Rustige tijd in de tuin

tuin

Rustige tijd in de tuin

Januari is een rustige maand op tuingebied. Je tuin is in deze periode namelijk in winterrust. Bladverliezende struiken hebben hun blad reeds laten vallen, terwijl wintergroene beplanting zijn blad trots vasthoudt. De wintersfeer in je tuin heeft zijn geheel eigen charme en is weer anders dan in de overige seizoenen. Ook in deze koude maanden zal je tuin dus niet snel gaan vervelen. Het mag dan een rustige tijd in de tuin zijn, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal niets te doen is. Wist je bijvoorbeeld dat bepaalde haagplanten ook ’s winters gewoon kunnen worden aangeplant?

Tuinieren in de winter: kan dat wel?

Tuinieren wordt nog altijd het meest geassocieerd met de lente. Wanneer de planten langzaam maar zeker ontwaken uit hun winterrust begeven veel tuiniers zich naar buiten om de tuin eens goed onder handen te nemen. Toch kun je in het winterseizoen ook al het nodige in je tuin doen. Sterker nog: dit is het uitgelezen moment om je tuin alvast voor te bereiden op de lente! Is er geen sprake van nachtvorst? Dan zou je de grond in je tuin bijvoorbeeld kunnen trakteren op een laagje compost. Hark de compost na het aanbrengen lichtjes in de grond.

Je planten, struiken en bomen zullen zeker profiteren van de compost. Ook heeft compost een positief effect op het bodemleven in je tuin. Compost bevat gunstige voedingsstoffen en mineralen die je planten goed kunnen gebruiken. In de winter hebben veel mensen de neiging om hun tuin een beetje te laten versloffen. Het is immers koud buiten en veel planten zijn toch in rust. Het is echter heel goed om ’s winters al te beginnen met tuinieren. Zo kun je uitgevallen bladeren bijvoorbeeld alvast wegharken, je tuingereedschap aan een schoonmaakbeurt onderwerpen of dode takken van bomen of struiken wegknippen.

Begin je in dit seizoen alvast met tuinieren, dan geniet je de komende lente van een heerlijke tuin. Denk er ook aan dat wintergroene planten ook in deze koude maanden water blijven verdampen. Het kan zinvol zijn om jonge hagen extra vocht toe te dienen wanneer het een langere periode vriest. Geef in dat geval lauw water. Volwassen bladhoudende hagen kun je bij vorst eventueel beschermen met een speciale beschermingshoes. Dit voorkomt namelijk dat de planten te veel vocht verdampen via hun bladeren. Tevens worden vorstgevoelige haagplanten op deze manier beschermt tegen de vrieskou.

Kan ik snoeien in januari?

Het is meestal niet verstandig om hagen te snoeien in de winter. Bladverliezende haagplanten kunnen in verband met hun winterrust niet worden gesnoeid. Ook groenblijvende hagen kun je niet snoeien wanneer het vriest. Je planten lopen dan een hoog risico om vorstschade op te lopen. Tevens kunnen snoeiwonden zich niet goed herstellen als het vriest. Het is dus niet verstandig om je haagplanten te snoeien in januari. Wel kun je voorzichtig dode of zieke takken wegknippen bij wintergroene bomen of struiken. Verder kun je beter wachten tot het voorjaar: de meeste haagplanten krijgen in die periode hun eerste snoeibeurt.

De uitzondering hierop is de klimop (hedera): deze kan in januari juist uitstekend worden gesnoeid. Niet alle tuinliefhebbers weten dit, maar klimop kan het hele jaar door gesnoeid worden. Ook voor de klimop geldt echter dat je hem niet kunt snoeien wanneer het vriest. Wacht bij voorkeur tot een redelijk milde dag waar de temperatuur niet al te laag ligt. Gelukkig zijn er in januari genoeg van dit soort dagen! Wil je snoeischade aan het blad van je hedera voorkomen? Snoei de klimplant dan het liefst bij vochtig weer, bijvoorbeeld wanneer er een regenbuitje in de lucht hangt.

Hagen planten in de winter

Wist je dat bepaalde haagplanten ook in de winter kunnen worden geplant? Januari is hiervoor een gunstige maand omdat deze maand de nodige dagen kent waarop het weer nog tamelijk zacht is. Haagplanten met blote wortel kun je het beste in de herfst of winter planten. Ook voor het planten van hagen geldt weer dat er beslist geen sprake mag zijn van vorst of een grond die nog wat bevroren is na een periode van vrieskou. Haagplanten in pot kunnen het hele jaar door – en dus ook in de winter – worden geplant. Je bent hiervoor niet afhankelijk van een bepaald seizoen.

Coniferen zijn een goed voorbeeld van planten die prima in januari in de grond kunnen worden gezet. Leylandii coniferen en de levensboom (thuja) worden niet zelden in deze periode aangeplant. Coniferen creëren net als andere wintergroene haagplanten overigens een fijne tuinsfeer in de winter. Dergelijke haagplanten voorzien je het hele jaar rond van privacy doordat ze hun blad vasthouden en gekenmerkt worden door een compacte groeivorm. Dat maakt wintergroene haagplanten erg geliefd bij het grote publiek. De meeste mensen geven immers de voorkeur aan wat beschutting in hun tuin – ook gedurende de wintermaanden.

Genieten van je tuin in de winter

Verder is de winter ook gewoon een seizoen om heerlijk van je tuin te genieten. Hoewel je vaak natuurlijk de meeste tijd in je tuin doorbrengt in de zomer en nazomer, heeft ook het winterseizoen zo zijn eigen magie. Wanneer je de juiste planten in je tuin plant, zal geen enkel seizoen saai zijn. Wissel wintergroene planten af met bladverliezende en zorg ook voor een paar winterbloeiers in je tuin. Deze brengen wat kleur aan tijdens de koudere maanden. Goede voorbeelden hiervan zijn winterviooltjes, winterjasmijn en toverhazelaars. Verzorg je tuin het hele jaar door goed: zo zal elk seizoen je op haar eigen manier betoveren.

loader
Laden...