Heggen

Heggen

Heggen zijn hagen. Bij Haagplanten.net hebben we het meestal over haagplanten en dat is ook de term die door mensen uit het vak het vaakst wordt gebruikt, maar veel van onze klanten vragen naar heggen. Met die term is ook niks mis, een haagplant had ook best een heggenplant kunnen heten, en als u in het dagelijks leven uw ligusterhaag een heg noemt zult u ons daarover niet horen klagen. Laten we hier dan wat meer vertellen over het woord ‘heg”.

Heggen of haagplanten

Heggen of haagplanten

Waarom is “haagplanten” de gangbare term onder vakmensen, terwijl onze klanten het vaak over heggen hebben? Is dat moeilijkdoenerij? Die vraag krijgen we wel eens van onze klanten. Natuurlijk is het niet als moeilijkdoenerij bedoeld, er zit een logische gedachte achter. Het product dat wij verkopen is telbaar: wij verkopen tuinplanten, haagplanten, en daarvan neemt u er een bepaald aantal af, bijvoorbeeld 20, of 19, of 21. We verkopen u dan precies die hoeveelheid haagplanten.

Stel, wij zouden zeggen dat we “heggen” verkopen. Dat is veel vager. Hoeveel heggen wilt u hebben? “Eén,” zult u zeggen, “één heg van negen meter lang.” Ons bestelmenu is zo ingericht dat u kunt invullen hoeveel afzonderlijke planten u voor een heg van negen meter nodig hebt. Bij de taxus baccata komt dat bijvoorbeeld neer op 54 haagplanten voor negen meter haag. U ziet: we hebben het al weer over haagplanten, over het aantal planten dat u koopt. Zo werkt onze administratie!

Ook bij het bespreken van soorten hebben we het meestal over planten. “De taxus, dat is een soort haagplant,” zullen we dan zeggen. Als we de eigenschappen van de taxus opnoemen hebben we het steeds over de plant, niet over de heg of haag als geheel. Overigens kan een heg ook uit meerdere soorten haagplanten bestaan, we spreken dan over een gemengde haag.

Planten als heg

Planten als heg

Sommige planten hebben heel andere eigenschappen als ze los staan, dan wanneer ze als heg worden geplant. Het beste voorbeeld hiervan is de beuk. We kennen de beuk natuurlijk als boom. Net als de meeste andere inheemse bomen verliest de beuk in de winter zijn bladeren. Als de beuk echter in een heg wordt geplant, en zo veel minder vatbaar is voor de invloed van de wind, zal hij zijn bladeren behouden. De beukenhaag (of -heg) is dus bladhoudend, terwijl de boom bladverliezend is.

Heggen online

Heggen online

Er is nog een andere reden waarom wij, ook op deze website, meestal over haagplanten spreken en niet over hagen of heggen. Dat heeft met de werking van zoekmachines te maken. Wat zou er gebeuren als u “haag” intikte in Google? Zelfs als u dat nog niet geprobeerd hebt, kunt u zich wel voorstellen dat u dan veel pagina’s te zien krijgt over Den Haag: over die stad, maar ook over politiek, want in Den Haag zit uiteraard onze regering.

Iets gelijkaardigs speelt ook bij “heg”, en bijvoorbeeld bij “hulst”, dat is niet alleen een mooie haagplant, maar ook een stad in Zeeland. De term “haagplanten” is niet ambigu, die is juist heel duidelijk en met die term weet u als klant precies waar u aan toe bent. Ook andere websites die informatie over heggen bieden, of heggen verkopen, zullen vasthouden aan de vakterm “haagplanten”.

Heggen webshop

Heggen webshop

Als u een heg wilt planten moet u dus haagplanten kopen, daar komt het kortweg op neer. Haagplanten.net is dus een heggen-webshop. Wij verlopen heggen en delen informatie over heggen, van praktische tips tot achtergrondartikelen als dit artikel. We vinden het leuk om een tipje van de sluier op te lichten en u zo inzicht te geven in onze dagelijkse bezigheden en de afwegingen die we maken, daarnaast helpen we u graag bij het kiezen van de perfecte haagplant.

Heggen met meerdere namen

Heggen met meerdere namen

De afweging om heggen en hagen, struiken en heesters consequent “haagplanten” te noemen is niet de enige afweging die wij moeten maken. Ook bij de haagplantensoorten zien we dat er soms meerdere namen in zwang zijn en dan moeten we een keuze maken. Is het nu levensboom of thuja? Venijnboom of taxus? Laurier of laurierkers? Soms is het een simpele keuze: wat het vaakst wordt gezegd is het makkelijkst. Maar soms willen we ook recht doen aan hoe de wetenschap er naar kijkt. Op de betreffende pagina’s verdedigen we onze keuzes dan graag, zodat u weet hoe wij werken.

Verdiep u verder in het interessante onderwerp haagplanten en bezoek ook de pagina's haag en tuin, haagplanteninformatie, tuinafscheiding en boomkwekerij!