Kan ik een conifeer in pot houden?

4 augustus 2018
Kan ik een conifeer in pot houden?

Een conifeer in pot, kan dat? Eigenlijk kunnen we daar heel kort op antwoorden: ja. Maar we willen dit natuurlijk graag wat verder toelichten, zodat u weet waar u aan toe bent. Alle planten kunnen in een pot worden gehouden, zolang de pot maar aan een aantal voorwaarden voldoet. Wat deze voorwaarden precies zijn voor de coniferen zullen we hieronder verder uitdiepen.

Wat voor pot kan ik gebruiken?

Als u een plant in een pot of bloembak wilt houden, is het heel belangrijk dat die niet te klein is.

Wat voor pot kan ik gebruiken?

Als u een plant in een pot of bloembak wilt houden, is het heel belangrijk dat die niet te klein is. Denk bijvoorbeeld aan een minimum doorsnede of breedte van zo’n 50 tot 60 centimeter. Hierin moet de conifeer zijn wortels kwijt kunnen om water en voeding uit de grond op te kunnen nemen. Doordat de conifeer in een pot staat zal zijn groei wat worden afgeremd en zal deze minder snel zijn normale grootte bereiken. Of u moet de plant elk jaar overpotten in een grotere pot, dan is er geen sprake van groeiremming.

De pot moet voorzien zijn van een aantal gaten, zodat het overtollige water makkelijk weg kan stromen na bijvoorbeeld een fikse regenbui. Om te voorkomen dat deze gaten dichtgroeien of dichtslibben leggen we een laag kleikorrels oftewel hydrokorrels op de bodem van de pot. Leg dan wel een gaasje of iets soortgelijks over de gaten zodat de korrels daar niet uitvallen. Zo voorkomt u dat de planten te lang met “natte voeten” blijven staan, iets waar de plant nog meer van te lijden heeft dan van droogte!

Wat voor coniferen kan ik gebruiken?

Zoals gezegd gaat het eigenlijk met alle planten, dus ook met alle soorten coniferen.

Wat voor coniferen kan ik gebruiken?

Zoals gezegd gaat het eigenlijk met alle planten, dus ook met alle soorten coniferen. Het is eigenlijk alleen de vraag hoe makkelijk of moeilijk u het voor zichzelf wilt maken. Een snelgroeiende conifeer zal eerder moeilijke eisen gaan stellen dan een wat langzamer groeiende. Want bedenk wel: door de plant in een pot te zetten maakt u deze afhankelijk. De conifeer beschikt namelijk niet meer over de mogelijkheid om zelf op zoek te gaan naar water en voedsel door zijn wortels wat verder op pad te sturen. Dit zult u hem allemaal zelf moeten gaan brengen en het succes dat u kunt behalen met coniferen in een bak of pot ligt dan ook voornamelijk aan de “groenheid” van uw vingers.

Is ook een haag in bak mogelijk?

Zelfs dat is heel goed mogelijk. Als u beschikt over een lange bak dan kunt u op deze manier ook een coniferenhaag in bak laten groeien.

Is ook een haag in bak mogelijk?

Zelfs dat is heel goed mogelijk. Als u beschikt over een lange bak dan kunt u op deze manier ook een coniferenhaag in bak laten groeien. Zo kunt u op een balkon toch de gewenste privacy bereiken of maakt u een verplaatsbare haag die u naar eigen wens kunt verplaatsen. Let met het plaatsen van een conifeer in pot wel altijd op de omstandigheden. Staan de haagplanten in de volle zon, dan is een dagelijkse watergift gevraagd. Zet u de pot of bak wat meer uit de zon, dan is het voor de planten wat minder een probleem als ze niet dagelijks water krijgen.