Hoe plant ik een haag met blote wortel?

10 december 2018
Hoe plant ik een haag met blote wortel?

Haagplanten zijn verkrijgbaar met kluit, in pot of met blote wortel. Haagplanten met blote wortel zijn doorgaans stukken goedkoper dan hun soortgenoten in pot of met kluit. Dit maakt haagplanten met blote wortel erg interessant voor iedereen die tegen een lage prijs een mooie heg wil aanplanten. Maar waar let u op wanneer u een haag met blote wortel wilt planten? We gaan graag in op het vraagstuk: Hoe plant ik een haag met blote wortel?

Een haag met blote wortel planten: hier let u op
Belangrijk om te weten is dat een haag met blote wortel direct na ontvangst van de planten dient worden aangeplant.

Een haag met blote wortel planten: hier let u op

Belangrijk om te weten is dat een haag met blote wortel direct na ontvangst van de planten dient worden aangeplant. Het is het beste als de planten zo kort mogelijk uit de grond zijn. De planten met blote wortel die u koopt bij Haagplanten.net zijn altijd van een goede kwaliteit. Deze haagplanten zijn in topconditie en uitstekende gezondheid wanneer ze u bereiken. Zo kunt u direct een gezonde haag aanplanten. Let er wel op dat het na de aanplant relatief lang duurt totdat u een mooie, volle heg in de tuin heeft staan. Na het planten van een haag met blote wortel kan het resultaat soms ietwat teleurstellend zijn. Houd er echter rekening mee dat uw tuin binnen enkele jaren door een schitterende heg omlijst zal worden. Dat is het wachten wel waard!

Wanneer plant ik een haag met blote wortel?
Dit is doorgaans vanaf november tot en met de maand april of mei. Het beste is om een haag met blote wortel aan te planten voor het einde van december.

Wanneer plant ik een haag met blote wortel?

Haagplanten met blote wortels zijn meestal bladverliezende struiken. Deze haagplanten kunnen alleen worden geleverd wanneer ze in winterrust zijn. Dit is doorgaans vanaf november tot en met de maand april of mei. Het beste is om een haag met blote wortel aan te planten voor het einde van december. Dan is de grond nog enigszins warm. Hierdoor kunnen de wortels van de haagplanten zich optimaal ontwikkelen. Gaat u een haag met blote wortel bestellen? Dan raden wij aan om wat meer planten te bestellen: ongeveer 10%. Dit komt omdat er wat uitval van de planten kan zijn na de aanplant. Dit is te beperken door het gebruik van een wortelgroeimiddel bij de aanplant.

Toch zijn er ook wintergroene planten die met blote wortel worden geleverd. Denk hierbij aan de verschillende soorten laurierkers, de buxus en de taxus. Na de aanplant van wintergroene haagplanten met blote wortel kan er wat bladverlies optreden. Toch behouden deze haagplanten het merendeel van uw blad. Een wintergroene haag met blote wortel is dan ook heel geschikt als u direct wilt genieten van wat privacy. Houd er wel rekening mee dat het wel enige tijd kan duren voor de haagplanten echt tot hun volle recht komen.

Het planten zelf: zo gaat u te werk
Wanneer u een haag met blote wortel aan gaat planten, dient u eerst de strook grond waarop de haag komt te staan vrij te maken van onkruid.

Het planten zelf: zo gaat u te werk

Wanneer u een haag met blote wortel aan gaat planten, dient u eerst de strook grond waarop de haag komt te staan vrij te maken van onkruid. Daarna graaft u een plantgeul die ongeveer 5 à 10 centimeter dieper is dan u de haagplanten in de grond wilt zetten. Aan de zijkanten van de geul prikt u enkele diepe gaten. Deze zorgen ervoor dat overtollig water bij de wortels eenvoudig weggevoerd wordt. Houd de planten vervolgens netjes in het midden van de plantgeul en laat iemand anders de geul weer dichtgraven. Op deze manier komen uw haagplanten netjes op een rijtje te staan.

Ook is het mogelijk om de haagplanten in een zigzagpatroon neerzetten: hierdoor vormt zich in de loop der tijd een prachtige, volle haag. U kunt beter geen haag met blote wortel planten als de grond erg droog is, of juist erg nat door fikse regenval. Ook als het vriest kan de aanplant beter eventjes wachten. Wanneer u haagplanten met blote wortel koopt, ontvangt u van ons uitgebreide informatie waarin precies staat hoe het aanplanten te werk gaat. U hoeft zich dus geen zorgen te maken wanneer u een onervaren tuinier bent: wij ontzorgen u graag. Uiteraard kunt u altijd contact met ons opnemen als u nog vragen heeft rondom het planten van een haag met blote wortel. We helpen u graag verder. Net als u vinden wij het namelijk belangrijk dat er straks een schitterende haag in uw tuin komt te staan!