Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Wat is er mogelijk met een taxushaag?

Taxushaag

Wat is er mogelijk met een taxushaag?

De perfecte haagplant bestaat niet, maar als er een plant is die in de buurt komt, is het de taxus. Dat realiseren veel mensen zich en daarom zijn er in veel tuinen taxushagen te zien. Vaak kiezen mensen voor een lage taxushaag die de voortuin stijlvol omkadert. Dat is een begrijpelijke keuze, maar als u zich bedenkt wat er mogelijk is met een taxushaag, kunt u er ook voor kiezen om uw eigen taxushaag heel anders in te zetten. We zetten de mogelijkheden van een taxushaag voor u op een rij.

Wat maakt de taxus zo’n goede haagplant?

Alleen op een grondsoort waar veel water in blijft staan komt een taxushaag daarom niet tot zijn recht.

Wat maakt de taxus zo’n goede haagplant?

Vraag de gemiddelde tuinier waarom hij of zij voor de taxus gekozen heeft en het antwoord zal in veel gevallen zijn dat het niet moeilijk is om de taxus tot een mooie taxushaag uit te laten groeien. Dat is zeker waar. Het enige wat roet in het eten kan gooien is de grond waarin u hem plant. De kans op wortelrot is namelijk groot als u uw taxushaag plant op een bodem waar zijn wortels onder water blijven staan. Alleen op een grondsoort waar veel water in blijft staan komt een taxushaag daarom niet tot zijn recht. Dat zal normaal gesproken om kleigrond gaan; bij andere grondsoorten doet een goede afwatering wonderen.

Misschien nog wel belangrijker is het onderhoud van een taxushaag. Dat is pas echt wat de taxus tot een van de makkelijkste haagplanten maakt. De taxus groeit in een jaar tijd namelijk maximaal 20 centimeter, soms zelfs niet meer dan 15 centimeter. Een taxushaag groeit dus bijna net zo langzaam als een buxushaag. Verder is het bij de taxus niet erg als u af en toe een snoeibeurt overslaat. Het kan dat hij er dan een tijdje wat minder verzorgd uitziet, maar hij raakt er niet door beschadigd. Dat heeft de taxus voor op bijna alle andere coniferen. De leylandii en de Californische cipres zijn bijvoorbeeld niet zonder schade te verjongen.

Hierdoor biedt de taxus bijzonder veel flexibiliteit. Bent u uw taxushaag zoals hij al een tijdje is zat? Dan kunt u hem wat lager en zelfs tot op het oude hout terugsnoeien en zal hij uiteindelijk weer gaan uitlopen. Kiest u voor een taxushaag, dan kiest u dus niet per se voor één bepaalde soort haag. Er zijn verschillende soorten hagen mee te maken en dat maakt de taxus een aanwinst voor iedere tuin.

lage taxushaag of een taxushaag op halve hoogte

Wachten op een hoge taxushaag kan jaren duren. Veel mensen kiezen er daarom voor om de taxus laag te laten.

Een lage taxushaag of een taxushaag op halve hoogte

Wachten op een hoge taxushaag kan jaren duren. Veel mensen kiezen er daarom voor om de taxus laag te laten. Met een à twee snoeibeurten per jaar heeft u een lage, compacte taxushaag die een elegante uitstraling aan uw tuin geeft. Zo’n taxushaag eindigt meestal in de voortuin en dat heeft vooral met de wet te maken. Een haag in de voortuin mag namelijk maar maximaal een meter hoog zijn. Sommige haagplanten groeien te snel om in te zetten als haag in de voortuin. Of ze zien er bijvoorbeeld niet mooi uit als u ze laag of op halve hoogte houdt. Bij de taxus is dat geen probleem.

Daarnaast past het groeigedrag van de taxus ook heel goed bij een tuin met een ietwat formeel karakter. Door zijn lage groeisnelheid zal hij zijn vorm niet snel verliezen en zal hij ook niet snel te hoog worden. Ook als het op zonlicht aankomt is dat een voordeel. Dat kan gewoon over uw taxushaag uw huiskamer in schijnen. Verder groeit een taxushaag heel compact. Een taxushaag ziet er al snel uit als een strakke, egale groene tuinmuur. Dat effect versterkt u nog meer als uw keuze op de Taxus media 'Hillii' of de Taxus media 'Hicksii' valt. Deze taxussen groeien nog compacter dan de van nature in Nederland voorkomende Taxus baccata.

Houd er wel rekening mee dat de Taxus media bessen krijgt als u beide soorten door elkaar plant. Deze knalrode bessen kunnen wat kleur aan een najaarstuin toevoegen, maar uw taxushaag wordt er wel wat minder formeel van.

ge taxushaag voor privacy

Het lijkt misschien niet ideaal om een taxushaag als privacyhaag te planten. Snel groeit de taxus immers niet. Als de planten boven ooghoogte zijn, is de taxus echter een uitstekende privacyhaag. In zo’n haag komt de compactheid van de taxus echt tot zijn recht. De takken met naalden staan bijzonder dicht op elkaar en vormen zo dus een bijzonder zichtdicht geheel. Wilt u een hoge taxushaag, dan kun u juist wel beter voor de Taxus baccata of gewone taxus kiezen. De Taxus media kan namelijk wel hoger dan 1,80 meter worden, maar dan bestaat wel de kans dat de takken naar de zijkanten afbuigen als er bijvoorbeeld sneeuw op ligt.

Lijkt een hoge taxushaag u wel wat, maar wilt u meteen privacy of heeft u gewoon geen zin om te wachten? Dan kunt u bij ons verschillende kant en klare taxushagen kopen. Die zijn op de kwekerij al hoog genoeg geworden.

Vormsnoei met de taxus

Traditioneel gezien is de buxus de ideale plant voor de vormsnoei.

Vormsnoei met de taxus

Traditioneel gezien is de buxus de ideale plant voor de vormsnoei. Door de buxusziekte en de buxusmot wordt het echter steeds riskanter om de buxus voor de vormsnoei te gebruiken. Gebruikelijke buxusvervangers als de Japanse hulst zijn prima alternatieven, maar de juist de taxus is dat ook. Door zijn langzame groei en de kleine naalden is kunt u taxusplanten heel eenvoudig en precies in een mooie vorm knippen. Wie een alternatief voor de buxus zoekt, zal door het gebladerte niet meteen aan de taxus denken, maar voor de vormsnoei is de taxus een uitstekende keuze.