Haagbeuk als haag

Haagbeuk als haag

Haagbeuk als haag kopen

De haagbeuk, ook bekend onder de Latijnse naam carpinus betulus, is een haagplant met een aangenaam karakter. De haagbeuk is inheems in Nederland en België. Dat vinden veel mensen een prettig idee. Niet alleen weet u zo zeker dat deze haagplant goed gedijt in ons klimaat, ook zullen vogels nog beter hun weg naar uw tuin vinden dan bij planten die niet inheems zijn. De haagbeuk past perfect in ons ecosysteem.

HaagbeukCarpinus BetulusHaagbeuk kopen

Haagbeuken zijn sierlijke haagplanten, zeker in het voorjaar, als de nieuwe bladeren uitkomen. In de winter verliest de haagbeuk zijn bladeren weer. Dat kan een nadeel zijn, als wintergroene haagplant is de haagbeuk duidelijk niet geschikt. Tegelijk heeft het natuurlijk ook z’n charme om de wisseling van de seizoenen zo duidelijk in uw eigen tuin te kunnen zien. Winterhard is de haagbeuk in ieder geval wel, ook na strenge vorst loopt deze haag gewoon weer uit in de lente.

Haagbeuk, een misleidende naam

Haagbeuk, een misleidende naam

De haagbeuk is geen beuk en behoort niet eens tot dezelfde familie als de beuk. Terwijl de beuk tot de familie fagaceae behoort (of op z’n Nederlands: napjesdragersfamilie), hoort de haagbeuk bij de omvangrijke familie betulaceae, oftewel de berkachtigen. De berkenfamilie omvat een groot aantal uiteenlopende soorten, waarvan er een aantal in het wild voorkomen in Nederland en België. De bekendste soort hiervan is natuurlijk de berk, en wat eenvoudiger gesteld is de haagbeuk dus verwant aan de berk.

De naam “haagbeuk” kan wat dat betreft dus enigszins misleidend worden genoemd. Het woord “beukenhaag” en de soortnaam “haagbeuk” worden wel eens door elkaar gebruikt. Dat is natuurlijk wel goed te begrijpen, je zou immers kunnen denken dat een “beukenhaag” uit “haagbeuken” bestaat, maar juist is het niet. Een beukenhaag bestaat altijd uit beuken, die net als de haagbeuk inheems en heel sierlijk zijn, maar toch ook veel andere eigenschappen hebben. Het gaat echt om twee verschillende planten.

De haagbeuk versus de beukenhaag

De haagbeuk versus de beukenhaag

Dat er verwarring is ontstaan tussen deze twee soorten is niet eens zo vreemd. De twee soorten lijken toevallig veel op elkaar. Ondanks het feit dat ze niet verwant zijn aan elkaar hebben ze een aantal kenmerken met elkaar gemeen. In de eerste plaats op het vlak van hun uiterlijk. De haagbeuk heeft fijne, ogenschijnlijk symmetrische bladen met een wat ronde vorm. De nerven zijn goed zichtbaar. De kleur is glanzend groen. Vooral aan de nerven is het verschil met de echte beuk goed te zien, want de beuk heeft juist gladde blaadjes. De haagbeuk verliest bovendien wat makkelijker zijn blaadjes in de winter, terwijl de beuk daar minder last van heeft. Bovendien rollen de haagbeukblaadjes zich op tot een soort sigaren. Een van de bekendste kenmerken van de beuk, daarentegen, is dat de dorre, bruine blaadjes in de winter aan de takken blijven hangen. Dat gebeurt bij de haagbeuk dus ook wel, maar het resultaat is wat minder sierlijk. Op het vlak van onderhoud is er geen verschil: een haagbeuk snoeien gaat net zo makkelijk als een beukenhaag.

Hoewel de haagbeuk er in de winter wat minder sierlijk uitziet dan zijn concurrent zijn er toch veel mensen die speciaal voor de haagbeuk kiezen. Daar zijn een aantal goede redenen voor te bedenken. Het zou kunnen dat veel mensen de bladeren van de haagbeuk net wat interessanter vinden dan die van de beuk. Toch denken wij dat de hoofdreden ergens anders ligt: de haagbeuk is namelijk een stuk robuuster en minder veeleisend dan de beuk. Niet dat de beuk zo’n teer bloempje is, maar in uitdagende omstandigheden - denk aan kleiige grond, droogte of erg strenge winters - is haagbeuk planten een betere keus. Controleer dus even van tevoren wat voor grondsoort u in uw tuin hebt, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Zijn er manieren om de naamsverwarring de wereld uit te helpen? Dat wordt lastig. Alternatieven voor de misleidende naam zijn er eigenlijk niet, haagbeuken worden ook wel eens “steenbeuk” of “jukbeuk” genoemd, maar dat is natuurlijk even misleidend. Alleen de Latijnse naam carpinus betulus geeft voldoende duidelijkheid, want daaruit blijkt dat het hier niet gaat om een fagus, zoals de beuk in het Latijn genoemd wordt.

Haagbeuken kopen

Haagbeuken kopen

Haagbeuken kopen kan eenvoudig in onze webwinkel. De prijzen voor de haagbeuken verschillen. Bij de meeste planten in ons assortiment ligt de prijs tussen de vijftien en twintig euro per meter, maar er zijn ook soorten die veel minder kosten. Enkelen kosten meer. U kunt de prijs handig berekenen in de webwinkel. Wilt u de planten zigzaggend neerzetten? Ook voor die plantmethode kunt u de prijs per meter berekenen.