Kant-en-klaarhaag snoeien

25 september 2018
Kant-en-klaarhaag snoeien

Een kant-en-klaarhaag is een geweldige oplossing voor iedereen die snel een volgroeide haag in de tuin wil hebben staan. Het is een gemakkelijk alternatief voor het aanschaffen van jonge haagplanten: deze hebben immers aardig wat jaartjes aandacht en verzorging nodig om uit te kunnen groeien tot een volle en zichtdichte haag. Maar wanneer u een kant-en-klaarhaag aanplant, betekent dat natuurlijk niet dat u er nooit meer naar om hoeft te kijken. Ook een kant-en-klaarhaag moet verzorgd en gesnoeid worden. Een kant-en-klaarhaag snoeien: hoe gaat u te werk?

Wanneer snoei ik mijn kant-en-klaarhaag?

Direct na de aanplant hoeft u uw kant-en-klaarhaag niet te snoeien.

Wanneer snoei ik mijn kant-en-klaarhaag?

Direct na de aanplant hoeft u uw kant-en-klaarhaag niet te snoeien. U heeft de haag immers op de door u gewenste hoogte besteld. Maar ook een kant-en-klaarhaag groeit natuurlijk gewoon door. Op een gegeven moment heeft uw mooie haag dus toch wel behoefte aan een snoeibeurt. Voor alle hagen geldt dat u ze beter niet snoeit bij nachtvorst of bij zonnig weer. Dit is niet goed voor de haag en hij kan hierdoor lelijke, verdorde bladeren krijgen.

Wanneer u een kant-en-klaarhaag snoeit hangt voornamelijk af van de soort haagplant die er in de haag is gebruikt. De meeste wintergroene hagen, waaronder de taxushaag, Japanse hulsthaag, laurierhaag en de coniferenhaag snoeit u het beste een- of tweemaal jaarlijks: de eerste keer in het voorjaar, het liefst voor de langste dag rond 21 juni. Hetzelfde geldt overigens voor de ligusterhaag. Daarna kunt u de kant-en-klaarhaag nogmaals in augustus of begin september snoeien om de planten netjes de winter in te laten gaan. Bladverliezende hagen zoals de beukenhaag en haagbeuk kunt u het hele jaar door snoeien: deze planten staan erom bekend snoei heel goed aan te kunnen.

snoeigereedschap gebruik ik voor een kant-en-klaarhaag?

Welk snoeigereedschap u het beste kunt gebruiken hangt af van de soort kant-en-klaarhaag. Ook de grootte van de haag speelt een rol.

Welk snoeigereedschap gebruik ik voor een kant-en-klaarhaag?

Welk snoeigereedschap u het beste kunt gebruiken hangt af van de soort kant-en-klaarhaag. Ook de grootte van de haag speelt een rol. Wat voor alle kant-en-klaarhagen geldt is dat het snoeigereedschap goed schoon en voldoende scherp moet zijn. Zo boekt u de beste en meest strakke resultaten. Een hoge, brede haag kunt u het beste snoeien met een motorheggenschaar of een elektrische heggenschaar. Zo boekt u de beste resultaten.

Veel kant-en-klaarhagen zijn ook prima te snoeien met een handheggenschaar. Vooral de minder ervaren tuiniers zullen hier de voorkeur aan geven. Voor een strak, egaal resultaat kunt u eerst een touw spannen langs de heg. Daarna knipt u de kant-en-klaarhaag langs het touw. Zo weet u zeker dat u een mooi eindresultaat krijgt, ook wanneer u geen groene vingers heeft!

Waar u nog meer op kunt letten bij het snoeien

Het snoeien van een kant-en-klaarhaag is niet heel lastig, maar u dient wel op een paar zaken te letten. Zo kunt u het beste altijd onderaan beginnen bij het snoeien van de haag.

Waar u nog meer op kunt letten bij het snoeien

Het snoeien van een kant-en-klaarhaag is niet heel lastig, maar u dient wel op een paar zaken te letten. Zo kunt u het beste altijd onderaan beginnen bij het snoeien van de haag. Ook is het belangrijk de haag naar boven toe wat smaller te laten uitlopen. Zo krijgen de binnenkant en de onderkant van uw kant-en-klaarhaag ook voldoende zonlicht. Zo voorkomt u dat de haag te lang nat blijft na een regenbui en op deze manier vatbaar wordt voor bijvoorbeeld schimmels. Vooral coniferen zoals de thuja kunnen hiermee te kampen krijgen. Gelukkig is dit probleem gemakkelijk te voorkomen wanneer u op de juiste manier snoeit.

Sommige haagplanten verdragen snoei beter dan anderen. Haagplanten zoals de taxus, laurier, Japanse hulst en buxus zijn ook heel geschikt om in allerlei vormen te snoeien. Ook dan biedt een kant-en-klaarhaag een uitkomst: u kunt direct beginnen met het in vorm snoeien van de haagplant. Zo ligt die schitterende siertuin op korte termijn binnen handbereik!

verzorgen van uw kant-en-klaarhaag

Na een snoeibeurt heeft uw kant-en-klaarhaag behoefte aan wat extra verzorging.

Het verzorgen van uw kant-en-klaarhaag

Na een snoeibeurt heeft uw kant-en-klaarhaag behoefte aan wat extra verzorging. Zo herstelt de haag gemakkelijker na het snoeien en kan hij dichter gaan vertakken en mooi groen blijven. Direct na de snoei in het voorjaar kunt u uw kant-en-klaarhaag voorzien van een goede bemesting. Gebruik hiervoor bij voorkeur een meststof die speciaal is ontwikkeld voor het bemesten van haagplanten. Wanneer u de kant-en-klaarhaag op de juiste manier snoeit en verzorgt, blijft de haag in topconditie en zal deze uw tuin nog voor een hele lange tijd sieren!