Smalle wintergroene haag

16 augustus 2018
Smalle wintergroene haag

Een haag wordt gebruikt om iets af te scheiden. Dat kan een lage haag zijn in de voortuin om aan te geven waar de tuin begint of een mooi laag haagje langs een pad om deze wat te accentueren. U kunt zelfs en lage vormhaag planten om een sierlijk patroon in uw tuin aan te brengen. De mogelijkheden zijn legio. U kunt ook een smalle haag planten om uw tuin af te scheiden, zodat u beschermd zit tegen blikken van buitenaf. Voor de privacy is een smalle wintergroene haag ideaal.

Smalle hoge haag

Vandaag de dag worden de tuintjes steeds kleiner en de wens naar een eigen stukje rust in deze drukke tijd alleen maar groter.

Smalle hoge haag

Vandaag de dag worden de tuintjes steeds kleiner en de wens naar een eigen stukje rust in deze drukke tijd alleen maar groter. Door uw tuin af te scheiden met een smalle wintergroene haag kunt u dit bereiken. Een brede haag oogt veel zwaarder in uw tuin en vaak is er simpelweg geen plaats meer voor, omdat de ruimtes tussen huizen al te smal zijn. U wilt immers wel optimaal van de oppervlakte van uw tuin genieten.

Welke haagplanten kunnen in een smalle wintergroene haag?

Op dit moment wordt veel gekozen voor de klimophaag of Hedera. Dit is een klimplant die langs een gaaspaneel geleid wordt.

Welke haagplanten kunnen in een smalle wintergroene haag?

Op dit moment wordt veel gekozen voor de klimophaag of Hedera. Dit is een klimplant die langs een gaaspaneel geleid wordt. De klimop is bijzonder smal te houden, maar dit vergt wel enige inspanning. Het is namelijk een forse groeier en moet daarom dan ook minstens twee keer per jaar flink gesnoeid worden. Deze klimophaag is te verkrijgen als kant-en-klaarhaag. Dan hoeft u alleen nog maar de palen tussen de elementen te zetten en kaar is uw haag.

Ook diverse soorten coniferen zijn prima smal te houden. Ook hier geldt dan weer dat u minimaal twee keer per jaar zult moeten snoeien om een mooi resultaat te bereiken. Goede soorten coniferen zijn bijvoorbeeld de blauwe Californische cipres (Chamaecyparis lawsoniana 'Columnaris Glauca'), de gele Californische cipres (Chamaecyparis lawsonianana 'Stardust') en de levensboom (Thuja plicata 'Martin'). De laatste van de drie soorten is een mooie frisgroene met glanzend loof, de kleur van de andere twee laat zich makkelijk raden.

Daarnaast zijn er onder de laurierkers geschikte kandidaten om een smalle haag mee te maken. Met name de sierlijke Portugese laurier (Prunus lusitanica 'Angustifolia') is tot een mooie, smalle en wintergroene haag op te kweken. Bij de wat grootbladiger soorten is de laurierkers 'Genolia'® (Prunus laurocerasus 'Genolia'®) een hele geschikte om smal te houden.

Smalle haag regelmatig snoeien

Wilt u een smalle haag in de tuin? Dan moet u zich één ding wel goed realiseren. U kunt hier alleen in slagen als u ook zeer regelmatig snoeit.

Smalle haag regelmatig snoeien

Wilt u een smalle haag in de tuin? Dan moet u zich één ding wel goed realiseren. U kunt hier alleen in slagen als u ook zeer regelmatig snoeit. In principe wilt u uw haagplanten namelijk opleggen om tegen zijn natuur in bijna niet te groeien. Alleen door consequent hierin te zijn en te blijven bijsturen is hier een mooi resultaat in te bereiken. Als u te laat bent met snoeien, bent u lang bezig om het gewenste resultaat terug te krijgen.