Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Levensboom-haag

Levensboom-haag

De Thuja of levensboom is een schubconifeer die prachtige hagen kan vormen. Met zijn dichte groeivorm en lange levensduur is de levensboom een heel betrouwbare haagplant die ook nog eens wintergroen is. De levensboom is voornamelijk geschikt voor formele hagen. Met een of twee keer per jaar snoeien is hij makkelijk in een strakke vorm te houden.

Geschiedenis van de levensboom

Geschiedenis van de levensboom

Een conifeer met de naam ‘levensboom’ verdient enige uitleg. Deze haagplant komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Hij werd door de indianen gebruikt voor zijn medicinale werking. Toen de kolonisten vanuit Europa naar Amerika kwamen in de 16e eeuw, hadden veel van hen scheurbuik. De Thuja bleek een bijzonder goed medicijn tegen deze ziekte te zijn. De kolonisten hebben de boom daarom ‘levensboom’ genoemd. Hij redde namelijk echt hun leven.

De Latijnse naam ‘Thuja’ heeft weer een heel andere achtergrond. Dit woord komt van het Oud-Griekse woord voor ‘offeren’ of ‘het doen opdwarrelen van rook’. Deze plant werd in de klassieke tijd vaak gebruikt om rookoffers mee aan te steken. Als u liever een haag dan een offervuur in uw tuin heeft, dan is dat uiteraard heel goed mogelijk. Zorg er in dat geval voor dat uw haag geen vlam vat.

Levensboom in uw tuin

Levensboom in uw tuin

De levensboom is erg geschikt als haagplant in uw tuin. Hij heeft een dichte groeivorm en een zachte structuur, waardoor hij de nieuwsgierige blikken buiten houdt en toch een vriendelijk uiterlijk heeft. De levensboom kan erg oud worden. Er zijn exemplaren bekend die wel 800 jaar oud zijn. Hier gaat het uiteraard om levensbomen die in het wild groeien, en niet om de cultivars die als haagplant gekweekt worden, maar het zegt wel wat over de robuustheid van deze plant. Levensboom kan goed tegen vocht en is zeer winterhard. Let er wel op dat de Thuja niet zo houdt van droogte of droge grond. Bij lang aanhoudende droogte is het daarom handig wat extra water of extra mest toe te voegen, zodat uw haagplant op krachten blijft.

Op Haagplanten.net verkopen wij vijf verschillende varianten van levensboom. Deze vijf varianten horen allemaal bij een van onze twee soorten: de westerse levensboom, of Thuja occidentalis, of de reuzenlevensboom, Thuja plicata. Al deze varianten hebben hun eigen voor- en nadelen als het gaat om het aanleggen van een haag. Wilt u bijvoorbeeld snel een zichtdichte haag? Dan is de westerse levensboom ‘Brabant’ misschien wel de ideale plant voor u. Deze variant krijgt echter wel veel vruchten en moet door zijn snelle groei vrij vaak gesnoeid worden. Als u liever een haagplant wilt die minder werk kost, is de westerse levensboom ‘Smaragd’ een betere keuze. Deze groeit wat langzamer en hoeft daarom minder vaak gesnoeid te worden. Een ander voordeel aan de ‘Smaragd’ is zijn opvallende, heldere kleur groen. Ook de reuzenlevensboom ‘Martin’ is makkelijk te onderhouden. Deze kan op bijna elke grondsoort groeien. Wilt u meer weten over levensboom snoeien en levensboom planten? Volg dan de links voor praktische tips en informatie over snoeien en planten.

Kijkt u vooral even rond in onze catalogus om meer te lezen over de verschillende soorten en te zien of deze haagplant geschikt is voor uw tuin.