Olijfwilg planten

1 november 2018
Olijfwilg planten

De olijfwilg of zilverbes is een elegante haagplant die het hele jaar door groen blijft. De wetenschappelijke naam van deze heester is Elaeagnus ebbingei. De olijfwilg is erg geschikt om aan te planten wanneer u in het kustgebied woont – harde wind en een zilte bodem zijn voor deze oersterke haagplant geen enkel probleem. Wilt u olijfwilg planten in uw tuin? Zo pakt u dat aan.

olijfwilg haag planten
Verwijder allereerst al het onkruid op de plek waar de olijfwilg haag komt te staan.

Hoe kan ik een olijfwilg haag planten?

  1. Verwijder allereerst al het onkruid op de plek waar de olijfwilg haag komt te staan. Haal het onkruid met wortel en al weg. Zo voorkomt u dat het onkruid vocht en voedingsstoffen aan de grond onttrekken. Deze kan de heg zelf veel beter gebruiken.
  2. Span indien mogelijk een koord over de gehele lengte waar de olijfwilg haag komt te staan. Op deze manier graaft u de plantgeul straks in een rechte lijn. Zo weet u zeker dat de haag straks keurig netjes recht staat en komt u niet voor verrassingen te staan.
  3. Graaf vervolgens een plantgeul die zo’n 20 centimeter breder is dan de wortelkluit van de planten. Maak de geul ook diep genoeg: de wortels moeten met gemak in de gegraven sleuf passen. Houd ongeveer de diepte aan waarop de planten bij de kwekerij in de grond stonden. Dit is vaak te zien aan de kluit.
  4. Maak de grond in de geul goed doorlatend door deze om te woelen. Voorzie de plantgeul van een flinke laag aanplantgrond. U kunt de uitgegraven grond ook vermengen met een bodemverbeteraar of compost. Zo krijgt de olijfwilg een goede start met extra voedingsstoffen. Meng onder geen beding mestkorrels door de aarde: hierdoor kunnen de haarwortels beschadigingen oplopen.
  5. Plaats nu de planten op de juiste plantafstand in de geul. Het is belangrijk dat de planten recht in de geul staan en op gelijke afstand van elkaar. Zo krijgt u het mooiste en strakste eindresultaat. Graag de geul daarna dicht en druk de aarde heel voorzichtig aan met uw voet.
  6. Geef de olijfwilg haag na de aanplant royaal water. Zo krijgt uw haag een goede start. Dit kunnen de planten goed gebruiken: ze zijn immers uit de grond gehaald bij de kweker en naar uw huis vervoerd. Na deze reis kunnen de haagplanten zeker wat extra vocht, voedingsstoffen en mineralen gebruiken.
Kan ik de olijfwilg overal planten?
Zelfs in de kuststreek is de olijfwilg prima aan te planten. Zoute grond en harde zeewind worden prima verdragen door deze haagplant.

Kan ik de olijfwilg overal planten?

De olijfwilg komt het beste tot zijn recht in de volle zon of halfschaduw. Schaduwrijke plekken zijn minder geschikt. Wat betreft de grondsoort kan de olijfwilg nagenoeg overal prima gedijen. Zelfs in de kuststreek is de olijfwilg prima aan te planten. Zoute grond en harde zeewind worden prima verdragen door deze haagplant. Dat geldt overigens niet voor alle haagplanten: veel soorten planten waarderen het kustgebied absoluut niet. Wat dat betreft is de olijfwilg een haagplant die weinig eisen stelt aan zijn omgeving. De eerste maanden na de aanplant dient u de olijfwilg regelmatig te voorzien van water. De olijfwilg kan namelijk heel goed tegen een al te droge grond.

Olijfwilg snoeien
Met de olijfwilg kunnen zowel formele als informele hagen worden gecreëerd. Snoei wordt goed verdragen door deze haagplant.

Olijfwilg snoeien

Met de olijfwilg kunnen zowel formele als informele hagen worden gecreëerd. Snoei wordt goed verdragen door deze haagplant. Wanneer u kiest voor een informele haag is een enkele snoeibeurt per jaar al meer dan genoeg. U kunt dan zelfs gemakkelijk een jaar overslaan zonder dat de haag onverzorgd oogt. Wenst u een wat strakker resultaat? Dan kunt u de olijfwilg tweemaal jaarlijks snoeien. De eerste keer kunt u deze haagplant in maart snoeien, daarna nogmaals in augustus of september. Wanneer de olijfwilg vaker gesnoeid wordt zal hij minder of zelfs helemaal niet meer bloeien. Na de bloei verschijnen er doorgaans rode bessen met een zilveren gloed aan de takken van de olijfwilg. Ook deze bessen kunnen uitblijven wanneer u een olijfwilg haag vaak en strak snoeit. Dit is overigens geen probleem: het is net wat uw voorkeur heeft.

Hoe hoog wordt een olijfwilg haag?
Een haag van olijfwilg kan 1,60 tot 1,80 meter hoog worden. Na het aanplanten is een olijfwilg haag niet direct zichtdicht.

Hoe hoog wordt een olijfwilg haag?

Een haag van olijfwilg kan 1,60 tot 1,80 meter hoog worden. Na het aanplanten is een olijfwilg haag niet direct zichtdicht – hier gaat een poos overheen. Hoe vaker u de struik snoeit, hoe meer u een dichte vertakking stimuleert. Op die manier heeft u sneller een blikdichte tuinafscheiding in uw tuin staan. Een volle haag met een dichte structuur is prettig: buitenstaanders kijken er niet zo gemakkelijk doorheen. Een dergelijke haag voorziet u dus van de nodige privacy.

Olijfwilg in goede conditie houden na het planten
Zijn grote, groene bladeren hebben een enigszins mysterieuze, zilverachtige gloed en de subtiele bloei verspreidt in het voorjaar een aangename geur.

Olijfwilg in goede conditie houden na het planten

Een haag van olijfwilg is een waar sieraad voor uw tuin. Zijn grote, groene bladeren hebben een enigszins mysterieuze, zilverachtige gloed en de subtiele bloei verspreidt in het voorjaar een aangename geur. Van zoveel moois wilt u vanzelfsprekend nog een heel lange tijd genieten. Daarom vertellen we u graag hoe u een haag van olijfwilg in goede conditie kunt houden na het planten.

Eens per jaar, bij voorkeur in de periode van april tot en met september, kunt u de haag het beste voorzien van een goede bemesting. Dit kunt u na de eerste snoeibeurt doen. U kunt hiervoor een meststof gebruiken die speciaal is ontwikkeld voor het bemesten van haagplanten. Bij perioden van droogte kunt u de olijfwilg voorzien van extra water. Giet dit direct bij de kluit. Zo kan het water goed opgenomen worden door de wortels. De olijfwilg is een haagplant die geen ingewikkelde of tijdrovende verzorging vraagt. Wanneer u de olijfwilg op de juiste manier aanplant en behandelt heeft u een sierlijke maar robuuste haag die een leven lang mee kan!