Soorten tuinontwerp

9 maart 2019
Soorten tuinontwerp

Het ontwerpen van een tuin kan een flinke klus zijn. Waar sommige mensen vanaf het allereerste moment al helemaal voor zich zien hoe ze hun tuin willen hebben, kunnen anderen wel wat hulp gebruiken. Een mooie manier om te beginnen met het ontwerpen van een tuin is natuurlijk door te kijken naar wat voor soorten tuinontwerpen er eigenlijk al bestaan. Misschien is er een periode in de geschiedenis, of een bepaalde stijl die u heel erg aanspreekt. We zullen er hieronder een paar voor u beschrijven. Misschien doet u nog wel inspiratie op voor uw eigen tuin!

Historische tuinen: renaissance, romantiek en cottage
Hierin ligt de focus op mooie verhoudingen zoals de gulden snede, en symmetrie.

Historische tuinen: renaissance, romantiek en cottage

De geschiedenis van de tuinontwerpen in Europa begint zo’n beetje in de renaissance. Natuurlijk hadden mensen voor die tijd ook al wel tuinen, maar er is weinig bewaard gebleven waaruit we kunnen opmaken hoe de tuinen er toen uit zagen. In de renaissance waren Franse tuinen erg in. Hierin ligt de focus op mooie verhoudingen zoals de gulden snede, en symmetrie. Een renaissance tuin zal er altijd strak en netjes uitzien. Dit effect is goed te bereiken met lage hagen die interessante vormen hebben. Ook fonteinen passen goed in een dergelijk tuinontwerp. Voor inspiratie kunt u de paleistuinen van Het Loo eens bekijken.

Een paar eeuwen later zitten we bij de romantiek, waar een interesse voor de natuur en het mysterieuze wijd verbreid was. Een tuin die de stijl van de romantiek vangt, heeft veel groen en een ietwat verwilderde uitstraling. Als er ruimte voor is zou u een ietwat verborgen zitplaatsjes kunnen maken: bijvoorbeeld een stenen bankje achter een informele haag van hondsroos, sering, vlinderstruik of klimop. Het mooiste effect in een dergelijke tuin wordt in ieder geval bereikt als de planten een beetje hun eigen gang kunnen gaan en niet al te strak gesnoeid worden.

Een heel bekend soort tuinontwerp dat zo ongeveer in 1870 is ontstaan, is de Engelse cottage garden. Ook dit tuinontwerp kenmerkt zich door een informele sfeer. Een cottage garden is echter niet per se mysterieus maar ziet er juist heel gezellig uit. Cottage gardens hebben vaak een grote verscheidenheid en hoeveelheid aan bloemen. Ook beelden, lage hekjes, stenen paadjes en poortjes hebben een plaats in de cottage garden. Klimplanten zoals de klimop of klimhortensia kunnen prachtig tegen houten stellages of muren op groeien in een dergelijk tuinontwerp.

Moderne tuinontwerpen
Gras komt in bijna alle moderne tuinontwerpen wel voor, maar verder is er een hoop te kiezen.

Moderne tuinontwerpen

Historische tuinen kunnen heel mooi zijn, maar er zijn natuurlijk ook mensen die het liefst voorop lopen wat tuintrends betreft. Dan is het veel leuker en nuttiger om te kijken naar moderne tuinontwerpen. Het meest opvallende aan hedendaagse tuinarchitectuur is hoe strak deze ontwerpen zijn. Ze worden gekenmerkt door rechthoekige vormen die uit van alles kunnen bestaan: stukken gras, terrassen, vlonders, bloembakken, vijvers… als het maar rechthoekig is. Wel is het mooi als de rechthoekige elementen samen een interessante compositie vormen in positie en kleur.

Wat haagplanten betreft kunt u in een modern tuinontwerp heel veel kanten op. Gras komt in bijna alle moderne tuinontwerpen wel voor, maar verder is er een hoop te kiezen. Om in het rechthoekige thema te blijven kunt u bijvoorbeeld een strakke, formele haag in of om de tuin zetten. Buxus en taxus zijn erg geschikt om zo’n soort haag van te maken door hun langzame groei en dichte groeivorm. Ook een beukenhaag of haagbeukhaag kan mooi in zo’n strakke tuin staan. Met een haagje van rode beuk heeft u direct een interessant kleuraccent in uw tuin.

Omdat hedendaagse tuinontwerpen vaak zo strak zijn, is bamboe ook een mooie toevoeging aan de tuin. Bamboe groeit recht omhoog met nauwelijks vertakkingen en lange, dunne bladeren. Hierdoor past een border of haagje van bamboe prachtig in een modern tuinontwerp. Ook leibomen kunnen veel toevoegen. Leibomen in dakvorm, schermvorm of blokvorm zien er van nature al architectonisch uit en voegen net als de bamboe een mooi verticaal element toe aan de tuin. Meer verwilderde planten kunt u ook prima gebruiken. Deze kunnen bijvoorbeeld in een strakke border of plantenbak geplaatst worden.

Inheems of exotisch?
Voorbeelden hier van zijn meidoorn, sleedoorn, haagbeuk, taxus of hulst.

Inheems of exotisch?

Tegenwoordig zijn planten uit alle delen van de wereld in Nederland te krijgen en bestaat een ‘typisch Nederlandse tuin’ uit een mengeling van een heleboel verschillende invloeden. Toch is het nog wel na te gaan welke planten van oorsprong uit Nederland komen. Deze worden inheemse planten genoemd. Voorbeelden hier van zijn meidoorn, sleedoorn, haagbeuk, taxus of hulst. Het voordeel van inheemse haagplanten is dat ze van nature al goed bij elkaar passen omdat ze uit hetzelfde gebied komen. Daarnaast zijn ze relatief makkelijk te verzorgen doordat ze zo goed in ons klimaat kunnen leven.

Wie juist een buitenlands effect in de tuin wil creëren kan beter exotische haagplanten gebruiken. De eerdergenoemde bamboe is natuurlijk een prachtige basis voor een oosterse tuin. Deze worden vaak gekenmerkt door grindpaadjes met grote platte stenen erin. Ook vijvertjes en lage begroeiing zoals bodembedekkers passen hier mooi in. In onze webwinkel vindt u een heleboel Japanse planten zoals Japanse hulst, Japanse bottelroos, Japanse lariks en Japanse spierstruik. Laat u hier vooral door inspireren bij het ontwerpen van een oosters aandoende tuin.

Voor een heel ander exotisch effect is een Mediterrane tuin ook een mooi idee. Een tuin ziet er al snel Zuid-Europees uit door het gebruik van geel zandsteen, bijvoorbeeld als pad of muurtje om een border. Ook overdekte terrassen zijn populair in dergelijke tuinontwerpen. Wat planten betreft kunt u kiezen voor planten die in warme klimaten voorkomen, zoals laurierkers, liguster en planten met grote bloemen als sering of vlinderstruik.