Welke haagplanten groeien traag?

25 juni 2019
Welke haagplanten groeien traag?

Soms heeft u een goede reden om te kiezen voor een haagplant die traag groeit. Bijvoorbeeld omdat u een kleine (stads)tuin heeft, of een lage heg wilt creëren. Wat uw redenen ook zijn: er is een breed scala van langzaam groeiende haagplanten verkrijgbaar in onze webshop. Welke haagplanten groeien traag? U kunt dan onder meer denken aan de volgende soorten.

Laurierkers ‘Zabeliana’ of ‘Otto Luyken’: trage groeiers
Laurierkers geeft uw tuin een luxueuze uitstraling. Daarnaast zijn deze soorten laurier goed te onderhouden.

Laurierkers ‘Zabeliana’ of ‘Otto Luyken’: trage groeiers

De meeste soorten laurierkers zijn echte snelgroeiers. Daarom wordt laurierkers vaak gebruikt bij het creëren van hagen die snel een respectabele hoogte moeten bereiken. Er zijn echter altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. In het geval van de laurierkers zijn dat bijvoorbeeld soorten als de laurier ‘Zabeliana’ en ‘Otto Luyken’. Deze soorten staan bekend als trage groeiers. Zo groeit de laurier ‘Zabeliana’ gemiddeld 20 centimeter per jaar. De laurierkers ‘Otto Luyken’ neemt op jaarbasis ongeveer 10 tot 20 centimeter in hoogte toe. Door hun langzame groei zijn deze soorten laurier uitermate geschikt voor een heg in de kleine tuin of voortuin.

Laurierkers geeft uw tuin een luxueuze uitstraling. Daarnaast zijn deze soorten laurier goed te onderhouden. De wintergroene struiken zijn ook goed winterhard. Daarnaast laat laurierkers zich goed snoeien. Beide soorten laurierkers kunt u ondanks de trage groei het beste 1 à 2 maal per jaar snoeien. Zowel de laurier ‘Zabeliana’ als ‘Otto Luyken’ hebben de neiging om nogal breeduit te groeien. Om dit enigszins in toom te houden is een jaarlijkse snoei minimaal aan te bevelen. De laurierkers laat zich goed in een strakke haagvorm knippen. Een lage heg met formele uitstraling ligt met deze heester zeker binnen handbereik.

Taxus baccata: een traag groeiende conifeer
Gemiddeld groeit de taxus 15 tot 20 centimeter per jaar. Hoe vaker de struik wordt gesnoeid, hoe compacter hij zal worden.

Taxus baccata: een traag groeiende conifeer

De gewone taxus, ook wel bekend als taxus baccata, staat bekend als de traagst groeiende haagconifeer in ons assortiment. Dit hoeft echter geen nadeel te zijn. Sterker nog: de taxus is een uiterst geliefde conifeer onder veel tuiniers. Deze haagconifeer blinkt uit in veelzijdigheid. Zo is de taxus erg geschikt voor vormsnoei, maar kunt u er ook zowel hoge als lage formele hagen mee aanleggen. Daarnaast kan de taxus natuurlijk ook solitair worden aangeplant. Een ding is zeker: de taxus is een aanwinst voor ieder tuinontwerp. De conifeer brengt luxe en elegantie naar uw tuin.

Gemiddeld groeit de taxus 15 tot 20 centimeter per jaar. Hoe vaker de struik wordt gesnoeid, hoe compacter hij zal worden. Op deze manier zullen immers nieuwe vertakkingen worden gestimuleerd. Er ontstaat dan een zichtdichte haag met een klassieke uitstraling. De taxus is daarnaast goed te onderhouden. U houdt de haagconifeer tevreden met 1 à 2 bemestingen per jaar. Gebruik bij voorkeur organische coniferenmest. Zo stimuleert u ook de groei van de taxus. Ook blijft uw haag met de juiste verzorging in goede conditie en verlengt u de levensduur van de conifeer.

Japanse kardinaalsmuts als langzaam groeiende haagplant
De heester groeit 20 tot 30 centimeter op jaarbasis en is voornamelijk geschikt om lagere heggen mee aan te leggen.

Japanse kardinaalsmuts als langzaam groeiende haagplant

Wanneer u op zoek bent naar een langzaam groeiende haagplant is de Japanse kardinaalsmuts ook een te overwegen optie. De heester groeit 20 tot 30 centimeter op jaarbasis en is voornamelijk geschikt om lagere heggen mee aan te leggen. Zowel informele als wat meer formele haagjes liggen binnen handbereik. De Japanse kardinaalsmuts is bladhoudend. Ook ’s winters geniet u van zijn groene uiterlijk. Door zijn kleine, groene blad wordt de Japanse kardinaalsmuts ook nog wel ‘ns ingezet als buxusvervanger. Het is echter wel een minder conventioneel buxusalternatief dan de Ilex crenata (Japanse hulst).

Ook deze heester is gemakkelijk te onderhouden. Met 1 tot 2 snoeibeurten per jaar stelt u de Japanse kardinaalsmuts tevreden. U kunt deze struik op elk gewenst moment van het jaar snoeien. Pas echter wel op met vorst: tijdens temperaturen onder het vriespunt kunt u beter nog even wachten met het snoeien van heggen.

Ilex crenata ‘Convexa’
De Ilex crenata ‘Convexa’ is wintergreen en vrij makkelijk te onderhouden. Deze haagplant is bij veel tuiniers geliefd door z’n veelzijdigheid.

Ilex crenata ‘Convexa’

Japanse hulst (wetenschappelijke naam: Ilex crenata) is een haagplant die erg populair is als buxusvervanger. Sterker nog: hoveniers, tuinontwerpers en andere deskundigen raden deze haagplant meestal aan wanneer u op zoek bent naar een alternatief voor een buxushaag. De uitstraling van de Ilex crenata ‘Convexa’ lijkt dan ook aardig op die van de buxus. Deze Japanse hulstsoort groeit zo’n 20 centimeter per jaar en is erg geschikt om lage heggen mee te creëren. Een heg van Japanse hulst ‘Convexa’ heeft meestal een formele uitstraling. Daarnaast is de struik ook te gebruiken om solitair neer te zetten en in schitterende snoeivormen te knippen.

De Ilex crenata ‘Convexa’ is wintergreen en vrij makkelijk te onderhouden. Deze haagplant is bij veel tuiniers geliefd door z’n veelzijdigheid. Of u hem nu solitair aanplant of er een heg in de voortuin mee aanlegt: de Ilex crenata ‘Convexa’ zal u in ieder geval niet teleurstellen. Deze traag groeiende haagplant is zeker een aanwinst voor uw tuinlandschap.

Waarom een kant-en-klare coniferenhaag?
U wilt direct een mooie tuinafscheiding op respectabele hoogte hebben staan.

Berberis

Er zijn verschillende soorten Berberis in ons assortiment te vinden. De berberis onderscheidt zich van andere haagplanten doordat hij doorns bezit. Hierdoor kunt u met de berberis gemakkelijk een inbraakwerende haag aanleggen die ook ongewenste huisdieren van buren buiten de deur houdt. Zowel de berberis ‘Amstelveen’, ‘Telstar’ en de Berberis verrucolosa worden gekenmerkt door een langzame groei van gemiddeld 10 tot 20 centimeter per jaar. De struiken zijn goed winterhard en blijven daarnaast het hele jaar rond groen. Zo kunt u tijdens alle seizoenen genieten van een gevarieerd tuinlandschap.

Voor al deze traag groeiende soorten haagplanten kunt u in onze webwinkel terecht. Bij ons kunt u op snelle en eenvoudige wijze online haagplanten kopen. Deze worden speciaal bij onze kweker voor u gerooid. U krijgt dus altijd verse haagplanten in topconditie aangeleverd. Maak snel kennis met onze schitterende heesters en uitstekende klantenservice.