Haag bezweken onder de droogte: wat te doen?

31 oktober 2018
Haag bezweken onder de droogte: wat te doen?

We hebben de afgelopen zomer te maken gehad met aanhoudende droogte. Dit heeft ook zo zijn weerslag gehad op de natuur: van droge, vergeelde grasvelden tot bruine, verdorde coniferen en van het lage waterpeil van de rivieren tot bomen die in de herfstmodus sprongen en veel te vroeg hun blad verloren. Daarnaast hebben niet alle haagplanten de langdurige periode van droogte overleefd. Sommige hagen zijn volledig afgestorven, anderen vertonen enkele dode delen. Dit geldt voornamelijk voor haagplanten die gevoelig zijn voor droogte, zoals bijvoorbeeld de taxus en de thuja. Is een (deels) door droogte afgestorven haag nog te redden? Zo ja, hoe? Uw haag bezweken onder de droogte: wat te doen?

Lijden alle haagplanten onder de droogte?
De laurierhaag, olijfwilg en kardinaalsmuts zijn haagplanten die juist erg goed gedijen in de droogte.

Lijden alle haagplanten onder de droogte?

Niet alle haagplanten lijden evenveel onder langdurige droogte. Bepaalde soorten zijn er gevoeliger voor, bijvoorbeeld coniferen. Maar ook andere haagplanten kunnen flink te verduren krijgen door lange perioden van hitte en droogte. Zo kan een beukenhaag eerder verkleuren en zelfs een deel van zijn blad verliezen door extreme droogte. Deze bladeren komen echter wel weer vanzelf terug: de beukenhaag en haagbeuk zijn robuuste planten die overal wel goed gedijen. Ook een haag van rhododendron kan te lijden krijgen onder de droogte en hierdoor bruin verkleuren. De laurierhaag, olijfwilg en kardinaalsmuts zijn haagplanten die juist erg goed gedijen in de droogte.

Ook is het zo dat de jongste haagplanten meer onder de droogte lijden dan volgroeide hagen die al een tijdje staan. Planten in de groei zijn extra kwetsbaar voor omstandigheden als aanhoudende droogte, hitte of juist kou. Daarnaast hebben sommige haagplanten juist in de periode na hun aanplant extra vocht nodig. Volgroeide, wat oudere planten zijn doorgaans behoorlijk robuust en kunnen wel tegen een stootje. Toch kan het ook voorkomen dat een oudere haag bezwijkt onder de droogte. Vooral planten met oppervlaktewortels hebben hier last van.

Hoe weet ik of mijn haag gestorven is?
Wanneer de plant bruine bladeren krijgt of zijn blad laat vallen, wil dit niet altijd zeggen dat de haag dood is.

Hoe weet ik of mijn haag gestorven is?

Het is soms moeilijk een haag die (gedeeltelijk) gestorven is te herkennen. Wanneer de plant bruine bladeren krijgt of zijn blad laat vallen, wil dit niet altijd zeggen dat de haag dood is. Sommige planten laten hun bladeren vallen uit een logisch zelfverdedigingsmechanisme. Het blad van bomen en planten verdampt water. Laat een plant zijn blad vallen? Dan wordt er dus meer vocht vastgehouden, wat broodnodig is in tijden dat er een schaarste is aan water. Dit uitgevallen blad groeit overigens gewoon weer terug.

Maar hoe weet u dan of uw haag bezweken is onder de droogte? Bruine, verdorde planten zijn een goede indicatie. Het hoeft zeker niet zo te zijn dat uw hele haag bruin is geworden. Het kunnen ook enkele planten of delen van de haag zijn. Uiteraard is het ook mogelijk dat uw haag bruine plekken vertoont door andere oorzaken. Ook schimmelziekten en plagen van ongedierte als blad- of takluizen kunnen de oorzaak zijn van verdorde plekken in uw haag. Wanneer dergelijke zaken uitgesloten zijn en uw haag knapt niet meer op, ook niet na een langere periode van bewatering, kunt u ervan uitgaan dat uw haag de droogte niet overleefd heeft.

Hoe voorkom ik dat mijn haag door de droogte sterft?
Wanneer u er op tijd bij bent, kunt u de haag door middel van bewatering wel weer laten opleven. Bewater uw haag bij voorkeur in de ochtend- of avonduren.

Hoe voorkom ik dat mijn haag door de droogte sterft?

Ook tijdens aanhoudende droogte kunt u voorkomen dat uw haag bezwijkt onder deze omstandigheden. Let goed op de eerste tekenen van uitdroging: bladeren die bruin worden en er slapjes bij hangen kunnen eerste symptomen zijn. Wanneer u er op tijd bij bent, kunt u de haag door middel van bewatering wel weer laten opleven. Bewater uw haag bij voorkeur in de ochtend- of avonduren, wanneer de temperatuur nog relatief laag is. Zo verdampt er zo min mogelijk water. Ook is het aan te raden om het water rechtstreeks bij de kluit te geven: op deze manier komt er zoveel mogelijk vocht bij de wortels van uw haagplanten terecht.

Mijn haagplanten zijn echt dood: wat nu?
Bij volgroeide hagen kunt u verdorde gedeelten vervangen door een of meerdere haagelementen van een kant-en-klaarhaag.

Mijn haagplanten zijn echt dood: wat nu?

Bent u er niet op tijd bij en zijn uw haagplanten echt door droogte gestorven? Dan wilt u natuurlijk weten wat u nu kunt doen. De hele haag vervangen is in de meeste gevallen gelukkig niet nodig, tenzij uw hele haag afgestorven is. Dit komt in de praktijk gelukkig maar weinig voor. Vaak zijn het enkele planten of gedeelten die de droogte niet overleefd hebben. Deze planten kunnen eenvoudig vervangen worden door enkele haagplanten die dezelfde hoogte als uw haag hebben. Vooral jonge planten laten zich vrij eenvoudig vervangen. Bij volgroeide hagen kunt u verdorde gedeelten vervangen door een of meerdere haagelementen van een kant-en-klaarhaag. Doordat dit haagelement al volwassen en op hoogte is voorkomt u een lelijk hoogteverschil. Zo vult u uw haag op met gezonde haagplanten en zal uw tuinafscheiding er snel weer blakend gezond bij staan!

Online kant-en-klare haagelementen kopen
Ook jonge haagplanten om een jongere haag mee op te vullen koopt u bij ons.

Online kant-en-klare haagelementen kopen

Bij Haagplanten.net koopt u op een snelle en eenvoudige manier online kant-en-klare haagelementen ter opvulling van uw haag. Haagplanten die bezweken zijn onder de droogte vervangt u op deze manier eenvoudig door gezonde planten waarmee u weer jaren vooruit kunt. Deze haagelementen zijn op een gemakkelijke wijze aan te planten. Zo hoeft u niet uw hele haag af te voeren: de gezonde planten kunnen immers nog een lange tijd mee. U vervangt de delen die door de droogte lelijk geworden zijn en creëert op deze manier een oplossing voor de lange termijn. Ook jonge haagplanten om een jongere haag mee op te vullen koopt u bij ons. Onze jonge haagplanten zijn, evenals de volwassen kant-en-klaarhagen, goed vertakt en in perfecte conditie. Vul uw tuinafscheiding op deze manier aan en er zal binnen no-time een kerngezonde haag in uw tuin staan die er schitterend uitziet!