Beukenhaag planten

Beukenhaag planten

Bent u overtuigd geraakt van de uitstekende eigenschappen van de beuk als haagplant, en zijn de planten al onderweg? Dan is het tijd om voorbereidingen te gaan treffen voor het planten van uw beukenhaag. Een beukenhaag planten is zeker niet moeilijk, maar voor wie het nog niet eerder heeft gedaan is het handig om zich even in te lezen. Zo voorkomt u teleurstellingen en kunt u sneller, makkelijker en effectiever planten. Bent u nog niet aan planten toe en wilt u eerst beuken kopen, lees dan onder andere rode beuk kopen en beukenhaag prijs om meer te weten te komen over de financiële aspecten van de beukenhaag. Voor nauwkeurige informatie over de rode beuk als haag, fagus sylvatica als haag of de verschillen tussen de soorten beukenhaag die wij aanbieden hebben wij verschillende pagina's voor u klaar staan!

Houd een stappenplan aan

Houd een stappenplan aan

Bij het planten van een beukenhaag raden wij u aan een stappenplan te doorlopen. Het principe van planten is voor de meeste haagplanten hetzelfde. Ook bij de verschillende varianten met blote wortel, kluit en in pot is het basisprincipe gelijk. Eerst stelt u vast wat voor grondsoort u in uw tuin heeft. Dat kunt u eigenlijk het beste doen voordat u bestelt, zodat u zeker weet of uw tuin geschikt is voor deze boomsoort. De beuk is geen bijzonder veeleisende plant, maar staat het liefst in een gemiddelde of droge grond. Zware grondsoorten zoals klei hebben de neiging veel water vast te houden. Hier houdt de beuk niet van. Als u kleigrond hebt in uw tuin kunt u beter voor een andere soort haagplant kiezen. Een alternatieve optie is om een deel van de grond te vermengen met of te vervangen door goed water doorlatende grond, bijvoorbeeld zand. Bij het aanplanten van een beukenhaag is het overigens aan te raden wat zogenaamde beukengrond door de aarde heen te mengen.

Als de grond geschikt is voor uw toekomstige beukenhaag kunt u met een gerust hart aan het planten beginnen. Wanneer de planten bij u op de stoep staan kunt u het best zo snel mogelijk beginnen met planten. Planten met blote wortel moeten niet te lang droog staan. Hetzelfde geldt voor planten met kluit, alhoewel u het plantmoment nog uit kunt stellen door de kluiten vochtig te houden. Bij planten met pot is de urgentie het laagst, maar in alle gevallen raden wij u aan: plan het plantmoment zo kort mogelijk na het arriveren van de planten. Tijdens het bestellen kunt u kiezen in welke week u de planten wilt ontvangen, zodat u een weekend vrij kunt houden.

Trek een lijn over de lengte van uw haag en bind deze vast aan een paar stokjes. Graaf een geul of een aantal ruime plantgaten en plaats de planten in de geul/gaten. Voeg wat compost toe aan de grond die u uit de geul/gaten hebt geschept en schep de grond daarna weer terug. Bewater de planten uitvoerig, de wortels willen graag iets te drinken hebben na het planten. Als alle planten eenmaal in de grond staan hoeft u alleen nog maar wat geduld te hebben! Wilt u graag meer weten over het planten van haagplanten met blote wortel, kluit of pot, dan kunt u hier meer lezen over dit onderwerp.

Uitval van beukenplanten

Uitval van beukenplanten

Door uw beukenhaag correct te planten verkleint u het risico op uitval maximaal. Uitval komt vooral voor bij planten met blote wortel. Bij planten met kluit komt dit veel minder voor, en planten in pot overleven in principe allemaal. Niet alleen correct planten is belangrijk, ook de grond waarin de planten komen te staan speelt een grote rol. Het komt vaak voor dat er beukenhagen worden aangelegd in bijvoorbeeld nieuwbouwwijken, terwijl er geen rekening gehouden wordt met de grondsoort op die plek. Dat kan leiden tot lange rijen troosteloze beukenhagen die nooit een kans hebben gekregen om op te groeien. Gelukkig kan dit probleem met een beetje kennis van zaken voorkomen worden, en daar helpen wij u graag bij op Haagplanten.net!