Uw tuin verduurzamen en energiezuinig maken: zo doet u het

24 augustus 2019
Uw tuin verduurzamen en energiezuinig maken: zo doet u het

Duurzaamheid en klimaatverandering zijn thema’s waaraan steeds meer aandacht besteed wordt. We zien logischerwijs dat meer en meer tuiniers op zoek zijn om hun huis en tuin te verduurzamen en energiezuinig te maken en hun ecologische voetafdruk te verkleinen. We geven u graag enkele handige tips om uw tuin duurzamer in te richten en zo energiezuinig mogelijk te maken.

Groendak met bodembedekkers
Door uw dak te bedekken met planten, bijvoorbeeld bodembedekkers, wordt fijnstof uit de lucht weggenomen.

Groendak met bodembedekkers

Het aanleggen van een groendak biedt vele voordelen op het gebied van duurzaamheid. Door uw dak te bedekken met planten, bijvoorbeeld bodembedekkers, wordt fijnstof uit de lucht weggenomen. Ook wordt CO2 omgezet in zuurstof. Ook hinderlijke geluiden van nabijgelegen luchthavens of (snel)wegen worden aanzienlijk verminderd door het aanleggen van een groendak. Een ander voordeel van een groendak is dat het klimaat in huis aangenamer wordt: zonlicht wordt immers weerkaatst door de beplanting op uw dak, waardoor de temperatuur in huis lager wordt. Hierdoor bespaart u de nodige kosten op uw energierekening: de airco hoeft namelijk niet zo hard te werken ’s zomers.

Ook zorgen groendaken voor biodiversiteit: de bodembedekkers trekken vlinders, honingbijen en andere nuttige insecten aan. Tel daarbij op dat een groendak er fraai en natuurlijk uitziet en de levensduur van uw dak verlengt, en u begrijpt waarom veel tuiniers graag zo’n onderhoudsvriendelijk groendak ambiëren. Er zijn verschillende bodembedekkers geschikt om een groendak mee aan te leggen. In de meeste gevallen adviseren wij echter Sedum, ook wel vetkruid genoemd. Sedum plantenmatten zijn geschikt voor nagenoeg elk dak en vereisen geen bijzonder onderhoud. Dit maakt ze voor de meeste tuiniers zeer geschikt.

Verminder watergebruik in de tuin
Om deze in goede conditie te houden, is het nodig om beplanting tijdens een dergelijke periode van meer water te voorzien.

Verminder watergebruik in de tuin

Vooral tijdens de zomer kunnen we nogal ‘ns te maken krijgen met langdurige perioden van droogte. Dit is niet erg goed voor onze bomen, heesters en overige beplanting. Om deze in goede conditie te houden, is het nodig om beplanting tijdens een dergelijke periode van meer water te voorzien. Drinkwater is echter schaars en kostbaar. Het verbruik van teveel water is niet goed voor het klimaat: hierdoor wordt ons ecosysteem in gevaar gebracht. Daarnaast kost het verbruik van veel water natuurlijk erg veel geld. Wanneer u de tuin energiezuinig wilt maken, is het dan ook noodzakelijk om het watergebruik aanzienlijk te verminderen.

Maar hoe doet u dit tijdens droge perioden? Het is verstandig om een druppelsysteem aan te schaffen om uw planten te bewateren. Er zijn verschillende opties. De meest bekende is misschien wel de druppelslang, waarmee u uw planten zeer gericht kunt voorzien van water. Door een druppelslang wordt het water direct bij de wortels afgegeven. Op deze manier gaat er zo min mogelijk water verloren. Een druppelsysteem kan ook ondergronds worden aangelegd. Dit wordt vooral gedaan om borders en grote gazons te beregenen op duurzame wijze. Door gebruik te maken van een druppelsysteem in uw tuin kunt u flink besparen op de waterkosten.

Daarnaast werkt u op deze manier niet langer mee aan de onnodige verspilling van water. Het aanschaffen van een druppelsysteem hoeft niet duur te zijn: druppelslangen zijn al vanaf een klein bedrag verkrijgbaar.

Plant een haag aan
Door een haag aan te planten verhoogt u biodiversiteit in de tuin en reduceert u CO2 en fijnstof in de lucht.

Plant een haag aan

Een haag is aanzienlijk duurzamer dan een hek of een schutting. Door een haag aan te planten verhoogt u biodiversiteit in de tuin en reduceert u CO2 en fijnstof in de lucht. Diverse wetenschappelijke onderzoeken in het Verenigd Koninkrijk toonden dit aan. De haagplanten die hiervoor zeer geschikt worden geacht zijn coniferen en laurierkers. Een hoge haag van thuja of Leylandii coniferen kan zorgen voor vermindering van fijnstof en geluidsoverlast van nabijgelegen wegen. Ook laurierkers ‘Rotundifolia’ en ‘Novita’ zijn hiervoor geschikt, voornamelijk doordat ze worden gekenmerkt door een vrij groot blad.

Ook het aanplanten van andere soorten haagplanten zal uw tuin echter flink verduurzamen. Kijk eens rustig in onze webwinkel rond en laat u inspireren door de vele mogelijkheden die er zijn. Er is altijd wel een haagplant te vinden die naadloos op uw wensen en tuinontwerp aansluit. Een wintergroene heg is echter het meest geschikt wanneer u de tuin wilt verduurzamen. Wilt u meer biodiversiteit in de tuin? Dan is het ook raadzaam om tuintegels te vervangen door gras of vaste tuinplanten. De vlinders en bijen zullen dit zeker waarderen.

Ook kunt u kiezen voor een vogelvriendelijk tuinontwerp met haagplanten zoals bijvoorbeeld laurierkers, taxus, klimop, meidoorn, vuurdoorn of liguster. Veel vogels in de tuin bieden niet alleen gezelligheid: u biedt ook ruimte aan de natuurlijke vijand van plaagdieren als de eikenprocessierups en de buxusrups. Dit zijn voornamelijk koolmezen, maar ook andere kleine vogels eten deze rupsen.

Maak uw eigen compost
U kunt al het groenafval composteren: bladeren, theezakjes, eierschillen, aardappelschillen of verdorde huis- en tuinplanten.

Maak uw eigen compost

Zelf compost maken is bijzonder duurzaam. U kunt er natuurlijk voor kiezen om groente- en fruitafval in de gft-bak te doen, maar u verkleint de afvalberg aanzienlijk door het te composteren. Het zelf maken van compost is niet alleen leuk en makkelijk: het zorgt er ook nog ‘ns voor dat u een uitstekende grondverbeteraar voor uw tuin hebt. Door uw borders, gazon of de grond onder uw haag met enige regelmaat te voorzien van een dun laagje compost houdt u de planten en bodem in uitstekende gezondheid en conditie. U kunt al het groenafval composteren: bladeren, theezakjes, eierschillen, aardappelschillen of verdorde huis- en tuinplanten.

U kunt een composthoop aanleggen in de tuin, maar ook kiezen voor een compostbak. Dit staat wat netter, zeker in kleine tuinen, tuinen met een formeel ontwerp of op balkons. Met bovenstaande tips kunt u op eenvoudige wijze uw tuin verduurzamen en ook nog eens besparen op uw energiekosten. Op deze manier draagt u bij aan biodiversiteit en duurzaamheid – en dat voelt goed.