Zo gaat u te werk voor u uw haag plant

Zo gaat u te werk voor u uw haag plant

Zo gaat u te werk voor u uw haag plant

U heeft uw keuze kunnen maken en de haagplanten gekocht die perfect passen bij het tuinontwerp dat u in gedachten heeft. We hebben u geïnformeerd wanneer we de haagplanten bij u bezorgen en het enige wat u nog hoeft te doen is ervoor zorgen dat uw tuin helemaal klaar is voor uw haag. Deze voorbereidingen treft u het beste op de dag dat de haagplanten geleverd worden. De reden is eenvoudig: hoe korter de haagplanten uit de grond zijn, hoe beter. Ze staan immers het liefst in de grond. Zo gaat u te werk voor u uw haag plant, zodat hij probleemloos verder kan groeien in uw tuin.

Houd de grond rond uw haag onkruidvrij
Trek al het onkruid in de omgeving van waar uw haag komt met wortel en al uit de grond.

Houd de grond rond uw haag onkruidvrij

Onkruid heeft de neiging om voedingsstoffen op te nemen die bedoeld zijn voor planten die wél gewenst zijn in uw tuin. Vaak zitten de wortels van onkruid dichter aan de oppervlakte en zullen ze het water dat u aan uw haag geeft eerder opeisen dan de haag zelf. Dit kunt u eenvoudig voorkomen. Trek al het onkruid in de omgeving van waar uw haag komt met wortel en al uit de grond. Dat kunt u met de hand doen of met kleine tuingereedschappen, zolang u maar oplet dat de zaden van het onkruid niet terug op de aarde vallen. Anders staat er binnen de kortste keren nog meer onkruid op deze strook aarde.

Eventueel kunt u ook met een kortwerkende onkruidverdelger al het onkruid doden voordat u uw haag planten gaat. Hier begint u al eerder mee, bij voorkeur een week of twee voordat uw nieuwe haag de grond in gaat. Zo voorkomt u dat er nog resten van de herbicide in de grond zitten, want die zouden uw haag of het water waarmee u de haag voedt kunnen verontreinigen. Door deze verdelgers sterft het onkruid helemaal af, maar we raden alsnog aan om de plantjes daarna nog uit de grond te halen. Zo’n onkruidvrije struik rondom de plek waar uw haag komt is ongeveer een halve meter aan iedere kant.

Graaf een geul of plantgaten
Voor een lange haag is het eenvoudigste om een geul te graven. Zo’n geul is normaal gesproken ongeveer 35 centimeter breed en minstens 50 centimeter diep.

Graaf een geul of plantgaten

Nu u weet waar de haag moet komen te staan en de grond daaromheen onkruidvrij is, kunt u een geul of een aantal plantgaten graven waar de planten in moeten komen te staan. Voor een lange haag is het eenvoudigste om een geul te graven. Zo’n geul is normaal gesproken ongeveer 35 centimeter breed en minstens 50 centimeter diep. De ideale diepte is zo’n anderhalve keer de hoogte van de kluit of de wortels van de plant als ze geleverd worden. Voor een optimaal resultaat moet de geul wel recht zijn. Dit krijgt u heel eenvoudig voor elkaar door een lijn tussen twee stokjes te spannen en langs deze lijn te graven.

Draineer de bodem
Voor de gezondheid van uw haag is het belangrijk om de grond op de bodem van de geul of de plantgaten goed te draineren.

Draineer de bodem

Voor de gezondheid van uw haag is het belangrijk om de grond op de bodem van de geul of de plantgaten goed te draineren. Haagplanten houden immers van water, maar te veel water kan de wortels flink beschadigen. Zeker bij haagplanten die gevoelig zijn voor te natte grond, zoals de beuk, de taxus of andere coniferen, is het essentieel om voor een goede drainage te zorgen. Zelfs in een grond die niet al te zwaar is. Prik daarom een aantal gaten in de bodem van de plantgeul, zodat het overtollige water makkelijk kan weglopen en de wortels van uw haag niet onder water komen te staan.

Zorg voor losse aarde op de bodem van de plantgeul
Op losse aarde ervaren de wortels van uw nieuwe haag de minste weerstand als ze verder willen groeien.

Zorg voor losse aarde op de bodem van de plantgeul

Op losse aarde ervaren de wortels van uw nieuwe haag de minste weerstand als ze verder willen groeien. Het is dus belangrijk dat uw haag op losse aarde staat. Gelukkig is het niet moeilijk om losse grond onderin de plantgeul te krijgen. U kunt bijvoorbeeld de aarde op de bodem van de plantgeul een aantal keren omscheppen, zodat de wortels de ruimte krijgen. Een andere mogelijkheid is om de geul in eerste instantie dieper te graven en een deel van de aarde terug in de geul te gooien. Let er in dat geval wel op dat u de bodem eerst draineert voordat u de losse aarde terugwerpt.

Bij zware kleigronden of leemgronden kunt u de plantaarde eventueel mengen met zand. Zo wordt de aarde losser dan als u alleen de zware grondsoort zou gebruiken.

De wortels voorbereiden op het planten
Voor u de planten daadwerkelijk in de grond zet, moet u de wortels goed voorbereiden op het planten.

De wortels voorbereiden op het planten

Nu is het moment waarop de planten geleverd worden aangebroken. Voor u de planten daadwerkelijk in de grond zet, moet u de wortels goed voorbereiden op het planten. Hoe u dat precies doet is afhankelijk van hoe we de planten bij u leveren. Onze kant en klare hagen worden geleverd met een container van biologisch afbreekbaar karton. Deze kunt u zonder verdere voorbereidingen in de grond zetten. Bij haagplanten met kluit is de verpakking van groot belang. Al deze kluiten moeten vochtig gemaakt worden voor u ze plant, maar als de verpakking van ijzerdraad of ander metaal is, moet u deze voor het planten los knippen. Jute en acryl mogen wel mee de grond in.

Haagplanten in pot zijn eigenlijk een soort luxere versie van haagplanten met kluit. Ze zitten namelijk met kluit en al in hun pot en kunnen daar ook even in blijven staan als het weer op de leverdag bijvoorbeeld niet ideaal blijkt om te planten. Dreigt uw plantgeul vol met water te lopen, dan kunt u met potplanten ook even wachten. Haal voor het planten de pot voorzichtig van de haagplanten af, zodat de wortels intact blijven. Heeft u haagplanten met blote wortels besteld? Haal dan alle verpakkingsmaterialen van de planten en sproei de wortels voorzichtig nat met bijvoorbeeld een plantenspuit. Ze zijn dan klaar om de grond in te gaan.

loader
Laden...