Deze haagplanten fleuren ’s winters uw tuin op

2 januari 2019
Deze haagplanten fleuren ’s winters uw tuin op

Wie van een kleurrijke tuin houdt, heeft aan de winter meestal niet het beste seizoen. Bloeiende haagplanten zijn op dat moment vaak hun bloemen én hun bladeren kwijt. Als uw wintergroene haagplanten winterhard genoeg zijn, kunt u wel op de bladeren daarvan vertrouwen, maar soms wilt u wat meer kleur dan alleen groen in de tuin. Wanneer u voor de juiste haagplanten kiest, kunt u tijdens de koudste maanden van het jaar toch nog een mooi kleuraccent aan uw tuin toevoegen. Wij delen graag met u welke haagplanten hiervoor geschikt zijn. Deze haagplanten fleuren ’s winters uw tuin op omdat ze juist in dat jaargetijde op hun mooist zijn of andere bijzondere eigenschappen hebben.

Hulst: een winterklassieker
Om bessen aan uw hulsthaag te krijgen is moet u mannelijke en vrouwelijke exemplaren door elkaar planten. Bovendien is het belangrijk dat u de juiste soorten bij elkaar in de buurt zet.

Hulst: een winterklassieker

Kerst is natuurlijk de winterse feestdag bij uitstek en dan versieren veel mensen hun huis met hulstbladeren. Het is geen toeval dat juist de hulst (Ilex) populair is als winterse versiering. En dat komt niet alleen door zijn mooie glanzende blad. Natuurlijk is dat ’s winters een mooie toevoeging aan de tuin, maar daar kunt u het hele jaar van genieten. Wat de hulst in de wintermaanden zo bijzonder maakt zijn de bessen die in december rijpen en dan in grote aantallen aan de plant te vinden zijn. Meestal zijn deze bessen felrood, wat een mooi contrast met het glanzende donkergroen van het hulstblad vormt. Met een hulsthaag valt uw tuin dus ongetwijfeld op in de winter.

Om bessen aan uw hulsthaag te krijgen is moet u mannelijke en vrouwelijke exemplaren door elkaar planten. Bovendien is het belangrijk dat u de juiste soorten bij elkaar in de buurt zet. De vrouwelijke hulst 'Heckenfee' kan zich bijvoorbeeld alleen laten bestuiven door de mannelijke hulst 'Heckenstar'. Hetzelfde geldt voor de hulst 'Blue Maid' en de hulst 'Blue Prince'. Steekt u dit beetje moeite in het planten van uw hulsthaag, dan zal het resultaat zeker de moeite waard zijn. Vogels zullen de bessen ’s winters met rust laten, wat voor het uiterlijk van uw haag goed nieuws is. Pas als er nachtvorst plaats heeft gevonden en de bessen wat zoeter worden durven ze het aan, maar alleen als de beter smakende bessen van andere planten op zijn.

Dat vogels de bessen kunnen eten betekent trouwens niet dat mensen dat ook kunnen. De vruchten zijn voor ons giftig en kunnen ernstige maag- en darmproblemen veroorzaken. Voor kleine kinderen kan een grote hoeveelheid bessen zelfs dodelijk zijn. Dat is wel iets om voor aanschaf rekening mee te houden.

De roze knoppen en witte bloemen van de sneeuwbal
De Nederlandse naam van de sneeuwbal (Viburnum tinus) klinkt eigenlijk al behoorlijk winters. Toch heeft zijn naam daar niets mee te maken; die slaat op de bloei van de plant.

De roze knoppen en witte bloemen van de sneeuwbal

De Nederlandse naam van de sneeuwbal (Viburnum tinus) klinkt eigenlijk al behoorlijk winters. Toch heeft zijn naam daar niets mee te maken; die slaat op de bloei van de plant. Zijn bloementrossen zijn namelijk sneeuwwit. Die zullen aan het einde van de winter en aan het begin van het voorjaar tevoorschijn komen. Voordat het zover is, hebben de knoppen van de sneeuwbal al een behoorlijke sierwaarde. Deze knoppen zijn niet zo groot, maar het zijn er wel erg veel en door hun roze kleur vallen ze hoe dan ook op tegen de donkergroene achtergrond van de bladeren van de sneeuwbal. Afhankelijk van het weer kunnen de knoppen al in januari uitkomen en tot mei te zien zijn. U kunt zich dus verheugen op een mooi bloeiende winterhaag.

We willen u er wel op wijzen dat de Viburnum tinus ondanks al deze winterse bloemenpracht eigenlijk maar matig winterhard is. Als het niet meer dan 12 graden vriest, zijn er niet zoveel problemen voor de sneeuwbal, maar anders raden we u met klem aan om de wortels met een vliesdoek of stro tegen de vorst te beschermen. Mochten er toch delen van de sneeuwbal bevriezen, snoei deze dan weg in het voorjaar en hij zal daarna weer uitlopen. Het zou zonde zijn als het blad onherstelbaar beschadigd raakt. Door zijn bescheiden donkergroene kleur heeft het blad van de sneeuwbal namelijk iets heel elegants. Bovendien is de sneeuwbal wintergroen, dus u heeft er het hele jaar plezier van.

De vroege bloei van de gele kornoelje
Als de bloei eind februari of begin maart start, laat de gele kornoelje u eigenlijk weten dat de warmere dagen eraan komen.

De vroege bloei van de gele kornoelje

In tegenstelling tot de eerder genoemde haagplanten is de gele kornoelje (Cornus mas) bladverliezend. Dat is nu net wat deze plant zo bijzonder maakt. De meeste bloeiende haagplanten laten laat in het voorjaar of in de zomer hun bloemen zien. De gele kornoelje begint daar aan het einde van de winter al mee. Vaak gebeurt dat zelfs al als er nog niet eens bladeren aan de takken zitten. De bloemen van de gele kornoelje zijn weliswaar niet heel groot, maar opvallen gaan ze hoe dan ook doen. De kleur van de bloemen helpt daar natuurlijk ook aan mee; geel is niet een kleur die snel tegen de achtergrond weg zal vallen.

Het is dus niet zo gek om te zeggen dat de gele kornoelje de lente aankondigt. Als de bloei eind februari of begin maart start, laat de gele kornoelje u eigenlijk weten dat de warmere dagen eraan komen. Bovendien is de kornoelje inheems en hoeft u zich dus geen zorgen te maken of hij wel gaat gedijen in het Nederlandse weer. Wel is er een middelgrote tot grote tuin voor nodig, omdat de gele kornoelje zowel in de lengte als in de breedte behoorlijk fors kan worden.

Met een van deze haagplanten in uw tuin kunt u zich ook in de koudste maanden van het jaar op een schitterend kleurenspel verheugen. Maar uiteraard ziet uw tuin er ’s winters met een mooie coniferenhaag, laurierhaag of andere wintergroene haag ook aantrekkelijk uit.