Wanneer worden haagplanten weer groen?

haagplanten groen

Wanneer worden haagplanten weer groen?

Groene beuk
Populair
Groene beuk
Fagus sylvatica
Vanaf
0,76
arrow-right
Laurier 'Caucasica'
Populair
Laurier 'Caucasica'
Prunus laurocerasus 'Caucasica'
Vanaf
2,43
arrow-right
Sleedoorn
Prunus spinosa
Vanaf
1,49
arrow-right
Gele Kornoelje
Cornus mas
Vanaf
2,02
arrow-right

Als u voor bloeiende haagplanten in de tuin heeft gekozen, is de kans groot dat de haagplanten in uw tuin in het najaar hun bladeren verliezen. Of misschien heeft u wel een beukenhaag in de tuin, die met voldoende beschutting zijn bladeren behoudt, maar ze verdorren en verkleuren wel. Bijna iedere tuinier ziet zijn haagplanten het liefst zo snel mogelijk weer groen worden. Omdat haagplanten er dan weer op hun mooist uitzien, vragen veel kanten ons: wanneer worden haagplanten weer groen? Hier is geen eenvoudig antwoord op, maar er is zeker wat algemeens over te zeggen.

Nieuwe uitloop is afhankelijk van het weer

Feitelijk houdt dit uitlopen in dat er jonge, groene bladeren aan de takken van de planten verschijnen. (Beuk)

Nieuwe uitloop is afhankelijk van het weer

Wanneer haagplanten weer groen worden hangt samen met het moment waarop de planten uitlopen. Feitelijk houdt dit uitlopen in dat er jonge, groene bladeren aan de takken van de planten verschijnen. Een precies moment aanwijzen is echter moeilijk, omdat het moment van uitlopen sterk samenhangt met het weer. Bovendien lopen niet alle planten tegelijk uit. De nieuwe uitloop van haagplanten komt op gang wanneer ze uit winterrust komen. De planten hebben dan niet meer al hun energie nodig om de koude temperaturen van de winter te overleven. Ze kunnen dan dus weer doorgaan met groeien, wat tijdens de wintermaanden op een laag pitje stond.

Bij de meeste bladverliezende haagplanten zullen er weer nieuwe bladeren op kale takken verschijnen. De bruine, verdorde bladeren aan een beukenhaag worden als het ware van de takken af geduwd door jonge, groene bladeren. Of rode bladeren, als u voor de rode beuk in de tuin gekozen heeft. Maar ook groenblijvende haagplanten lopen in het voorjaar uit. Wintergroene planten verliezen namelijk ook hun bladeren, maar doordat deze geen kale periode doormaken, valt dat een stuk minder op. Alle haagplanten in ons assortiment zullen ieder jaar in de lente uitlopen en veel soorten doen dat tegen het einde van de zomer opnieuw.

Omdat de temperaturen aan het begin van het voorjaar in ons deel van de wereld ietwat onvoorspelbaar zijn, kunnen we geen precies moment van uitlopen geven. In de meeste jaren zullen alle haagplanten in de loop van april echter weer vol in blad staan. Afhankelijk van welke planten u in de tuin heeft staan, kan het voorkomen dat niet alle planten in de haag tegelijkertijd weer in blad staan. Bij de beukenhaag kunnen er enkele weken voorbij gaan vanaf wanneer de eerste planten uitlopen tot wanneer de laatste planten dat doen. Haagbeuken lopen tegelijkertijd uit, maar verliezen dan weer hun bladeren in de herfst.

Snoeien rond het uitlopen

Sommige haagplanten kunt u zonder problemen tot de stam terugsnoeien, zoals de taxus, de laurierkers. (Laurierkers)

Snoeien rond het uitlopen

De nieuwe uitloop in het voorjaar is in feite de eerste groeispurt van de haag. Dit kunt u in uw voordeel gebruiken door uw haagplanten rond het moment van uitlopen te snoeien. In het voorjaar kunt u de planten namelijk redelijk sterk terugsnoeien, omdat ze dan vrij snel van de snoeibeurt zullen herstellen. Hier kunt u extra bij helpen door snoeigereedschap te gebruiken dat goed scherp en grondig schoongemaakt is. Scherp snoeigereedschap maakt snoeiwonden met minder rafelige randen, waardoor de wonden sneller genezen. Reinigen helpt voorkomen dat schimmelziekten van het snoeigereedschap op de planten overspringen.

Houd er wel rekening mee hoever de planten ongeveer ingesnoeid kunnen worden. Sommige haagplanten kunt u zonder problemen tot de stam terugsnoeien, zoals de taxus, de laurierkers, de beuk en de meeste bloeiende haagplanten. Bij een coniferenhaag is dit niet verstandig, omdat de meeste coniferen niet meer uitlopen vanuit hun oude hout, zelfs niet in het voorjaar. Een haag die uit schubconiferen bestaat, zoals de thuja en de leylandii, snoeit u dus zo dat er nog een groen gedeelte op de takken blijft zitten. Van daaruit kunnen de planten weer uitlopen. U hoeft zich dan geen zorgen te maken dat uw haag kale of bruine plekken krijgt.

Na de langste dag lopen de meeste haagplanten een tweede keer uit. In de meeste gevallen zelfs nog sterker dan aan het begin van de lente. Het effect hiervan is minder direct zichtbaar, omdat de planten op dat moment nog groene bladeren aan hun takken hebben. Veel tuiniers snoeien hun haag tegen het einde van de zomer, na deze groeispurt, nog een keer. Omdat de planten daarna in winterrust gaan, groeien ze een paar maanden nauwelijks en behoudt een haag zijn strakke vorm. Als u bewust gekozen heeft voor een haag die wat minder formeel oogt, zoals een laurierhaag of een bloeiende ligusterhaag, is deze snoeibeurt minder van belang.

Mooie haag in de bladloze periode

Een haag die niet in blad staat hoeft niet per se lelijk te zijn. Er zijn namelijk ook haagplanten die al bloeien voordat er bladeren aan de takken zitten.

Mooie haag in de bladloze periode

Een haag die niet in blad staat hoeft niet per se lelijk te zijn. Er zijn namelijk ook haagplanten die al bloeien voordat er bladeren aan de takken zitten. En die bloei is meestal vrij opvallend. De bloei van de gele kornoelje is nog vrij subtiel, maar door het grote contrast met de kleur van zijn takken vallen de gele bloementrossen hoe dan ook op. Normaal valt de bloeiperiode van de gele kornoelje in februari en maart, maar als het ’s winters niet al te koud wordt, kunnen de bloemen in januari al tevoorschijn komen.

De eveneens gele, maar ook bijzonder uitbundige bloei van het Chinees klokje begint wat later, maar als de omstandigheden meezitten groeien er vanaf half februari flinke aantallen behoorlijk grote gele bloemen aan deze planten. Een zonnige standplaats leidt tot een uitbundiger bloei. De sleedoorn is een andere bekende vroegbloeier. Die begint tegen het einde van de winter al te bloeien met grote trossen witte bloemen. Vanwege zijn uitgebreide wortelstelsel past de sleedoorn echter niet in iedere tuin.

loader
Laden...