Welke soorten hulst zijn er?

31 januari 2020
Welke soorten hulst zijn er?

Als mensen aan hulst denken, denken ze vaak eerst aan kerstversiering. Als haagplant is de hulst (Ilex) echter ook uitstekend geschikt. Bovendien biedt een hulsthaag een breed scala aan mogelijkheden. Hoe uw hulsthaag eruit komt te zien is onder meer afhankelijk van welke soort hulst u in de tuin plant. We nemen met u door welke soorten hulst er zijn, zodat u precies weet welk resultaat de hulstsoort in uw tuin gaat opleveren.

De gewone hulst

Alle eigenschappen die te verwachten zijn van de hulst zijn in de Ilex aquifolium terug te vinden. Naast zijn bessen zijn dat onder meer de stekelige bladeren.

De gewone hulst

De gewone hulst (Ilex aquifolium) is de hulst zoals hij bij ons ook in de natuur voorkomt. De hulst is namelijk een inheemse haagplant in Zuid- en West-Europa, Noordwest-Afrika en Zuidwest-Azië. In deze delen van de wereld bevinden zich veel warme streken en daarom is het misschien verrassend dat de hulst uitstekend winterhard is. De hulst is lange tijd een van de weinige planten geweest die er in de winter groen en glanzend bij stond. In dat jaargetijde zijn zelfs zijn kenmerkende rode bessen aan de takken te vinden. Voor een haag die ’s winters wat kleur in de tuin brengt moet u dus bij de hulst zijn.

Alle eigenschappen die te verwachten zijn van de hulst zijn in de Ilex aquifolium terug te vinden. Naast zijn bessen zijn dat onder meer de stekelige bladeren. Die maken de hulst tot een uitstekende plant om in een inbraakwerende haag te gebruiken. Houd er wel rekening mee dat de hulst in de eerste jaren na aanplant een relatief open structuur heeft en dus een paar jaar nodig heeft om tot een goede privacyhaag uit te groeien. Eventueel kunt u dat ondervangen door een kant en klare haag te planten. Voor de inbraakwering is hij echter wel vrijwel meteen geschikt.

De hulst 'Alaska'

Van alle kweekvormen in ons assortiment is de hulst 'Alaska' de enige cultivar van de gewone hulst.

De hulst 'Alaska'

Van alle kweekvormen in ons assortiment is de hulst 'Alaska' de enige cultivar van de gewone hulst. Als gevolg daarvan heeft de hulst 'Alaska' veel overeenkomsten met de gewone hulst, als is het jonge blad van deze hulstsoort minder stekelig dan dat van de gewone hulst. Jonge exemplaren van de hulst 'Alaska' zullen eerder bladeren met getande randen hebben. Dat betekent dat het wat langer duurt voor ze tot een goede inbraakwerende haag uitgroeien. In hun jonge jaren hebben ze hierdoor een wat ander uiterlijk dan hun van nature in West-Europa voorkomende tegenhanger, maar dat maakt ze niet minder sierlijk.

Net als de meeste andere hulstsoorten groeit de hulst 'Alaska' langzaam; zo’n 15 tot 20 centimeter per jaar. Uiteindelijk kan hij wel 5 à 6 meter hoog worden. Dat is ruim voldoende voor een privacyhaag. Bloeien doet de hulst 'Alaska' in mei en juni met witte bloemen die een aangename geur verspreiden. In het najaar volgen ook bij deze hulst de opvallende rode bessen.

Hulst 'Heckenfee' en hulst 'Heckenstar'

Verder zijn deze hulstsoorten uitzonderlijk winterhard. Ze kunnen ’s winters wel 30 graden vorst aan.

Hulst 'Heckenfee' en hulst 'Heckenstar'

De hulst 'Heckenfee' en de hulst 'Heckenstar' (Ilex meserveae 'Heckenfee' en Ilex meserveae 'Heckenstar') zijn hybriden. Om precies te zijn, zijn het kruisbestuivingen van de gewone hulst en de uit Oost-Azië afkomstige Tsuru hulst (Ilex rugosa). Wilt u dat er in het najaar bessen aan deze hulst groeien? Dan moet u er wel op letten dat u mannelijke en vrouwelijke exemplaren door elkaar plant. De hulst 'Heckenfee' is de vrouwelijke variant en de hulst 'Heckenstar' de mannelijke die haar kan bestuiven. Deze hulstsoorten groeien iets sneller dan de gewone hulst. Ze kunnen in een jaar tot zo’n 30 centimeter hoger worden.

Verder zijn deze hulstsoorten uitzonderlijk winterhard. Ze kunnen ’s winters wel 30 graden vorst aan. Er zijn dus bijna geen winters in Nederland die deze wintergroene haagplanten klein krijgen. De 'Heckenfee' en de 'Heckenstar' worden uiteindelijk een meter of drie hoog en dat is meer dan genoeg om ze als privacyhaag in te zetten.

De hulst 'Blue Maid' en de hulst 'Blue Prince'

De hulst 'Blue Prince' kan de hulst 'Blue Maid' bestuiven, zodat er mooie bessen aan de vrouwelijke planten groeien, al is er wel een belangrijk verschil met de 'Heckenfee' en de 'Heckenstar'.

De hulst 'Blue Maid' en de hulst 'Blue Prince'

Ook de hulst 'Blue Maid' en de hulst 'Blue Prince' zijn respectievelijk vrouwelijke en mannelijke kweekvormen van de Ilex meserveae. De hulst 'Blue Prince' kan de hulst 'Blue Maid' bestuiven, zodat er mooie bessen aan de vrouwelijke planten groeien, al is er wel een belangrijk verschil met de 'Heckenfee' en de 'Heckenstar'. In de eerste plaats is dat de bladkleur. Die is bij deze soorten blauwgroen aan de glanzende bovenzijde van het blad en lichtgroen aan de onderkant. Verder is het blad van de blauwe hulstsoorten wel stekelig, maar wat subtieler dan bij andere soorten het geval is. Net als de bladeren van een jonge hulst 'Alaska' zijn de bladeren eerder getand dan stekelig.

Voor een inbraakwerende haag zijn de hulst 'Blue Maid' en de hulst 'Blue Prince' dus minder geschikt. Met een beetje geduld groeien deze wintergroene haagplanten echter wel met 15 à 30 centimeter per jaar uit tot een goede privacyhaag waar u weinig omkijken naar heeft.

De hulst 'Heckenpracht'

Wie het meeste uit de bladkleur van zijn hulsthaag wil halen, kan het beste de hulst 'Heckenpracht' aanplanten, een andere kweekvorm van de Ilex meserveae.

De hulst 'Heckenpracht'

Wie het meeste uit de bladkleur van zijn hulsthaag wil halen, kan het beste de hulst 'Heckenpracht' aanplanten, een andere kweekvorm van de Ilex meserveae. U kunt deze hulstsoort gebruiken om de hulst 'Heckenfee' te bestuiven, maar ook op zichzelf ziet hij er schitterend uit. De nieuwe uitlopers van deze haagplanten hebben namelijk een bronsachtige kleur. Later in het jaar worden de bladeren donkerder groen, zoals we van de hulst gewend zijn.

In onze webshop verkopen we ook de Japanse hulst. Dit is weliswaar een wintergroene Ilex-soort, de Ilex crenata om precies te zijn, maar de Japanse hulst lijkt niet op andere hulstsoorten. Door hun kleine blad hebben ze meer weg van de buxus. Ze worden daarom ook vooral als buxusvervangers ingezet.