Nieuwe bodembedekkers in ons assortiment

Nieuwe bodembedekkers

Nieuwe bodembedekkers in ons assortiment

Klokjesbloem
Campanula poscharskyana
Vanaf
1,51
arrow-right
Stekelnootje
Acaena microphylla 'Kupferteppich'
Vanaf
1,98
arrow-right
Vrouwenmantel
Alchemilla mollis
Vanaf
1,33
arrow-right
Vetmuur
Sagina subulata
Vanaf
1,33
arrow-right

Tuiniers opgelet! We hebben sinds kort een hoop nieuwe bodembedekkers in ons assortiment. Bodembedekkers zijn ideaal om borders mee op te vullen, onkruid te voorkomen en lege ruimtes onder heesters en boompjes wat leven in te blazen.

Bloemen in allerlei kleuren

Tussen onze nieuwe bodembedekkers hebben we bijvoorbeeld de klokjesbloem (Campanula poscharskyana), die een grote hoeveelheid klokvormige, lilakleurige bloemen krijgt.

Bloemen in allerlei kleuren

Bodembedekkers worden vaak gebruikt om de tuin wat meer invulling en kleur te geven en om op die manier de groei van onkruid te voorkomen. De bodembedekkers in ons assortiment zijn allemaal bloeiende planten, op de gewone klimop en de Ierse klimop na. Dit maakt de bodembedekker niet alleen een opvulling, maar echt een mooie toevoeging aan de tuin.

Er zit veel variatie in de bloeiende bodembedekkers in ons assortiment. Tussen onze nieuwe bodembedekkers hebben we bijvoorbeeld de klokjesbloem (Campanula poscharskyana), die een grote hoeveelheid klokvormige, lilakleurige bloemen krijgt. Aan de andere kant hebben we ook het dikkemanskruid (Pachysandra terminalis 'Green Sheen'), waarvan de kleine, witte bloemtrosjes juist vrij onopvallend zijn. Zo is er voor ieder tuinontwerp wel een geschikte bodembedekker.

Opvallende bladeren

De vrouwenmantel (Alchemilla mollis) heeft bijvoorbeeld heel sierlijke bladeren.

Opvallende bladeren

Hoewel bijna al onze bodembedekkers bloeiende tuinplanten zijn, hebben veel ervan ook buiten de bloeitijd om nog wat moois te bieden. De vrouwenmantel (Alchemilla mollis) heeft bijvoorbeeld heel sierlijke bladeren. Deze relatief grote, lichtgroene bladeren hebben een wat golvende vorm en een gekartelde rand, waardoor ze er zelf al interessant uitzien, ook als de plant niet in bloei staat.

Ook voor het purperklokje (Heuchera micrantha 'Palace Purple') geldt dat de bladeren minstens zo sierlijk zijn als de bloei. Het ‘purper’ in de naam van het purperklokje verwijst namelijk naar de dieprode kleur van de bladeren. Hierdoor lijkt het alsof het purperklokje het hele jaar door een mooie herfstkleur heeft, wat een prachtig contrast kan bieden bij een verder groene tuin.

Vetplantjes bodembedekkers

De heldergroene kleur en kleine, madeliefachtige bloemetjes maken deze bodembedekker heel aantrekkelijk. Vetmuur (Sagina subulata)

Vetplantjes als bodembedekkers

Vetplanten zijn erg populair als bodembedekkers, omdat ze vaak het hele jaar door groen blijven en bijzonder weinig onderhoud nodig hebben. In ons nieuwe assortiment hebben we twee vetplantjes met heel verschillende uitstralingen. De vetmuur (Sagina subulata) is een erg lage plant – hij wordt maximaal zo’n 3 cm hoog en heeft daardoor meer weg van mos. De heldergroene kleur en kleine, madeliefachtige bloemetjes maken deze bodembedekker heel aantrekkelijk.

Onze andere vetplant is de huislook (Sempervirum). Dit is een vetplant met een prachtige groeivorm. Het is een ronde plant met steeds groter wordende bladeren naar buiten toe, waardoor de plant lijkt op een prachtige bloem. De bladeren van de huislook zijn vaak gedeeltelijk groen en gedeeltelijk purperachtig. Deze bodembedekker is, net als de vetmuur, ideaal voor droge gronden zoals zand en rots.

Sierlijke besjes

De bloei van deze plant is onopvallend en wit van kleur, maar de vruchten hebben lange, rode stekels, waardoor ze er bijna zelf uitzien als exotische bloemen.

Sierlijke besjes

De meeste bodembedekkers zijn mooi vanwege hun uitbundige bloei of hun sierlijke bladeren, maar bij het stekelnootje (Acaena microphylla 'Kupferteppich') gaat het vooral om de bessen die de plant produceert. De bloei van deze plant is onopvallend en wit van kleur, maar de vruchten hebben lange, rode stekels, waardoor ze er bijna zelf uitzien als exotische bloemen.

Het stekelnootje is overigens geen bodembedekker om onder bomen of haagplanten te planten. Deze vaste plant komt het beste tot zijn recht in de volle zon. Daardoor kan hij wel heel geschikt zijn om bijvoorbeeld borders mee op te vullen. Als u op zoek bent naar een bodembedekker voor een schaduwrijke plek, dan is onder andere het dikkemanskruid geschikter, dat zelfs bekend staat onder de naam ‘schaduwkruid’.

Wintergroene bodembedekkers

Mensen planten bodembedekkers meestal aan om de grond meer kleur te geven, maar ook om te voorkomen dat er zaadjes van onkruid in de aarde terecht kunnen komen. Wintergroene bodembedekkers zijn populair, doordat ze beide functies het hele jaar door kunnen vervullen.

Wintergroene bodembedekkers

Mensen planten bodembedekkers meestal aan om de grond meer kleur te geven, maar ook om te voorkomen dat er zaadjes van onkruid in de aarde terecht kunnen komen. Wintergroene bodembedekkers zijn populair, doordat ze beide functies het hele jaar door kunnen vervullen. U zult dan ook zien dat bijna al onze bodembedekkers wintergroen zijn, van het vetkruid (Sedum) tot de kruipende tijm (Thymus serpyllum).

Naast wintergroen, zijn de meeste van deze planten ook nog eens bijzonder winterhard. Bij de meeste bodembedekkers in ons assortiment staat zelfs in de catalogus al het kenmerk ‘zeer winterhard’ genoemd. Zelfs de planten die dit kenmerk niet hebben, zoals de laurentia, kunnen nog wel redelijk tegen kou. Zo zal de laurentia tot -10 graden nog nergens last van hebben.

Bodembedekkers blad verliezen

Blad verliezen: Dit zijn de vrouwenmantel, de klokjesbloem en het kattenkruid 'Walker’s Low'.

Bodembedekkers die hun blad verliezen

We zeiden net dat bijna al onze bodembedekkers wintergroen zijn, maar we hebben een klein aantal bodembedekkers die in de winter wel hun bladeren verliezen. Dit zijn de vrouwenmantel, de klokjesbloem en het kattenkruid 'Walker’s Low'. Hoewel het feit dat ze bladverliezend zijn niet per se een voordeel is voor deze planten, maken ze een hoop goed met hun prachtige bladeren en bloei. Daardoor zijn ook deze planten zeker het overwegen waard.

Een van de functies van bodembedekkers is om onkruid geen kans te geven. Bladverliezende bodembedekkers lijken hier misschien minder effectief in, omdat hun bladeren de grond niet beschermen in de winter. De wortels nemen echter veel ruimte in onder de grond en zullen het op die manier alsnog lastig maken voor onkruid om een plaats voor zichzelf te zoeken.

nieuwe bodembedekker

De vuurdoorn heeft zijn naam niet voor niets gekregen. Naast de lange doorns, waar we het later over gaan hebben, heeft de vuurdoorn namelijk prachtige, gele, oranje of rode bessen die deze plant in de herfst de uitstraling geven alsof hij omgeven is door vuur.

Kies vandaag nog uw nieuwe bodembedekker uit

Zoals u al wel doorheeft, hebben we ons assortiment flink uitgebreid. Daardoor heeft u nu meer keuze dan ooit voor een mooie bodembedekker. Om de keuze wat makkelijker voor u te maken, hebben we foto’s en korte beschrijvingen van onze bodembedekkers. Ook staan kenmerken zoals standplaats en winterhardheid benoemd.

Wij hopen uiteraard dat u bij Haagplanten.net de bodembedekker gaat vinden die uw tuinontwerp helemaal afmaakt. We weten zeker dat er in ons grote assortiment wel iets moois te vinden is voor uw tuin.

Klokjesbloem
Campanula poscharskyana
Vanaf
1,51
arrow-right
Stekelnootje
Acaena microphylla 'Kupferteppich'
Vanaf
1,98
arrow-right
Vrouwenmantel
Alchemilla mollis
Vanaf
1,33
arrow-right
Vetmuur
Sagina subulata
Vanaf
1,33
arrow-right

loader
Laden...