De beste haagplanten voor vormsnoei

7 augustus 2019
De beste haagplanten voor vormsnoei

Het tijdperk dat vooral de buxus werd gebruikt als ideale haagplant voor vormsnoei is definitief voorbij. Dit komt voornamelijk doordat de buxus de laatste tijd nogal in ongenade is geraakt. De eens zo populaire haagplant is zo massaal opgekweekt en aangeplant dat hij gevoelig is geworden voor nare schimmelziekten. Daarnaast vreet de buxusrups buxushagen op grote schaal kaal. Gelukkig zijn er nog meer haagplanten die geschikt zijn voor vormsnoei. Zo houdt niets u nog tegen om die fraaie, klassieke tuin te ontwerpen.

Taxus
De taxus is dan ook ideaal voor vormsnoei op vele manieren.

Taxus

In Engeland wordt de taxus vaak gebruikt om in allerlei schitterende snoeivormen te knippen. De mooiste creaties maakt men daar van deze naaldconifeer. De taxus is dan ook ideaal voor vormsnoei op vele manieren. Zo groeit deze conifeer - in tegenstelling tot veel andere coniferen - erg traag. Hierdoor behoudt hij langdurig zijn snoeivorm. Ook is de taxus erg compact, waardoor er dichte snoeifiguren ontstaan. Of u nu voor de simpele bolvorm of piramidevorm gaat of zich liever waagt aan de wat meer ingewikkelde snoeivormen: met de taxus kan het allemaal. Ook verdraagt de taxus snoei bijzonder goed.

Het is niet alle tuiniers bekend, maar de taxus is de enige conifeer die zich mooi herstelt na een radicale terugsnoeibeurt. De taxus kan zelfs tot op het kale hout worden teruggesnoeid: dit kan bij andere haagconiferen beslist niet. Deze lopen namelijk niet meer uit op de kale plekken. De taxus vormt echter probleemloos nieuwe scheuten en is binnen relatief korte termijn weer helemaal opgeknapt. Al deze mooie eigenschappen maken de taxus bijzonder geschikt als vormsnoeiplant. Hoewel alle soorten taxus te gebruiken zijn voor vormsnoei, raden wij in het bijzonder de gewone taxus (taxus baccata) aan.

Thuja
Gebruikt u de thuja voor vormsnoei? Houd er dan rekening mee dat heel ingewikkelde snoeivormen lastig (maar niet onmogelijk) te verkrijgen zijn.

Thuja

We hebben het al vaker gezegd: ook de thuja is geschikt als vormsnoeiplant. Er is echter meer voorzichtigheid geboden dan met de taxus: de thuja loopt immers niet uit wanneer hij teruggesnoeid wordt tot het kale hout. Elke soort thuja is in principe te gebruiken voor vormsnoei, maar we raden vooral de thuja ‘Smaragd’ aan. Deze conifeer groeit iets langzamer dan de anderen soorten levensboom. Ook is zijn groeivorm erg compact, zeker wanneer hij op regelmatige basis gesnoeid wordt. Daarnaast oogt de thuja ‘Smaragd’ iets sierlijker en eleganter dan veel soortgenoten.

Gebruikt u de thuja voor vormsnoei? Houd er dan rekening mee dat heel ingewikkelde snoeivormen lastig (maar niet onmogelijk) te verkrijgen zijn. Dit vereist toch wel de nodige ervaring op het gebied van vormsnoei. Ook zal de snoeivorm van de thuja iets meer aandacht nodig hebben dan die van de taxus. De thuja groeit immers toch iets minder compact dan de taxus. Als u het niet erg vindt om veel tijd aan uw snoeivormen te besteden is de thuja echter een zeer geschikte conifeer voor dit doeleinde.

Ilex crenata
De Ilex crenata is een haagplant die de buxus zeer dicht benaderd. Niet voor niets is de Ilex crenata, ook wel Japanse hulst genoemd, een uitermate populaire buxusvervanger.

Ilex crenata

De Ilex crenata is een haagplant die de buxus zeer dicht benaderd. Niet voor niets is de Ilex crenata, ook wel Japanse hulst genoemd, een uitermate populaire buxusvervanger. Bent u op zoek naar een haagplant voor vormsnoei die de buxus zeer dicht benadert? Dan kunt u het beste voor een van de vele soorten Ilex crenata gaan. De Japanse hulst ‘Dark Green’ is bijvoorbeeld heel geschikt voor vormsnoei. De donkergroene kleur en het kleine, sierlijke blad doen sterk aan buxus denken. Het grote voordeel is dat de Ilex crenata niet gevoelig is voor buxusschimmel. Ook de buxusrups trekt zijn neus op voor de Japanse hulst.

De Japanse hulst ‘Dark Green’ is niet de enige soort die geschikt is voor vormsnoei. Ook de Ilex crenata ‘Green Hedge’, ‘Convexa’, ‘Blondie’ en de Ilex maximowicziana zijn geschikt voor dit doeleinde. De compacte groeivorm van de Ilex crenata maakt dat dit zo is, uiteraard in combinatie met de vrij trage groei. Houd er wel rekening mee dat Japanse hulst ietwat sneller groeit dan de buxus. Snoeivormen van Ilex crenata vereisen dus iets meer snoei dan de traditionele buxusfiguren. Dit verschil is echter vrij minimaal – beslist geen reden om de Ilex crenata niet uit te proberen als buxusvervanger!

Andere buxusvervangers zijn minder geschikt voor vormsnoei. Neem bijvoorbeeld Lonicera nitida, ook wel bekend als struikkamperfoelie of Chinese kamperfoelie. Als buxusvervanger is deze haagplant een absolute topper. Strakke, formele haagjes zijn geen probleem voor de Lonicera nitida. Vormsnoei wordt echter lastiger. Deze haagplant groeit namelijk flink sneller dan de buxus, waardoor hij veel snoei nodig zou hebben als hij in bepaalde snoeivormen wordt geknipt. Ook is de groeivorm van de Chinese kamperfoelie niet zo compact als die van de buxus of Ilex crenata.

Andere haagplanten voor vormsnoei
Verder kunt u ook de Japanse kardinaalsmuts gebruiken om in vorm te snoeien.

Andere haagplanten voor vormsnoei

Bovenstaande haagplanten zijn de meest geschikte planten voor vormsnoei. Dat betekent echter niet dat u zich tot deze haagplanten hoeft te beperken wanneer u geïnteresseerd in vormsnoei bent. In feite kan bijna elke wintergroene haagplant in bepaalde vormen worden geknipt. Zo zijn er ook tuiniers die een solitair aangeplante laurierstruik in een simpele vorm zoals bijvoorbeeld de bolvorm hebben gesnoeid. Natuurlijk wordt het resultaat nooit zo strak en formeel als bij de buxus, taxus of Ilex crenata, maar het schept wel een geheel andere sfeer in uw tuinontwerp.

Verder kunt u ook de Japanse kardinaalsmuts gebruiken om in vorm te snoeien. Deze haagplant wordt ook nog weleens als buxusvervanger ingezet. Naast de thuja en taxus kunnen ook sommige andere coniferen in snoeivormen worden geknipt. Denk bijvoorbeeld aan de Californische cipres. Het resultaat zal echter niet zo strak worden als bij coniferen als de taxus en thuja ‘Smaragd’. Bent u geïnteresseerd in vormsnoei en zoekt u een andere haagplant dan de buxus voor dit doeleinde? U kunt alle bovenstaande haagplanten eenvoudig en snel in onze webwinkel bestellen.