De meest gemaakte fouten bij het planten van een beukenhaag

1 maart 2019
De meest gemaakte fouten bij het planten van een beukenhaag

De beukenhaag is typisch zo’n haag die tot de verbeelding spreekt: hij verandert met de seizoenen van kleur en houdt zijn rosse, dorre loof vast gedurende de koude wintermaanden. Het hele jaar door creëert de beukenhaag een natuurlijke en fijne sfeer in uw tuin. Het is dus ook niet zo vreemd dat veel tuiniers maar wat graag een beukenhaag in hun tuin aanplanten. Meestal is dit geen probleem: de beuk is immers niet zo’n veeleisende haagplant. Toch is er een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden. Zorg er in ieder geval voor dat u niet een van deze meest gemaakte fouten bij het planten van een beukenhaag maakt!

De verkeerde grondsoort
De beuk houdt van een humusrijke en goed doorlatende grond en verdraagt geen natte voeten.

De verkeerde grondsoort

Niets is zo vervelend als een beukenhaag die zich staande moet zien te houden in een natte, zware kleigrond. Elk regenbuitje eist zo zijn tol van de normaal gesproken sterke en gezonde beuk. Het is een zware klus om de grond te draineren na elke druppel regen die er valt. U bent niet de enige die ervan baalt: ook de beukenhaag krijgt het steeds lastiger. Dit is een situatie die u absoluut moet zien te voorkomen. Het is daarom belangrijk om een beukenhaag in de juiste grondsoort aan te planten. De beuk houdt van een humusrijke en goed doorlatende grond en verdraagt geen natte voeten.

Heeft u een natte bodem in de tuin? Dan kunt u er beter voor kiezen om de haagbeuk aan te planten. Anders dan de naam doet vermoeden is dit geen beuk, maar een boom uit de berkenfamilie. De haagbeuk heeft qua uiterlijk veel weg van de beukenhaag, met als belangrijkste verschil dat hij een deel van zijn blad loslaat in de winter. Net als de beukenhaag wordt de haagbeuk gekenmerkt door schitterende kleuren in de herfst. Hoewel de beukenhaag een populaire keuze is, mag ook de haagbeuk wel eens in het zonnetje worden gezet: beide planten zijn immers een echte verrijking van uw tuin.

Beukenhaag aanplanten op het verkeerde moment
We raden altijd aan om te wachten op droog weer met een milde temperatuur.

Beukenhaag aanplanten op het verkeerde moment

Wanneer u een beukenhaag op het verkeerde moment aanplant, geeft u de haag beslist niet de allerbeste start. Het is dus essentieel om de beukenhaag te planten onder de juiste omstandigheden. Zo is het niet verstandig om beuken te planten wanneer er net sprake is geweest van zware regenval. De grond is dan echt te nat voor de beuk. En hoewel een beukenhaag prima in de winter kan worden aangeplant, is het echt uit den boze om dit te doen wanneer het vriest. Dat brengt de haagplanten ernstige en soms zelfs onherstelbare schade toe.

Maar wat zijn dan wel de juiste omstandigheden om een beukenhaag te planten? We raden altijd aan om te wachten op droog weer met een milde temperatuur. ’s Winters zal het natuurlijk nooit erg warm zijn, maar er zijn ook in dat seizoen voldoende zachte dagen die perfect zijn voor het aanplanten van beuken. Beuken in pot kunnen het hele jaar door worden aangeplant. Plant u ’s zomers een beukenhaag? Let er dan op dat de temperatuur ook weer niet te warm is. Bij extreme hitte kunt u beter even wachten. Planten met blote wortel kunnen van oktober tot april worden aangeplant. De beuk is dan in rust.

Te weinig snoeien
Populaire coniferensoorten zijn in ieder tuincentrum wel op voorraad.

Te weinig snoeien

Een beukenhaag is op z’n mooist als hij strak gesnoeid is en een vrij egaal uiterlijk heeft. Een volle beukenhaag met vele vertakkingen is prachtig om te zien. Dit kunt u bewerkstelligen door de heg regelmatig te snoeien. Met snoei worden nieuwe vertakkingen gestimuleerd en zal de haag steeds dichter en compacter worden. Te weinig snoeien zal uw beukenhaag geen goed doen: de haag zal steeds dunner worden en zijn uiterlijk zal er zeker niet op vooruit gaan. De beukenhaag kan het best twee keer per jaar worden gesnoeid: de eerste keer in het voorjaar en daarna nogmaals in het najaar.

Het snoeien van de beukenhaag begint eigenlijk al vrij snel na de aanplant. Begin op tijd met het toppen van de uitstekende takken van uw beukenhaag, ook al zijn dit er maar een paar. Door uw jonge beukenhaag op tijd bij te knippen zorgt u ervoor dat er al in een vroeg stadium nieuwe vertakkingen bij komen. Dit is essentieel wanneer u uiteindelijk een volle haag in uw tuin wilt hebben staan. Wacht dus nooit te lang met snoeien wanneer u een jonge beukenhaag aanplant. Dit is een van de meest gemaakte fouten, en tuiniers hebben er achteraf altijd spijt van.

Het is ook belangrijk om de beukenhaag na de snoei te bemesten. Zo verrijkt u de grond waarin de haag staat met belangrijke voedingsstoffen en mineralen. Hierdoor blijft uw haag mooier en gezonder en zal hij minder vatbaar zijn voor ziekten en plagen. U kunt voor het bemesten van uw beukenhaag prima beukenmest gebruiken. Deze meststof is voorzien van alles wat uw beukenhaag nodig heeft. Zo zal het de heg aan niets ontbreken. Gebruik organische mest om de beuken gedurende een langere tijd van voeding te voorzien. Dit is meestal beter dan kunstmest. U kunt uw beukenhaag twee maal per jaar bemesten voor een optimaal resultaat.

Wanneer u de beukenhaag op de juiste manier aanplant, is het een haag om nog jarenlang volop van te genieten. Veel tuiniers genieten erg van het uitzicht op een prachtige, gezonde beukenhaag. Wilt u ook zo’n schitterende haag in uw tuin? U koopt zowel de groene beuk als de rode beuk snel en eenvoudig in onze webwinkel.