De rode beuk als haagplant

2 april 2019
De rode beuk als haagplant

De rode beuk is uniek, omdat het een van de weinige bladverliezende haagplanten is die in een privacyhaag te gebruiken is. Misschien klinkt dat wat vreemd, maar onder de gemiddelde winterse omstandigheden in Nederland verliest de rode beuk zijn bladeren niet. Preciezer gezegd verliezen beuken hun droge oude bladeren wel, maar pas als nieuwe, groene bladeren ze van de takken af duwen. Die nieuwe bladeren hoeven echter niet per se groen te zijn. Als u de rode beuk als haagplant gebruikt, hebben de bladeren een rode tot roodpaarse kleur. Daarmee heeft dit type beukenhaag een net iets ander uiterlijk dan de groene beukenhaag die 's zomers in veel tuinen te zien is.

Verschillen tussen de groene en de rode beuk
De kleur van de bladeren is natuurlijk een duidelijk verschil, maar voor de rest zijn deze haagplanten min of meer identiek.

Verschillen tussen de groene en de rode beuk

De rode beuk (Fagus sylvatica 'Atropurpurea') is een cultivar (of kweekvorm) van de groene beuk (Fagus sylvatica). Die laatste is in Nederland ook in het wild te bewonderen. Als u wel eens in het bos loopt, heeft u ze daar vast wel eens gezien. Onder die omstandigheden kan een beuk reusachtig worden, wel hoger dan veertig meter. Gebruikt u ze in de haag, dan blijft het wortelstelsel van de Fagus sylvatica wat kleiner. Als gevolg daarvan wordt de beukenhaag ook niet zo hoog. Regelmatig uw beukenhaag snoeien zorgt er bovendien voor dat de haag zijn bladeren behoudt. Deze bladeren worden weliswaar bruin in de herfst, maar ze vallen in de lente pas van de plant af om plaats te maken voor nieuwe.

Verder zijn er eigenlijk niet zoveel verschillen tussen de groene en de rode beuk. De kleur van de bladeren is natuurlijk een duidelijk verschil, maar voor de rest zijn deze haagplanten min of meer identiek. Ze groeien graag op droge grond. Heeft u dus een droge zandgrond in de tuin? Dan kunnen deze beukenvarianten daar goed tegen. In bovengemiddeld vochtige of natte grond mogen ze echter niet geplant worden. Mocht u dat in de tuin hebben en toch een haag willen die op de beukenhaag lijkt, dan raden wij de haagbeuk (Carpinus betulus) aan. Die laat echter wel meer bladeren vallen dan een “echte” beukenhaag.

De unieke bladkleur van de rode beuk
Wanneer de nieuwe bladeren van de rode beuk zich in het voorjaar laten zien, hebben ze een koperachtige kleur. Deze wordt in de loop van het jaar steeds donkerder.

De unieke bladkleur van de rode beuk

De bladkleur van de beuk is natuurlijk heel decoratief. Nu is het zo dat veel mensen sowieso voor bladverliezende haagplanten kiezen omdat de bladeren ieder jaargetijde een andere kleur hebben. Toch moet u daar meestal voor op de herfst wachten. Bij de rode beuk zit dat net iets anders. Wanneer de nieuwe bladeren van de rode beuk zich in het voorjaar laten zien, hebben ze een koperachtige kleur. Deze wordt in de loop van het jaar steeds donkerder, totdat ze er donkerrood of paars uitzien. In de herfst en winter zijn ze bruin en uitgedroogd, maar zelfs dan hebben ze nog een subtiele rode gloed.

Een rode beuk ziet er dus iedere seizoen anders uit. Dat betekent echter niet dat andere privacyhagen, zoals een laurierhaag of een stijlvolle taxushaag, geen optie zijn. Dat zijn echter geen hagen die er van seizoen tot seizoen anders uitzien, omdat het wintergroene haagplanten zijn. Een gevarieerde haag is echter een groot voordeel. Uw tuinhaag zal er u dan steeds weer verrassen.

Tuiniers die hun beukenhaag regelmatig snoeien zullen merken dat de haag daar compacter van wordt. En mocht het nu voorkomen dat de rode beuk toch zijn bladeren verliest, bijvoorbeeld vanwege onverwacht strenge vorst in de winter, dan is het nog lastig om door een rode beukenhaag heen te kijken. Dat komt door de dichte vertakking.

De groene en de rode beuk in een gemengde beukenhaag
Valt uw keuze op een gemengde beukenhaag, dan hoeft u alleen nog maar te beslissen hoe u uw beukenhaag planten wilt.

De groene en de rode beuk in een gemengde beukenhaag

Sommige tuiniers vinden het moeilijk om een keuze te maken tussen de groene en de rode beuk. Eigenlijk hoeft dat ook helemaal niet: beide beukensoorten groeien namelijk even goed en stellen exact dezelfde eisen aan de grond waarin ze groeien. Het is dus heel goed mogelijk om de twee beukensoorten door elkaar te planten. Na enige tijd heeft u dan een mooie tweekleurige beukenhaag in de tuin staan. In de lente en de zomer zal zo’n gemengde beukenhaag zelfs het kleurenspel van sommige bloeiende haagplanten overtreffen. En in de herfst is uw privacy gegarandeerd.

Valt uw keuze op een gemengde beukenhaag, dan hoeft u alleen nog maar te beslissen hoe u uw beukenhaag planten wilt. Dat kan namelijk in een rechte rij, maar ook in een zigzagpatroon. Het grote voordeel van de zigzagvorm is dat de haag sneller zichtdicht zal zijn. Zo’n beukenhaag is wel wat duurder, omdat u voor een zigzagpatroon ongeveer anderhalf keer zoveel beuken nodig heeft. Daarnaast heeft een beukenhaag met een zigzagpatroon in de breedte wat meer ruimte nodig. Let dus op dat u de haag niet gedeeltelijk op het erf van uw buren plant.

In de afgelopen jaren is de gemengde beukenhaag zo populair geworden dat u niet meer per se groene beuken en rode beuken los hoeft te kopen. U vindt bij ons ook een praktisch haagpakket voor een tweekleurige beukenhaag. De planten in deze gemengde haag zijn 40 tot 60 centimeter hoog wanneer ze bij u thuis geleverd worden. De door u gewenste hoogte zullen ze daarna snel bereiken, omdat een beukenhaag maar liefst 30 tot 60 centimeter groeit in een jaar tijd.

Online rode beuk kopen
Wilt u ook graag genieten van de prachtige bladkleur van de rode beuk? Dan kunt u op Haagplanten.net vertrouwen.

Online rode beuk kopen

Rode beuken zijn prachtige haagplanten. Ze groeien op bijna iedere bodemsoort en u kunt ze voor verschillende soorten hagen gebruiken. Voor een landelijke, wild ogende haag zijn ze namelijk even geschikt als voor een formele haag. Een rode beukenhaag kan er dus in bijna iedere tuin fantastisch uitzien. Het uiterlijk van een rode beukenhaag is geheel afhankelijk van hoe vaak u de haag snoeit.

Wilt u ook graag genieten van de prachtige bladkleur van de rode beuk? Dan kunt u op Haagplanten.net vertrouwen, ook wanneer u groene en rode beuken door elkaar wilt planten. Als u zo’n gemengd haagpakket bij ons bestelt, dan krijgt u jonge haagplanten die uitstekend bij elkaar passen. Heeft u verder nog vragen? Klik dan op “contact” en stel uw vraag aan onze klantenservice.