Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

De tuintrends van 2019: deze haagplanten zijn het populairst

Tuintrends 2019 haagplanten

De tuintrends van 2019: deze haagplanten zijn het populairst

Het is tijd om de nieuwe tuintrends van 2019 met u door te nemen. We staan aan het begin van een nieuwe cyclus in de tuin: bladverliezende struiken en bomen ontwaken langzaam maar zeker uit hun winterrust en komen weldra in bloei. Vanaf dit moment zal er veel meer beginnen te groeien en bloeien in uw tuin. Ook op het gebied van haagplanten gebeurt er van alles. Maar welke haagplanten kunt u dit jaar met een gerust hart aanplanten? En welke struiken verliezen aan populariteit? We vertellen u graag wat de allernieuwste trends op het gebied van heggen zijn!

Altijdgroene hagen: altijd populair
Wintergroene haagplanten als de taxus, thuja en laurier mogen ook dit jaar zeker gezien worden in uw tuin.

Altijdgroene hagen: altijd populair

Net als de voorgaande jaren zijn bladhoudende haagplanten ongekend populair onder tuiniers in ons land. Wintergroene haagplanten als de taxus, thuja en laurier mogen ook dit jaar zeker gezien worden in uw tuin. De klassieke, formele tuinstijl is eigenlijk nooit helemaal verdwenen. Dit tuinontwerp, waarbij wintergroene hagen in strakke en symmetrische vormen worden geschoren, is ook dit jaar weer erg geliefd. Ook in andere tuinstijlen kunnen altijdgroene struiken prima worden gebruikt. In een haag, of als solitaire struik. Coniferen als de taxus en de thuja kunnen bovendien heel goed worden gebruikt voor vormsnoei.

De buxus verliest daarentegen steeds meer aan populariteit. Dit komt vooral doordat hij wordt geteisterd door buxusziekten en de buxusrups. Van de bladhoudende, formele haagplanten was de buxus een lange tijd favoriet. Langzaam maar zeker wordt de plaats van de buxus overgenomen door buxusvervangers: haagplanten die veel op de buxus lijken en op dezelfde manier toegepast kunnen worden. Populaire buxusvervangers zijn de taxus, Japanse hulst, Chinese kamperfoelie en Japanse kardinaalsmuts. Deze buxusvervangers zijn sterk en minder vatbaar voor ziekten en plagen dan de buxus. Met deze alternatieven kunt u een formele, strak gesnoeide tuinafscheiding aanleggen.

Met een wintergroene tuinafscheiding geniet u bovendien het hele jaar rond van veel privacy. U bent beschermd tegen inkijk van voorbijgangers en buren. Daarnaast oogt de tuin ’s winters ook niet zo kaal wanneer u gebruik maakt van bladhoudende beplanting. In onze webwinkel vindt u diverse wintergroene heesters. Zo zijn de meeste coniferen wintergroen, maar ook de hulst, Japanse hulst, klimop en olijfwilg. Laat u inspireren door onze smaakvolle en elegante heesters en kies eenvoudig de bladhoudende haag die het beste bij uw tuin past. Alles wat u daarna nog hoeft te doen is te genieten van de aanblik van uw mooie en stijlvolle haag!

Bladverliezende haagplanten: de beukenhaag en de haagbeuk
Beide haagplanten lijken behoorlijk op elkaar en worden daarom nog wel eens uit elkaar gehaald.

Bladverliezende haagplanten: de beukenhaag en de haagbeuk

Onder de bladverliezende haagplanten zijn de beukenhaag en de haagbeuk dit jaar bijzonder populair. Deze haagplanten passen heel goed bij verschillende tuinontwerpen. De beukenhaag is officieel bladverliezend, maar houdt zijn dorre blad gedurende de winter vast en zorgt op deze manier voor de nodige privacy in uw tuin. De haagbeuk laat wel een groot deel van zijn blad vallen ’s winters. Beide haagplanten lijken behoorlijk op elkaar en worden daarom nog wel eens uit elkaar gehaald. Als je goed kijkt zie je echter subtiele verschillen tussen de haagplanten, vooral aan het blad.

Het blad van de beukenhaag is ietwat glanzender, het blad van de haagbeuk is dieper generfd. Een beukenhaag wordt aangelegd met de groene beuk of de rode beuk, of een combinatie van deze twee. Bij het creëeren van een haagbeukenhaag wordt de Carpinus betulus gebruikt, een boom die tot de berkenfamilie behoort. Deze twee haagplanten zijn wel op dezelfde manier toepasbaar en laten zich beiden goed snoeien. Wanneer je een erg vochtige grond in je tuin hebt, kun je beter voor de haagbeuk kiezen: die verdraagt natte voeten stukken beter dan de beukenhaag.

Wat een feit is, is dat zowel de haagbeuk als de beukenhaag een prachtige uitstraling hebben. Een heg van een van deze haagplanten misstaat niet in een landelijk tuinontwerp, maar kan ook in andere tuinstijlen toegepast worden. Een dergelijke haag laat zich goed combineren met andere bomen, planten en struiken. Wintergroene planten die in mooie snoeivormen geknipt zijn komen nog beter tot hun recht wanneer ze worden omlijst door een beukenhaag of haagbeukenhaag. Ook bloeiende planten staan erg goed bij de beukenhaag en haagbeuk: u kunt eindeloos variëren. Daarnaast gaan geen van deze twee haagplanten snel vervelen, gezien ze er gedurende elk seizoen anders uitzien.

Een andere tuintrend: leibomen
Leibomen, ook wel vormbomen genoemd, zijn bomen die in een bepaalde vorm worden geleid.

Een andere tuintrend: leibomen

Ook leibomen zien we dit jaar erg veel terug in Nederlandse tuinen. Leibomen, ook wel vormbomen genoemd, zijn bomen die in een bepaalde vorm worden geleid. Sommige leibomen worden gekenmerkt door een leivorm, weer anderen hebben een schermvorm of een dakvorm. Leibomen zijn stijlvolle bomen om in uw tuin aan te planten. Zo worden ze nog wel eens gebruikt voor boven een haag, om een bestaande heg wat te verhogen. Ook kunnen leibomen inkijk en ongewenst zonlicht buiten de deur houden in het voorjaar of in de zomer. Er worden diverse soorten bomen als leiboom gebruikt.

Denk bijvoorbeeld aan de linde, de Fagus sylvatica en de Carpinus betulus. Ook de plataan is erg geliefd als leiboom. U kunt kiezen voor voorgeleide of versgeleide leibomen. Versgeleide leibomen zijn jong en moeten nog in de juiste vorm geleid worden, terwijl voorgeleide leibomen hun uiteindelijke vorm al hebben bereikt. Deze hoeft u alleen nog bij te houden middels snoei. Met leibomen kunt u een fijne en natuurlijke sfeer in uw tuin creëren. Een ander groot voordeel van dergelijke vormbomen is dat ze in nagenoeg elke tuinstijl mooi tot hun recht komen.

Online een nieuwe haag kopen
Van beukenhaag tot ligusterhaag en van coniferenhaag tot rhododendronhaag: het kan allemaal bij Haagplanten.net.

Online een nieuwe haag kopen

Wilt u eens iets geheel anders met uw tuin doen? Of bent u gewoon toe aan een nieuwe, moderne haag? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij zijn al tientallen jaren gespecialiseerd in haagplanten en bieden de meest uiteenlopende hagen aan in onze webwinkel. Van beukenhaag tot ligusterhaag en van coniferenhaag tot rhododendronhaag: het kan allemaal bij Haagplanten.net. Heeft u nog vragen over de diverse haagplanten en leibomen die u bij ons kunt kopen? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen u graag meer over onze mooie, gezonde en goed vertakte haagplanten.