Beukenhaag planten

Beukenhaag planten

Bent u overtuigd geraakt van de uitstekende eigenschappen van de beuk als haagplant, en zijn de planten al onderweg? Dan is het tijd om voorbereidingen te gaan treffen voor het planten van uw beukenhaag. Een beukenhaag planten is zeker niet moeilijk, maar voor wie het nog niet eerder heeft gedaan is het handig om zich even in te lezen. Zo voorkomt u teleurstellingen en kunt u sneller, makkelijker en effectiever planten.

Hoe moet ik mijn beukenhaag planten?

Bij het planten van een beukenhaag raden wij u aan een stappenplan te doorlopen. Het principe van planten is voor de meeste haagplanten hetzelfde. Ook bij de verschillende varianten met blote wortel, kluit en in pot is het basisprincipe gelijk. De stappen zijn als volgt:

  1. Stel vast wat voor grondsoort u in uw tuin heeft, zodat u zeker weet of uw tuin geschikt is voor de beuk. De beuk is geen bijzonder veeleisende plant, maar hij houdt niet van zware grondsoorten die de neiging hebben om veel water vast te houden.
  2. Trek een lijn over de lengte van uw haag en bind deze vast aan een paar stokjes. Dit helpt u om een rechte haag te planten. Als uw haag van het begin af aan scheef groeit is het namelijk bijna niet mogelijk om dat achteraf te herstellen.
  3. Graag een geul of een aantal ruime plantgaten. Deze moeten minstens 25 centimeter breed zijn. Qua diepte is het aan te raden om deze geul of gaten ongeveer anderhalf keer zo diep te graven als de hoogte van de wortels of de kluit.
  4. Voeg wat compost toe aan de grond die u uitgegraven heeft en schep daarna ongeveer de helft weer terug. Voor de wortels van uw beuken wordt het daardoor een stuk makkelijker om zich verder te ontwikkelen, omdat de grond waar ze op staan wat losser is.
  5. Zet de planten een voor een in het midden van de geul of de plantgaten en zet ze vast door de rest van de uitgegraven aarde aan te drukken. Let daarbij wel op dat ze rechtop staan. Anders groeit uw beukenhaag scheef en zoals gezegd is dat met snoeien bijna niet meer te corrigeren.

Houd een stappenplan aan

Wat als de grond niet geschikt is voor een beukenhaag?

De beuk kan het beste in een droge of normale bodem geplant worden. Klei is bijvoorbeeld te zwaar. Daardoor blijft er veel water in staan en daar kunnen de wortels van de beuk (Fagus sylvatica) niet tegen. Als u kleigrond in uw tuin hebt, kunt u beter voor een andere soort haagplant kiezen. De haagbeuk (Carpinus betulus) lijkt bijvoorbeeld qua uiterlijk veel op de beuk en bovendien is het een van de weinige haagplanten die op natte grond gedijt. Een alternatieve optie is om een deel van de grond te vermengen met of te vervangen door goed waterdoorlatende grond, zoals zand. Bij het aanplanten van een beukenhaag is het overigens aan te raden om wat zogenaamde beukengrond door de aarde heen te mengen.

Plant uw beukenhaag zo snel mogelijk na levering

Als de grond geschikt is voor uw toekomstige beukenhaag kunt u met een gerust hart aan het planten beginnen. Wanneer de planten bij u op de stoep staan kunt u het best zo snel mogelijk beginnen met planten. Planten met blote wortel moeten niet te lang droog staan. Hetzelfde geldt voor planten met kluit, alhoewel u het plantmoment nog uit kunt stellen door de kluiten vochtig te houden. Bij planten met pot is de urgentie het laagst, maar in alle gevallen raden wij u aan: plan het plantmoment zo kort mogelijk na het arriveren van de planten. Tijdens het bestellen kunt u kiezen in welke week u de planten wilt ontvangen, zodat u een weekend vrij kunt houden.

Bewater de planten uitvoerig zodra ze in de grond staan. De wortels willen graag iets te drinken hebben na het planten. Daarna hoeft u alleen nog maar wat geduld te hebben! Wilt u graag meer weten over het planten van haagplanten met blote wortel, kluit of pot, dan kunt u hier meer lezen over dit onderwerp.

Uitval van beukenplanten

Uitval van beukenplanten

Door uw beukenhaag correct te planten verkleint u het risico op uitval maximaal. Uitval komt vooral voor bij planten met blote wortel. Bij planten met kluit komt dit veel minder voor, en planten in pot overleven in principe allemaal. Niet alleen correct planten is belangrijk, ook de grond waarin de planten komen te staan speelt een grote rol. Het komt vaak voor dat er beukenhagen worden aangelegd in bijvoorbeeld nieuwbouwwijken, terwijl er geen rekening gehouden wordt met de grondsoort op die plek. Dat kan leiden tot lange rijen troosteloze beukenhagen die nooit een kans hebben gekregen om op te groeien. Gelukkig kan dit probleem met een beetje kennis van zaken voorkomen worden, en daar helpen wij u graag bij op Haagplanten.net!