Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Welke Prunus-soorten zijn geschikte haagplanten?

 Prunus-soorten geschikte haagplanten

Welke Prunus-soorten zijn geschikte haagplanten?

Prunus is een plantengeslacht dat uit meer dan vierhonderd verschillende soorten bestaat. Sommige van deze soorten zijn zelfs inheems in Nederland. Er zijn zelfs Prunus-soorten die ideaal zijn om als haag in de tuin te planten. Met hun mooie ovalen bladeren en soms ook een sierlijke bloei voegen deze haagplanten stuk voor stuk wat toe aan uw tuin. Bent u benieuwd welke Prunus-soorten geschikte haagplanten zijn? Wij zetten de meest geschikte Prunus-soorten voor de haag voor u op een rij.

De laurierkers
Een van de meest populaire haagplanten in ons assortiment is een Prunus-soort: de Prunus laurocerasus, ook wel bekend als de laurierkers.

De laurierkers

Een van de meest populaire haagplanten in ons assortiment is een Prunus-soort: de Prunus laurocerasus, ook wel bekend als de laurierkers. Gebruiken we de Prunus laurocerasus in een haag, dan hebben we het over een laurierhaag. Deze naam kan wat verwarrend zijn, omdat de laurierkers geen echte laurier is. De laurier is namelijk onderdeel van het Laurus-geslacht. Wel lijkt het blad van de laurierkers op dat van de laurier en daar heeft de plant zijn naam dan ook aan te danken. Dit blad is ovaalvormig en heeft een schitterende glans aan de bovenzijde. En omdat laurierkersen wintergroene haagplanten zijn, kunt u het hele jaar van die glans genieten.

We hebben verschillende kweekvormen van de laurierkers in de aanbieding, waarvan de meeste vrij snel groeien. In combinatie met hun grote bladeren zijn ze daarmee geschikt voor een vrij informele haag die het goed doet als privacyhaag. De laurier 'Rotundifolia', de laurier 'Caucasica' en de laurier 'Novita' zijn allemaal mooie Prunus-soorten die ongeveer een halve meter groeien in een jaar. Heeft u een relatief kleine tuin of wilt u een laurierhaag in de voortuin? Dan kunt u kiezen voor de laurier 'Otto Luyken', de laurier 'Zabeliana' of de laurier 'Mano'. Deze laurierhagen blijven laag en groeien niet al te snel. De laurier 'Genolia'® wordt wel hoog genoeg voor een privacyhaag, maar blijft door zijn opgaande takken smal.

U kunt de Prunus laurocerasus op vrijwel iedere goed gedraineerde grondsoort planten. Alleen met een grond waar veel water in blijft staan heeft de laurierkers problemen, maar dat is voor bijna iedere haagplant het geval. Gebruik voor het snoeien van een laurierhaag het liefst een snoeischaar. Met een heggenschaar is de kans groot dat u het blad beschadigt en dat zou zonde zijn.

De Portugese laurier
De Portugese laurier is namelijk van de soort Prunus lusitanica.

De Portugese laurier

Vanwege zijn uiterlijk hebben we de Portugese laurier in onze webshop onder de laurierhagen staan, maar eigenlijk is deze laurier van een andere soort dan de laurierkers. De Portugese laurier is namelijk van de soort Prunus lusitanica. Zoals zijn naam al verraadt komt de Portugese laurier van oorsprong uit Portugal, maar ook in Spanje, Zuid-Frankrijk en Marokko is de plant inheems. Dat zijn allemaal streken die gemiddeld wat warmer zijn dan Nederland, maar als hij direct na aanplant goed wordt verzorgd, gedijt hij ook prima onder onze weersomstandigheden. Wel is het belangrijk om de Portugese laurier tegen de wind en natte voeten te beschermen.

De Portugese laurier is wat compacter dan de laurierkers en daarom een betere keuze voor kleinere tuinen. Door zijn groeisnelheid van 15 tot 30 centimeter per jaar is het ook niet nodig om een Portugese laurierhaag vaak te snoeien. Een à twee keer per jaar is voldoende. Verder heeft de Portugese laurier vooral veel gemeen met de laurierkers. Het glanzende, donkergroene blad van de Prunus lusitanica en zijn roze takken zorgen ervoor dat deze Prunus-soort misschien nog wel iets sierlijker en luxueuzer overkomt dan de andere laurierhagen in ons assortiment. Sinds kort hebben we ook de Portugese laurier 'Tico' in ons assortiment. De jonge scheuten van deze Portugese laurier hebben een mooie, koperachtige kleur.

De sleedoorn
De Nederlandse naam van de sleedoorn laat al weten dat de Prunus spinosa doorns heeft.

De sleedoorn

Tot nu toe hebben we het alleen over wintergroene Prunus-soorten gehad, maar er is ook een bladverliezende Prunus-soort die het aanplanten meer dan waard is. Op het platteland is de sleedoorn (Prunus spinosa) samen met de meidoorn de meest aangeplante haagplantensoort. Er is een reden dat de sleedoorn juist op het platteland zo populair is en dat heeft onder meer met het vele wortelopschot van de plant te maken. Hierdoor moet de sleedoorn de ruimte krijgen, die er in een kleine stadstuin vaak niet is. Heeft u wel de ruimte voor de sleedoorn, dan is het echter een haagplant met bijzonder veel voordelen.

De Nederlandse naam van de sleedoorn laat al weten dat de Prunus spinosa doorns heeft. Deze doorns zijn scherp en heel stevig, waardoor de sleedoorn zich uitstekend leent voor een inbraakwerende haag. Ook als het blad in het najaar van de sleedoorn gevallen is beschermen deze doorns uw tuin of erf nog. En waar de bloei van de laurierkers of de Portugese laurier vrij onopvallend is, bloeit de sleedoorn van maart tot mei rijkelijk met prachtige witte bloemen. Zelfs de relatief opvallend bloeiende laurier 'Herbergii' komt niet bij deze bloemenpracht in de buurt. De bloemen van de sleedoorn trekken vlinders, bijen en andere insecten aan.

Daarnaast zijn de bessen die de sleedoorn na de bloei krijgt eetbaar. U kunt deze bessen bijvoorbeeld gebruiken om jam of vruchtensap van te maken. En dat is best opvallend, want de laurierkers en de Portugese laurier zijn giftig voor menselijke consumptie.

Ook een Prunushaag in de tuin?
Bij Haagplanten.net vindt u een ruim en gevarieerd assortiment aan Prunus-soorten die geschikt zijn als haagplanten.

Ook een Prunushaag in de tuin?

Is een van deze Prunus-soorten de perfecte haagplant voor in uw tuin? Bij Haagplanten.net vindt u een ruim en gevarieerd assortiment aan Prunus-soorten die geschikt zijn als haagplanten. Geen van deze haagplanten is veeleisend, dus de kans dat u ook een mooie Prunushaag in de tuin kunt planten is groot. Zeker met de kwaliteitsplanten uit onze webshop!