Is de haagbeuk geschikt voor een hoge haag?

10 december 2018
Is de haagbeuk geschikt voor een hoge haag?

De haagbeuk (Carpinus betulus) is een haagplant die we met regelmaat terugzien in verschillende tuinen en als landschapshaag. Vaak zien we dat er lage tot middelhoge hagen gecreëerd worden met de haagbeuk. Deze haagjes zijn vaak goed vertakt, elegant en zichtdicht. Maar is de haagbeuk ook geschikt voor een hoge haag? En hoe krijgt u dat voor elkaar? We vertellen u er graag alles over!

Hoe hoog kan een haagbeuk worden?
De haagbeuk is een oeroude boom die in de vrije natuur wel 25 meter hoog kan worden.

Hoe hoog kan een haagbeuk worden?

De haagbeuk stamt uit de berkenfamilie en wordt nogal eens verward met de groene beuk, waarmee een beukenhaag kan worden aangelegd. De haagbeuk is een oeroude boom die in de vrije natuur wel 25 meter hoog kan worden. Wordt hij echter met regelmaat gesnoeid? Dan kan er geen dikke stam ontstaan en ontspruiten er nieuwe, dunnere vertakkingen. Zo vormen zich de mooie haagbeukenhagen die we kennen. Maar wat is de maximale hoogte van een dergelijke haag?

Het zal u wellicht verbazen, maar de haagbeuk kan ook in haagvorm behoorlijk hoog worden. Een haagbeukenhaag van 4 meter hoog is niet ondenkbaar. Dit is wel zo’n beetje de maximale hoogte die u mag verwachten van de haagbeuk. Let op: de bovenkant van de haagbeuk mag pas worden gesnoeid wanneer de haag de gewenste hoogte heeft bereikt. De haagbeuk groeit tot 40 centimeter per jaar, dus het duurt wel een aantal jaren voor uw haag een flinke hoogte bereikt heeft. Wilt u niet wachten? Kies dan voor een kant-en-klaarhaag.

Hoe realiseer ik een hoge haag van haagbeuk?

Wilt u graag een haag van 2 meter of hoger in uw tuin? Dan kan dit zeker enkele jaren duren.

Hoe realiseer ik een hoge haag van haagbeuk?

Wilt u graag een hoge haag van haagbeuk in uw tuin? Dan is het allereerst goed om te kijken in welke omstandigheden de haagbeuk het beste groeit. Eigenlijk is deze haagplant niet heel veeleisend: hij groeit op nagenoeg alle grondsoorten prima uit tot een gezonde, robuuste haag. Waar veel haagplanten niet goed tegen natte voeten kunnen, kan de haagbeuk dit redelijk goed verdragen: ook op een wat nattere bodem blijft hij sterk en groeit hij goed. Woont u in een stedelijk gebied met meer luchtvervuiling? Of in een kustgebied waar regelmatig een ferme, zilte wind waait? Ook dan kunt u de haagbeuk gewoon aanplanten.

Zijn de omstandigheden in uw tuin geschikt voor de haagbeuk? Dan wilt u nu natuurlijk weten hoe u die hoge haag kunt realiseren. Zoals we eerder vertelden kan het een tijd duren voordat de haagbeuk de door u gewenste grootte heeft bereikt. Wilt u graag een haag van 2 meter of hoger in uw tuin? Dan kan dit zeker enkele jaren duren. In de tussentijd kunt u de zijkanten van de haag jaarlijks snoeien. Wacht met het snoeien van de bovenkant altijd tot de haag hoog genoeg is naar uw zin. Daarna kunt u ook de bovenkant van de haag eens per jaar snoeien. Snoeit u de haagbeuk twee keer per jaar? Dan stimuleert u nieuwe vertakkingen. Het resultaat: een volle, compacte haag.

Gezonde groei van de haagbeuk stimuleren
Door de grond waarin uw haagbeuk staat te voorzien van hagenmeststof, vult u deze voedingsstoffen en mineralen weer aan.

Gezonde groei van de haagbeuk stimuleren

U kunt een gezonde groei van de haagbeuk stimuleren door de heg twee keer per jaar te bemesten met een speciale hagenmeststof. Haagplanten staan dicht op elkaar in de grond; hierdoor ontnemen zij relatief veel voedingsstoffen uit de grond. Door de grond waarin uw haagbeuk staat te voorzien van hagenmeststof, vult u deze voedingsstoffen en mineralen weer aan. Uw haagbeuk gaat hier niet sneller van groeien, maar de planten blijven hierdoor wel in optimale conditie. Het blad van de haagbeuk blijft mooi groen en de wortels blijven gezond!

Kant-en-klare haagbeuk

Dit zijn volgroeide haagelementen die de beoogde hoogte reeds hebben bereikt.

Kant-en-klare haagbeuk

Het kan natuurlijk ook zijn dat u wel die mooie, hoge tuinafscheiding van haagbeuk in uw tuin zou willen, maar niet al te lang wilt wachten. In dat geval kunt u ervoor kiezen om een kant-en-klaarhaag aan te planten. In onze webshop kunt u een groot aantal haagplanten in kant-en-klare vorm kopen. Dit zijn volgroeide haagelementen die de beoogde hoogte reeds hebben bereikt. Deze haagelementen vormen samen een schitterende, compacte haag die u direct van privacy voorziet. Ook de haagbeuk is in kant-en-klare variant verkrijgbaar in ons webshop gedeelte. Een schitterende, hoge haagbeukenhaag is op deze manier dus ook voor u weggelegd!