Het is bijna lente: dit kunt u in de tuin doen

20 maart 2020
Het is bijna lente: dit kunt u in de tuin doen

Nu de lente voor de deur staat krijgen veel tuiniers zin om de handen eens flink uit de mouwen te steken in de tuin. Maar welke tuinklussen kunt u nu al aanpakken? En wat doet u met uw haag? We vertellen u graag alles over het verzorgen van uw haag nu de lente in aantocht is. Ook leest u of een haag planten in de lente verstandig is.

Haag planten in de lente

De lente is het seizoen bij uitstek om een nieuwe haag in de grond te zetten. (Rhododendron)

Haag planten in de lente

De lente is een uitstekend seizoen om een haag aan te planten. Nu de lente voor de deur staat is het dus verstandig om u te oriënteren op het gebied van de verschillende haagplanten die er zijn. Als u een nieuwe haag wilt aanschaffen is dit namelijk het moment om dat te doen. De koudste dagen liggen al achter ons. Haagplanten wortelen goed in milde omstandigheden waarin het niet te koud en niet te warm is. De lente is dus het seizoen bij uitstek om een nieuwe haag in de grond te zetten. Haagplanten in pot kunnen het hele jaar rond worden aangeplant.

In de lente, of net daarvoor, kunt u echter ook prima kiezen voor haagplanten met kluit of met blote wortel. Plant liever geen haag tijdens of vlak na zware regenval of harde wind. Ook in het voorjaar kunt u het beste aanplantgrond gebruiken wanneer u een haag gaat planten. Zo geeft u de heesters de best mogelijke start en zullen ze beter wortelen. Wilt u direct een hoge haag met een volwassen uitstraling in uw tuin aanplanten? Kies dan voor een kant en klare heg: ook deze kan prima in het voorjaar worden geplant.

In de lente kunt u zowel wintergroene haagplanten als bladverliezende soorten in de grond zetten, zeker wanneer u kiest voor haagplanten in pot. Kiest u voor haagplanten met blote wortel? Die zijn doorgaans stukken goedkoper dan haagplanten in pot of met kluit. U kunt net voor de lente dus heel goed een haag voor weinig geld aanschaffen. Veel tuiniers maken hiervan dan ook dankbaar gebruik.

Haag snoeien lente

In het voorjaar worden de meeste wintergroene haagplanten aan de eerste snoeibeurt van het jaar onderworpen. (Japanse hulst 'Convexa')

Haag snoeien in de lente

In het voorjaar worden de meeste wintergroene haagplanten aan de eerste snoeibeurt van het jaar onderworpen. Maar kan een haag ook in de lente worden gesnoeid? Dat ligt eraan. Bestaat er een kans dat het nog gaat vriezen? Dan is het niet verstandig om uw heg nu al te snoeien. Om deze reden wordt er vaak voor gekozen om haagplanten in mei voor het eerst te snoeien. Bladverliezende haagplanten die in de zomer of in het najaar bloeien worden meestal eind maart al gesnoeid. Daarnaast zijn er natuurlijk haagplanten die het hele jaar rond (behalve bij vorst) kunnen worden gesnoeid zoals de klimop.

Wilt u toch uw haag al een snoeibeurt geven in deze periode? Wees dan uiterst voorzichtig en ga niet al te rigoureus te werk. Snoei enkel uitstekende takjes weg en bewaar een flinke terugsnoei bij voorkeur gewoon voor de maand mei.

Haag bemesten lente

Bemesten in het voorjaar draagt bij aan een snellere groei tijdens het groeiseizoen. (Krentenboom)

Haag bemesten in de lente

In de lente voorziet u uw haag van een stevige basisbemesting. Doorgaans doet u dat na de eerste snoeibeurt. U stimuleert uw haag dan om sneller van het snoeigeweld te herstellen. Daarnaast draagt bemesten in het voorjaar bij aan een snellere groei tijdens het groeiseizoen. Het is dus heel verstandig om uw haag te bemesten. Kies bij voorkeur voor organische mest boven kunstmest. Organische mest is beter voor het milieu en voor het bodemleven in uw tuin. Daarnaast wordt organische mest langzaam en gedurende een langere periode afgegeven aan uw haagplanten.

Sommige mensen willen hun haag graag bemesten voor de eerste snoeibeurt. Hoewel dat geen kwaad kan, voegt het eigenlijk niets toe. Uw haag krijgt dan geen extra boost om te herstellen na de snoeibeurt. Wacht dus liever af tot u de haag aan de eerste snoei van het jaar onderworpen hebt.

Tuin lenteklaar

Deze periode is uitermate geschikt om uw tuin lenteklaar te maken. (Lampenpoetsersgras)

Uw tuin lenteklaar maken

Deze periode is ook uitermate geschikt om uw tuin lenteklaar te maken. Er zijn verschillende tuinklussen die u in deze periode kunt oppakken. Denk aan het vegen en reinigen van tuintegels of het planten van mooie vaste tuinplanten. Ook is het begin van de lente een goed moment om uw tuingereedschap eens flink schoon te maken of om uw schuur uit te mesten. Veel mensen krijgen immers last van schoonmaakwoede in deze tijd van het jaar. Wilt u uw tuinontwerp helemaal omgooien en uw erf een hele nieuwe look geven? Ook dan is de lente daarvoor het ultieme seizoen.

Bovendien kunt u uw terras een metamorfose geven aan het begin van de lente. Zo maakt u de tuin klaar voor de warmere dagen waarop u gezellig tijd met vrienden, buren of uw gezin wilt doorbrengen in de tuin. Reinig de tuinmeubels en de kussens van de loungeset en richt uw terras eens anders in. Tevens kunt u mooie bloembakken met interessante planten zoals siergrassen in uw tuin neerzetten. Vergeet ook niet om uw gras te maaien – vanaf maart is het immers echt weer tijd om de grasmaaier uit de schuur tevoorschijn te halen.

Handige tuintips moestuin

Zo is de lente de beste periode om (weer) aan de slag te gaan met uw moestuin.

Andere handige tuintips voor in de lente

Er zijn natuurlijk nog veel meer tuinklussen die u kunt aanpakken aan het begin van de lente. Zo is de lente de beste periode om (weer) aan de slag te gaan met uw moestuin. Maak een zaaiplan en voorzie de moestuin van een mulchlaag om te voorkomen dat er onkruid groeit. Dat is trouwens een goed idee voor uw gehele tuin – voorzie de grond onder de haag van een laagje mulch zodat onkruid minder kans krijgt. U ziet maar: er is een heleboel te doen in de tuin aan het begin van de lente. Als u de klussen nu vast aanpakt, kunt u in de zomer optimaal van uw buitenruimte genieten!