bloemen in de gaten te houden. Er zijn bloeiende haagplanten die nog erg lang (én erg uitbundig) doorbloeien. De heesterganzerik (Potentilla fruticosa) en de vlinderstruik (Buddleja davidii) zijn hier de meest duidelijke voorbeelden van; die staan nog tot in oktober behoorlijk rijkelijk in bloei. Verder zijn niet alle haagplanten zomerbloeiers. We hebben een behoorlijk aantal voorjaarsbloeiers in de aanbieding en die kopt u in de zomer al. Sommige soorten, zoals de gele kornoelje (Cornus mas) en de sneeuwbal (Viburnum tinus) bloeien zelfs nog vroeger.

Herfstbloeiende haagplanten zijn zeldzaam, maar wel heel belangrijk voor vogels en insecten in uw omgeving. Er zijn immers niet veel planten waar ze in dat jaargetijde hun voedsel vandaan kunnen halen. Tuinliefhebbers zullen de klimop (Hedera) bijvoorbeeld niet snel vanwege zijn bloei aanplanten, omdat zijn bloemen erg klein zijn en door hun kleur bovendien tegen de bladeren wegvallen. Ze bieden echter wel nectar als dat bijna nergens anders vandaan kan komen.

Snoei uw haag in de herfst
Sommige haagplanten kunt u zelfs het beste in de herfst snoeien.

Snoei uw haag in de herfst

Er zijn haagplanten die vooral voor formele, strakke hagen gebruikt worden. De taxus is daar het bekendste voorbeeld van, maar de meeste andere coniferen worden ook voor een egaal ogende groene tuinmuur gebruikt. Deze haagplanten snoeit u op verschillende momenten in het jaar. Ook bij snelgroeiende haagplanten is dat het geval. Voorjaarsbloeiende haagplanten snoeit u normaal gesproken pas aan het einde van de zomer of in het begin van de herfst. Dan zijn ze uitgebloeid en lijdt het bloeiseizoen niet onder de snoeibeurt. Begin daar echter niet te laat mee, want als er al nachtvorst is, herstellen planten door de kou veel moeilijker van het snoeien.

Sommige haagplanten kunt zelfs het beste in de herfst snoeien. De veldesdoorn (Acer campestre) produceert in het najaar bijna geen sap, omdat hij die energie nodig heeft om de kou te overleven. Daarom is de kans dat de veldesdoorn uitdroogt het kleinst wanneer u hem in de herfst snoeit. De klimop kunt u zelfs het hele jaar snoeien. Vaak is het ook wel nodig om dat een paar keer per jaar te doen, omdat de klimop erg snel groeit en de neiging heeft om over andere planten heen te groeien.

De herfst is interessant voor uw haagplanten
Kiest u voor bladverliezende haagplanten, dan zijn hun herfstkleuren een mooie toevoeging aan uw tuin.

De herfst is interessant voor uw haagplanten

Kiest u voor bladverliezende haagplanten, dan zijn hun herfstkleuren een mooie toevoeging aan uw tuin. Maar ook als het op het onderhoud van uw haagplanten aankomt is juist de herfst een interessant jaargetijde. Het is nog niet zo koud dat het vervelend is om langere tijd de tuin in de gaan en veel haagplanten hebben baat bij de onderhoudswerkzaamheden die u in het najaar kunt verrichten.