De meidoorn: een uitstekende haagplant

2 maart 2020
De meidoorn: een uitstekende haagplant

De meidoorn is zo’n haagplant die wat ons betreft nog te weinig terugkomt in Nederlandse tuinen. Veel tuiniers kiezen toch voor een wat meer gangbare optie zoals coniferen, een beukenhaag of een laurierhaag. Toch is de meidoorn een uitstekende haagplant die over waardevolle eigenschappen voor uw tuin beschikt. Daarom lichten we de meidoorn en zijn mooie karakter graag voor u uit.

De meidoorn: wat is dat voor haagplant?

De meidoorn of eenstijlige meidoorn draagt de Latijnse naam Crataegus monogyna.

De meidoorn: wat is dat voor haagplant?

De meidoorn of eenstijlige meidoorn draagt de Latijnse naam Crataegus monogyna. In Europa is de meidoorn een inheemse haagplant die we met regelmaat terug zien komen in de wat meer landelijke gebieden. Een reden dat de meidoorn in steden minder aangeplant wordt is omdat hij vrij veel ruimte in beslag neemt. De eenstijlige meidoorn is een haagplant met een informeel uiterlijk. Hij is niet al te strak en formeel zoals bijvoorbeeld een taxushaag of een buxushaag. De meidoornhaag bloeit in mei en juni met een flink aantal witte tot witroze bloemen. De haagplant is in deze periode dan ook erg aantrekkelijk voor bijen en vlinders.

De meidoornhaag heeft een mooie uitstraling. Hij komt het beste tot zijn recht in een landelijke omgeving, bijvoorbeeld bij boerderijen of buitenhuizen. De eenstijlige meidoorn stelt niet veel eisen aan de grond waarin hij groeit. Ook dat is een groot pluspunt voor mensen die buitenaf wonen. Vroeger werd de meidoornhaag vaak gebruikt als grens tussen weilanden. De haagplant is door de scherpe doorns namelijk niet doordringbaar door vee.

Voor welke tuinen is de meidoornhaag geschikt?

De meidoornhaag kan niet worden aangeplant in (zeer) kleine stadtuinen. Hiervoor neemt hij net even iets teveel ruimte in.

Voor welke tuinen is de meidoornhaag geschikt?

De meidoornhaag kan niet worden aangeplant in (zeer) kleine stadtuinen. Hiervoor neemt hij net even iets teveel ruimte in. Er kan in dergelijke tuinen beter gekozen worden voor een haagplant die ook in de kleine tuin goed tot zijn recht komt, bijvoorbeeld de beukenhaag, de haagbeuk of een coniferenhaag. Heeft u een gemiddelde tot grotere tuin? Dan kan de meidoornhaag prima als tuinafscheiding worden aangeplant. De eenstijlige meidoorn gaat het best samen met informele en natuurlijke tuinstijlen. Een landelijke tuin die wordt omringd door een meidoornhaag is bijvoorbeeld een lust voor het oog.

Ook als u niet op het platteland woont kan een meidoornhaag mooi in uw tuin staan. U creëert dan wel die landelijke en serene sfeer die buiten de stad heerst. Bent u daar een liefhebber van? Dan is de meidoornhaag misschien precies waarnaar u op zoek bent.

Hoe wordt de meidoornhaag gesnoeid?

Een meidoornhaag snoeien kan een lastig karwei lijken, met name door de grote doorns die aan de takken te vinden zijn.

Hoe wordt de meidoornhaag gesnoeid?

Een meidoornhaag snoeien kan een lastig karwei lijken, met name door de grote doorns die aan de takken te vinden zijn. Wanneer u echter goede tuinhandschoenen en beschermende kleding draagt is de eenstijlige meidoorn prima te snoeien. Het beste kunt u dit in de maand juni doen. Een heel strak uiterlijk zal de meidoornhaag niet krijgen door de snoeibeurt, maar hij zal wel netjes en verzorgd ogen. U kunt de meidoornhaag een tweede keer snoeien in september. Dan gaat hij met een nette uitstraling de winter in.

Als u de meidoornhaag in september weer snoeit, zullen er in het voorjaar echter geen bloemen aan de takken verschijnen. Houd hier rekening mee. Geeft u de voorkeur aan een bloeiende meidoornhaag, dan is het dus raadzaam om het bij die ene snoeibeurt per jaar in juni te houden.

Subsidie voor het aanplanten van de meidoorn

In sommige gemeenten kunt u subsidie krijgen voor het aanplanten van een meidoornhaag.

Subsidie voor het aanplanten van de meidoorn

In sommige gemeenten kunt u subsidie krijgen voor het aanplanten van een meidoornhaag. Deze gemeenten investeren in het behoud van de natuur. De eenstijlige meidoorn draagt hieraan positief bij en heeft een hoge natuurwaarde. Omdat de meidoornhaag inheems is, past hij beter thuis in het Nederlandse landschap dan een uitheemse haagplant. Het aanplanten van een meidoornhaag wordt dus als een investering gezien in het landschap. Neem contact op met uw gemeente als u wilt weten of u in aanmerking komt voor subsidie als u kiest voor de aanplant van een meidoornhaag.

Daarnaast is de meidoorn vriendelijk voor zijn omgeving: na de bloei maken de bloemen aan zijn takken plaats voor rode bessen. Deze worden veelvuldig gegeten door vogels. Hierdoor is een meidoornhaag dus ook een goede bron van voedsel voor onze gevederde vrienden. Is er in uw gemeente geen sprake van een tegemoetkoming? Gelukkig is de eenstijlige meidoorn geen heel dure haagplant, waardoor u aan de aanleg ervan meestal toch niet heel veel geld kwijt bent.

De meidoornhaag mooi houden: hoe doet u dat?

De meidoornhaag heeft niet veel nodig om een mooi en verzorgd uiterlijk te behouden.

De meidoornhaag mooi houden: hoe doet u dat?

De meidoornhaag heeft niet veel nodig om een mooi en verzorgd uiterlijk te behouden. Hij voelt zich snel thuis in diverse soorten grond en kan past zich doorgaans aan de omstandigheden aan. Naast een jaarlijkse snoeibeurt kunt u de meidoornhaag eens per jaar bemesten om hem een handje te helpen. U steunt hem dan in zijn groei en bloei. U kunt hiervoor speciale hagenmest gebruiken. Deze mag best wat kalk bevatten: de eenstijlige meidoorn gedijt immers heel goed op een grond die wat kalk bevat.

Geef de meidoornhaag bij voorkeur een plekje in de zon of halfschaduw. Hier komt hij het beste tot zijn recht.

Online meidoornhaag kopen

Wilt u online een meidoornhaag kopen? Bij Haagplanten.net kunt u dit op snelle en eenvoudige wijze doen.

Online meidoornhaag kopen

Wilt u online een meidoornhaag kopen? Bij Haagplanten.net kunt u dit op snelle en eenvoudige wijze doen. U vindt bij ons eenstijlige meidoorn in verschillende formaten. Aan welke hoogte geeft u de voorkeur? Bekijk de opties in onze webshop. Heeft u nog vragen over onze meidoorn? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag bij het vinden van de juiste haagplanten. Als dat niet de meidoornhaag is, zijn er nog tal van andere opties om uw tuin op schitterende wijze te verrijken.