Plugplanten

 1. Struikkamperfoelie (15-30 cm)
  Vanaf € 2,95
  Kwaliteit:
  Extra kwaliteit
  Plantafstand:
  6.0 Stuk(s) per meter
  Wortel:
  In Cellen

  Minimum bestelaantal: 30

  Aantal:
  30+
  € 3,90
  90+
  € 3,83
  150+
  € 3,24
  300+
  € 2,95

  Directe levering

De Lonicera nitida in Europa

Eigenlijk verraadt de Nederlandse naam van de Lonicera nitida het al: deze sierlijke plant komt van oorsprong uit China, uit de zuidelijke provincies Yunnan en Sichuan om precies te zijn. Daar groeit de struik waarschijnlijk al eeuwen, maar we hebben in Europa kennis gemaakt met de plant doordat de gerenommeerde Engelse botanicus Ernest Henry Wilson hem hier begin vorige eeuw heen bracht, zoals hij dat met meer planten uit Oost-Azië deed. Denk bijvoorbeeld aan de laurierkers, de vlinderstruik en de buxus. De Lonicera nitida wordt in Nederland en België vooral gebruikt als bodembedekker en als haagplant voor lage hagen. Dat laatste is misschien verrassend, want de Lonicera nitida groeit razendsnel. In een jaar tijd groeit hij niet minder dan 40 centimeter, maar soms neemt hij wel 60 centimeter in hoogte toe.

Lonicera nitida snoeien

Dat de Lonicera nitida vaak als buxusvervanger aangeplant wordt, heeft vooral met het uiterlijk van deze haagplanten te maken. De blaadjes lijken qua formaat en vorm erg veel op die van de buxus, al zijn ze wat spitser van vorm. En omdat de Lonicera nitida zo dicht vertakt is, heb je snel een haag die op een lage, dichte buxushaag lijkt. Wil je dat hij die vorm behoudt, dan zul je het snoeien wel goed bij moeten houden, want door zijn hoge groeisnelheid en zijn neiging om breed uit te groeien kan hij zijn vorm snel verliezen. Gelukkig kan er niet veel misgaan met het snoeien van deze haagplanten. Ze verdragen een vrij radicale snoei en zelfs als je bang bent dat je hem te ver terug hebt gesnoeid, kun je er gerust op zijn dat hij snel weer in vorm groeit. Om diezelfde redenen is hij echter ongeschikt voor vormsnoei.

Lonicera nitida planten

Wil je een Lonicera nitida als alternatief voor een buxushaag planten? Dan is het prettig om te weten dat hij bijna overal groeit. Qua eisen voor zijn omgeving is de Lonicera nitida eigenlijk niet heel anders dan de Buxus sempervirens. Hij kan op veel plekken geplant worden, al is het wel aan te raden om hem een standplaats te geven waar hij voldoende beschutting tegen de wind heeft. Verder kan de Lonicera nitida niet goed tegen natte voeten, maar daar is hij nauwelijks de enige haagplantensoort in. Iedere beschutte plek met een waterdoorlatende bodem is geschikt voor de Lonicera nitida.

Lonicera nitida online bestellen

Zijn er buxushagen bij jou in de buurt die aangetast worden door de buxusschimmel of de buxusrups? Probeer dan niet de buxusschimmel te bestrijden, maar kies voor een van de beschikbare buxusalternatieven. Bij ons kun je snel en eenvoudig de Lonicera nitida online bestellen. Ben je op zoek naar een alternatief voor een buxushaag dat minder onderhoud vereist? Overweeg dan de Ilex crenata te planten.