Struiken voor in de schaduw

Planten zijn gemaakt om in de zon te staan. Samen met water is zonlicht datgene waarmee ze zich voeden. Bekende haagplanten zoals de taxus of de buxus zijn gek op de zon. Het is daarom vaak lastig om in tuinen met veel schaduw groen te planten. Ook heeft elke tuin met planten wel een aantal schaduwrijke plekjes die moeilijk op te vullen zijn. Toch zijn er gelukkig nog best wat haagplanten die er goed uitzien en helemaal niet zo’n probleem hebben met een gebrek aan zonlicht. Deze struiken voor in de schaduw staan hier beschreven

Planten die in de schaduw groeien

Planten die in de schaduw groeien

Natuurlijk houden planten allemaal wel van een beetje zonlicht, maar sommige soorten hebben helemaal niet zoveel zonlicht nodig. Een van de bekendste planten die prima groeit in de schaduw is de hortensia. Hortensia’s hebben prachtige bloemen en kunnen een tuin een gezellige uitstraling geven. Mocht u liever een stevigere struik op uw schaduwplekje zetten dan een hortensia, dan is bijvoorbeeld de hulst ook een prima optie. Er bestaan sowieso ook struiken voor hagen.

Een bepaald soort plant is altijd gek op schaduw of op andere onmogelijke plekken in de tuin: onkruid. Gelukkig bestaan er bodembedekkers om dat probleem op te lossen. Bodembedekkers zijn laaggroeiende planten, die erg geschikt zijn om moeilijke plekken in de tuin mee op te vullen, of de ruimte onder een andere plant te bedekken. Deze planten, zoals de goudaardbei of de hedera hebben een dichte groeiwijze en kunnen de moeilijke, schaduwrijke plekjes in de tuin opvullen met een mooie, groene kleur.

Planten die voor schaduw zorgen

Planten die voor schaduw zorgen

Uiteraard is niet alle schaduw slecht. Soms, op een warme dag, heeft u juist heel veel behoefde aan schaduw. In dat geval is het handig om wat hogere struiken in uw tuin te hebben staan, die op een strategische manier uw terras in de schaduw zetten. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan laurier of laurierkers. Ook onze leibomen in dakvorm kunnen dienst doen als parasol. De vorm hebben ze er in ieder geval al voor.

Planten voor in de schaduw online kopen

Planten voor in de schaduw online kopen

Haagplanten.net heeft een ruim assortiment aan haagplanten die geschikt zijn voor verschillende tuinen en verschillende doelen. Wij bieden zowel bladverliezende struiken als wintergroene struiken (zogenoemde groenblijvende struiken). Sommige zijn perfect voor een laag sierhaagje, andere vormen een geweldige tuinafscheiding. In dat repertoire moeten natuurlijk ook planten voorkomen die ontzettend goed omgaan met schaduw. In onze catalogus vindt u alle planten die wij verkopen. Ons uitgangspunt is natuurlijk een haag, maar dat betekent zeker niet dat u onze planten niet solitair of in een cluster in uw tuin kunt planten. Wij zullen u zeker niet tegenhouden als u creatief met onze struiken om wilt gaan. Sterker nog: we zijn heel benieuwd waar de creativiteit van onze klanten heen leidt!

Tip: Lees ook de artikelen over struiken planten en struiken kopen eens een keer door.