De sleedoorn van dichtbij bekeken

De sleedoorn van dichtbij bekeken

De sleedoorn van dichtbij bekeken

Sleedoorn
Prunus spinosa
Vanaf
1,49
arrow-right

De sleedoorn, of Prunus spinosa, is een van de meest geziene planten in landelijk gebied binnen Europa. Deze sterke inheemse plant met ruige bladvorm en prachtige bloemen in het voorjaar is zeer herkenbaar. Sleedoorns groeien in de natuur vooral aan bosranden. Ze worden vooral geplant om houtwallen en landschapshagen aan te leggen. In tuinen zijn ze minder bekend, maar nu een meer landelijke stijl populairder wordt in Nederlandse tuinen is het goed om toch echt de sleedoorn van dichterbij te bekijken.

Een beroemde plant, buiten tuin sleedoorn

De sleedoorn is een veel geziene plant die verwant is aan de roos en de meidoorn. Een sleedoorn draagt zeer veel bij aan het landschap.

Een beroemde plant, buiten de tuin

De sleedoorn is een veel geziene plant die verwant is aan de roos en de meidoorn. Een sleedoorn draagt zeer veel bij aan het landschap. Hij biedt namelijk een mooie landelijke afscheiding die tevens veel privacy en veiligheid biedt. Voor vogels en bijen is het een welkome toevlucht: wilt u graag vogelnestjes in de tuin? Plant dan een haag met sleedoorns! Zoekt u liever een haag die ook vrij groot en breed kan worden maar minder vogels aantrekt en bovendien sneller groeit? Dan kunnen wij de laurierkers aanbevelen.

Sleedoorn is een weelderige plant die veel ruimte vereist. Daarom is deze traditioneel weinig in de tuin te zien. Maar nu een ruiger en meer landelijk uiterlijk populairder wordt komt hier wat verandering in, vooral bij de grotere tuinen. Als u juist een strakke, nette haag wil aanleggen bevelen we de liguster of thuja aan. De bessen van de sleedoorn, een wilde voorouder van de pruim, worden vanwege de zure smaak wel ‘trekkebek’ genoemd. Wie een interesse heeft in kruiden zal met deze plant goed uit de voeten kunnen. De sleedoorn is na de winter een van de eerste planten die weer vol in bloei staat!

Sleedoorn gemengde hagen

De sleedoorn is net als de meidoorn heel geschikt om gemengde hagen mee aan te leggen. Vooral bij landschapshagen is dit gebruikelijk.

Sleedoorn en gemengde hagen

De sleedoorn is net als de meidoorn heel geschikt om gemengde hagen mee aan te leggen. Vooral bij landschapshagen is dit gebruikelijk. In een grotere tuin kan een gemengde haag ook allerlei voordelen bieden. Een gemengde haag geeft meer visuele variatie. Een massieve haag van een enkele plantensoort kan erg op een muur lijken. Een gemengde haag kan dat effect voorkomen met zijn variatie en levendigheid. Een gemengde haag is niet alleen een afscheiding van de tuin, maar een interessant pronkstuk. Gemengde hagen bereiken dit doordat de verschillende planten op andere momenten bloeien, geuren en vrucht dragen. Daardoor gebeurt er altijd iets en blijft de haag je verrassen.

Sleedoorn is uitermate geschikt voor een gemengde haag. De omvang van de sleedoorn is in een gemengde haag beter op zijn plaats, een gemengde haag is toch al groter en de planten kunnen mooi tussen elkaar groeien. Omdat sleedoorns zo vroeg bloeien en zo lang door het jaar vrucht dragen voegen ze het hele jaar visueel iets toe. In het bijzonder in de vroege lente, waarin er buiten verder nog niet zoveel gebeurt.

Maar gemengde hagen hebben ook andere functies. Naast visuele afwisseling draagt een gemengde haag veel bij aan het lokale ecosysteem. Wie bijen wil helpen en graag vogels in de tuin ziet nestelen, moet een gemengde haag met sleedoorns overwegen. Heeft u liever een plukhaag waarvan u eetbare vruchten kunt plukken? Vergeet ook dan de sleedoorn niet, want de bessen blijven lang hangen en worden na de vorst ook zoeter. Combineer haar met gele kornoelje voor een haag met mooie gemengde vruchten. Zoek je meer inspiratie voor een gemengde haag? Bekijk dan onze verschillende pakketten met gemengde haagplanten.

Verzorg haag sleedoorn

De plant hoeft niet vaak gesnoeid, eenmaal per jaar na de bloei in de lente is voldoende.

Hoe verzorg je een haag van sleedoorn?

Een sterke en gemakkelijke plant, maar wel een met een gebruiksaanwijzing. De sleedoorn is inheems in Europa, het is een zeer sterke weerbarstige plant die in allerlei omstandigheden goed gedijt. De sleedoorn wordt groot en heeft veel wortelopschot waardoor deze veel ruimte nodig heeft. De doorns zijn mooi en kunnen bijdragen aan de veiligheid en privacy in uw tuin. De plant hoeft niet vaak gesnoeid, eenmaal per jaar na de bloei in de lente is voldoende. Daarbij hoeft u niet al te voorzichtig te zijn, de sleedoorn kan het hebben als u wat grover bent. De plant is winterhard en veelzijdig wat betreft hoeveel zon hij kan verdragen en doet het goed in de meeste soorten grond.

Als jonge plant heeft de sleedoorn veel water nodig. Bij droogte is het goed om een sleedoorn ‘s avonds extra water te geven. Kijk uit of de bladeren slap hangen, dan is er meer water nodig. Na twee of drie jaar horen de wortels diep genoeg te zijn dat dit niet meer nodig is. In de lente trekt de sleedoorn dikwijls rupsen en andere insecten aan, wat deze plant nog populairder maakt bij allerlei vogels. De insecten eten van de sleedoorn maar doen deze uiteindelijk geen kwaad.

Sleedoorn haag

Kies voor sleedoorns als u de ruimte heeft en een mooie landelijke, of zelfs wilde uitstraling waardeert.

Is de sleedoorn goed voor uw haag?

Een wilde, krachtige plant die veel leven en dynamiek toevoegt aan uw tuin is iets waarvoor u klaar moet zijn. Kies voor sleedoorns als u de ruimte heeft en een mooie landelijke, of zelfs wilde uitstraling waardeert. Hetzelfde geldt als u een praktische haag wilt waar altijd wat te zien, waar u van alles mee kunt, zonder er teveel omkijken naar te hebben. Combineer sleedoorns met andere haagplanten zoals de haagbeuk, de gele kornoelje of het krentenboompje om allerlei lekkernijen met vruchten uit de eigen tuin te kunnen maken.

Heeft u vragen over sleedoorns of over de verzorging van uw haagplanten? Zoekt u misschien advies over het samenstellen van een gemengde haag of de aanleg van uw haag? Neem dan contact op met onze experts voor professioneel advies.

loader
Laden...