Hoe oud kunnen haagplanten worden?

14 juni 2019
Hoe oud kunnen haagplanten worden?

Regelmatig ontvangen wij van lezers de vraag hoe oud haagplanten kunnen worden. Een heg is immers een mooie investering in uw tuin, maar veel tuiniers kiezen toch het liefst voor haagplanten die een behoorlijke leeftijd kunnen bereiken. U wilt immers nog een lange tijd van uw tuinafscheiding kunnen genieten. Sommige haagplanten zijn wat sneller aan vervanging toe omdat ze gevoelig zijn voor veroudering. We vertellen u graag welke leeftijd de verschillende haagplanten kunnen bereiken.

Taxus
De oudste taxus baccata van Nederland is volgens de kenners van de Bomenstichting al zeker 300 jaar oud.

Taxus

Een mooi voorbeeld van een haagplant die oeroud kan worden is de taxus. De oudste taxus baccata van Nederland is volgens de kenners van de Bomenstichting al zeker 300 jaar oud. Deze boom is tevens de dikste taxus van Nederland. De boom staat in een voortuin in het dorpje De Steeg, niet ver van Arnhem. Ook in Engeland staan behoorlijk wat taxusbomen die een fikse leeftijd hebben bereikt. Dat is ook niet zo vreemd: de taxus is namelijk een sterke haagplant die wel wat kan hebben. Als enige haagconifeer loopt de taxus na een radicale snoeibeurt bijvoorbeeld weer uit op het oude hout.

Door uw taxushaag met regelmaat te snoeien en 1 à 2 keer per jaar te bemesten houdt u deze haagplanten in topconditie. Dit bevordert hun levensduur en houdt de uitstraling van de haag jeugdig en gezond. Plant u de taxus solitair of in groepjes aan in uw tuin? Ook dan kunt u rekenen op een lange levensduur. De taxus gaat doorgaans decennialang mee. Wanneer u op zoek bent naar een schitterende, wintergroene haagplant met een lange levensduur is de taxus dus zeker een goede optie.

Haagconiferen
Een coniferenhaag is in de meeste gevallen wintergroen en ook zeer winterhard. Daarnaast biedt een dergelijke haag altijd een hoge mate van privacy.

Haagconiferen

Hoewel de taxus het langst mee gaat van alle haagconiferen, kunnen ook coniferen doorgaans een fikse leeftijd bereiken. Ongesnoeid kunnen coniferen als de thuja, de Leylandcipres en andere cipressen ook erg oud worden. In haagvorm worden dergelijke coniferen echter altijd gesnoeid, wat deze haagplanten ietwat gevoeliger voor veroudering maakt. Toch kan een coniferenhaag een flinke tijd meegaan als deze op de juiste manier wordt gesnoeid en verzorgd. Zo is het zaak om de haag nooit in de volle zon of tijdens vorst te snoeien. Ook is het essentieel om de coniferenhaag tweemaal per jaar te bemesten met organische coniferenmest.

Een coniferenhaag is in de meeste gevallen wintergroen en ook zeer winterhard. Daarnaast biedt een dergelijke haag altijd een hoge mate van privacy. Met coniferen kunt u een groene plantenmuur creëren waar niet doorheen te kijken is. Tel hierbij op dat coniferen een flinke hoogte kunnen bereiken en u begrijpt dat uw privacy het jaar rond gegarandeerd is met een mooie, wintergroene coniferenhaag. Een voorbeeld van een bladverliezende conifeer is bijvoorbeeld de watercipres. Ook dergelijke coniferen hebben zo hun charmes. Toch kiezen de meeste tuiniers voor een wintergroene coniferenhaag.

Beukenhaag
Wanneer u een beukenhaag aanplant, mag u ervan uitgaan dat deze een behoorlijke tijd mee kan.

Beukenhaag

Ook de beuk (Fagus sylvatica) staat erom bekend dat hij zeer oud kan worden. Hoewel dat voornamelijk opgaat voor solitair geplante beukenbomen die niet worden onderworpen aan snoei, geldt ook voor de beukenhaag dat deze een flinke leeftijd kan bereiken. De beukenhaag wordt officieel gezien als bladverliezend. In het voorjaar en de zomer draagt de beuk fier zijn frisgroene (of rode) blad. In het najaar worden we getrakteerd op schitterende herfstkleuren, waarna het loof van de beuk ’s winters verdort. Dit dorre loof houdt de beukenhaag echter vast gedurende de winter, waardoor de heg toch nog de nodige privacy biedt tijdens de koude maanden.

Wanneer u een beukenhaag aanplant, mag u ervan uitgaan dat deze een behoorlijke tijd mee kan. Doorgaans kunt u vele jaren genieten van de romantische aanblik van een schitterende beukenhaag. Dit maakt deze haagplant dan ook zeer geliefd bij tuiniers. De beukenhaag is eigenlijk altijd populair geweest, en nog steeds wint deze haagplant steeds meer terrein. In verschillende tuinontwerpen zien we de beuk terug als haagplant. Verzorg de beuk op de juiste wijze om zijn levensduur te vergroten. Regelmatige snoei (minstens eens per jaar) en een flinke bemesting op zijn tijd horen daarbij.

Wanneer is mijn haag aan vervanging toe?
Dit kunt u merken doordat de heg zich minder snel herstelt na een snoeibeurt. Ook knapt hij niet op door bemesting en bewatering.

Wanneer is mijn haag aan vervanging toe?

Sommige haagplanten zijn wat gevoelig voor veroudering. Een goed voorbeeld hiervan is de glansmispel. Toch kunt u ook van deze haagplant een lange tijd genieten. Met een goede verzorging komt u al een heel eind. Ook is het zo dat planten die in de kwekerij een goed leven hebben gehad minder snel verouderen. Bij Haagplanten.net hoeft u zich hierover geen zorgen te maken. Alle haagplanten die u bij ons kunt kopen zijn door professionele en zeer ervaren kwekers verzorgd in de kwekerij. Deze planten hebben alle ruimte en tijd gekregen om zich te ontwikkelen tot gezonde en sterke haagplanten.

Toch breekt voor nagenoeg elke haag de tijd aan dat hij zo verouderd is, dat hij beter kan worden vervangen. Dit kunt u merken doordat de heg zich minder snel herstelt na een snoeibeurt. Ook knapt hij niet op door bemesting en bewatering. Na perioden van langdurige droogte zien we vaker dat haagplanten overlijden. Dit komt in veel gevallen doordat de planten te droog hebben gestaan. Zorg er dus altijd voor dat u tijdens perioden van droogte extra vocht aan uw haagplanten toedient. Is uw heg echt aan vervanging toe? Dan kunt u in onze webshop terecht voor het kopen van een nieuwe haag.

Of u nu op zoek bent naar een wintergroene of een bladverliezende haag: bij ons kunt u het allemaal vinden. Van een coniferenhaag tot een ligusterhaag en van een laurierhaag tot een rhododendronhaag: kijk snel in onze webshop wat het beste bij u en uw tuin past!