De beste haagplanten voor een tuin aan de kust

11 februari 2019
De beste haagplanten voor een tuin aan de kust

De frisse zeewind is voor veel mensen een reden om blij te zijn met een huis aan de kust. Voor de meeste haagplanten is deze wind echter minder goed nieuws, omdat er maar weinig planten zijn die tegen de relatief harde wind aan zee kunnen. Bovendien is het zout dat zeewinden met zich meebrengen funest voor een groot aantal planten. Toch zijn er planten die geen enkel probleem hebben met de zoute zeewinden en dus ook onder die omstandigheden gedijen. We nemen de beste haagplanten voor een tuin aan de kust graag even met u door, zodat u ook voor een tuin aan zee de meest passende haag weet te vinden. Er zijn zelfs wintergroene haagplanten die geschikt zijn voor de meer dan 500 kilometer aan kustlijn die Nederland heeft.

Speciaal voor de kust: de Griselinia littoralis
De Griselinia littoralis is niet de bekendste haagplant, maar voor aan de kust is het misschien wel de allerbeste optie.

Speciaal voor de kust: de Griselinia littoralis

De Griselinia littoralis is niet de bekendste haagplant, maar voor aan de kust is het misschien wel de allerbeste optie. Deze haagplant is afkomstig uit Nieuw-Zeeland, dat omringd is door zeewater. Het land heeft nog meer kustlijn dan Nederland – wel dertig keer zoveel – en planten die daar overleven moeten dus goed tegen de wind van zee kunnen. Dat is bij de Griselinia littoralis absoluut het geval: hij is wintergroen, windbestendig en kan heel goed tegen zout. Wie Latijn beheerst, had misschien al gezien dat zelfs de wetenschappelijke naam van de plant verraadt dat hij het aan zee zo goed doet. Het woord “littoralis” betekent namelijk letterlijk “van de kust”. Er zijn dus maar weinig haagplanten geschikter voor een tuin aan de kust dan de Griselinia.

Een groot voordeel aan de Griselinia littoralis is dat hij niet alleen resistent is tegen een krachtige zeewind, maar ook nog eens een prachtig glanzend gebladerte heeft. Let wel goed op waar u de Griselinia littoralis plant. Waar hij namelijk niet tegen kan is schaduw. Verder is hij voor zo’n sterke plant opvallend matig winterhard. Aan zee valt het met de kou meestal wel mee, maar toch is het raadzaam om de wortels van de Griselinia littoralis bij vorst te beschermen met stro of een vliesdoek. Het zou jammer zijn als de haag beschadigd raakt.

Andere wintergroene haagplanten voor aan de kust
Ook de olijfwilg of zilverbes (Elaeagnus ebbingeii) heeft hele mooie, frisgroene bladeren en een resistentie tegen zout.

Andere wintergroene haagplanten voor aan de kust

Dat de Griselinia littoralis de meest geschikte wintergroene haagplant voor aan de kust is, betekent niet dat het de enige optie is. Ook de olijfwilg of zilverbes (Elaeagnus ebbingeii) heeft hele mooie, frisgroene bladeren en een resistentie tegen zout. Daar houdt de vergelijking met de Griselinia niet op: de olijfwilg is helaas ook vrij gevoelig voor vorst. Tijdens een winter die niet veel van het Nederlandse gemiddelde afwijkt, zal daar niet heel veel van te merken zijn. Maar als de vorst strenger is dan gebruikelijk, bestaat er een kans dat de olijfwilg zijn sierlijke bladeren eerder laat vallen dan het moment dat nieuwe bladeren de kop opsteken. Een goede bescherming tegen de kou is hier dus ook ons advies.

Minder voor de hand liggend, maar daardoor niet minder mooi is de vuurdoorn (Pyracantha). Deze haag behoudt het hele jaar zijn blad en valt in het najaar ook nog eens op door de aanwezigheid van vele oranje, rode of gele bessen. Bovendien is een vuurdoornhaag ook nog eens functioneel, want door de doorns aan zijn takken is het een van de beste opties voor een inbraakwerende haag. In zekere zin is dat het ook het geval bij de gewone hulst (Ilex aquifolium), al zijn het bij de hulst geen doorns, maar de scherp getande randen van zijn dikke bladeren die indringers zullen ontmoedigen. Zowel de hulst als de vuurdoorn is bestendig tegen zoute zeewind en dus een prima optie om uw tuin aan de kust te beschermen.

Een bloeiende kusttuin
Japanse bottelroos van juni tot maar liefst september in bloei staat. Na de bloei hebben ook zijn opvallende rode rozenbottels een prachtige kleur.

Een bloeiende kusttuin

Heeft u liever haagplanten die zullen bloeien, zodat de bloemen in de zomer wat kleur toevoegen aan uw kusttuin? Ook dat is goed mogelijk, zolang u maar haagplanten uitzoekt die tegen zout kunnen. De Japanse bottelroos of rimpelroos (Rosa rugosa) draait daar bijvoorbeeld zijn hand niet voor om en omdat ook die soort doorns aan zijn takken heeft is het een bijzonder geschikt onderdeel van een gemengde inbraakwerende haag. Bovendien zorgen zijn roze of lichtpaarse bloemen voor een ware kleurexplosie in de tuin wanneer de Japanse bottelroos van juni tot maar liefst september in bloei staat. Na de bloei hebben ook zijn opvallende rode rozenbottels een prachtige kleur.

Ook de meidoorn (Crataegus monogyna) combineert een resistentie tegen zoute wind met een prachtig uiterlijk in het bloeiseizoen en een goede bruikbaarheid voor inbraakwering. Een meidoornhaag bloeit weliswaar wat korter, in mei en juni om precies te zijn, maar zijn enorme witte bloemenschermen zijn de moeite meer dan waard. Bovendien zijn de doorns op zijn takken stevig en gemeen scherp, dus geen mens of dier zal proberen over of door deze haag heen te komen. Dat geldt ook voor de soortgelijke sleedoorn (Prunus spinosa). Belangrijke verschillen zijn er wel: de sleedoorn bloeit eerder in het jaar (tussen maart en mei) en is niet geschikt om in een kleine tuin te planten door zijn omvangrijke wortelstelsel.

Sommige van de meest aangeplante haagplanten, zoals de taxus en de laurierhaag, zijn geen aanraders voor aan de kust. Een taxushaag kan bijvoorbeeld wel tegen de wind, maar niet tegen zout. Het aanbod aan haagplanten voor een tuin aan de kust is dus enigszins beperkt, maar wel gevarieerd genoeg om aan alle tuinwensen die u maar kunt hebben te voldoen. Bij twijfel mag u natuurlijk contact opnemen met onze haagplantenexperts.