Verschillen tussen de Californische cipres en de leylandii

23 januari 2020
Verschillen tussen de Californische cipres en de leylandii

De Californische cipres en de leylandii zijn allebei populaire cipressen voor gebruik in de haag. Beide coniferen hebben een dicht pak geschubde bladeren dat zich uitstekend leent voor een strakke, rechte haag in een formeel tuinontwerp. Maar hoewel deze twee coniferensoorten behoorlijk op elkaar lijken, zijn er ook een aantal belangrijke verschillen tussen de Californische cipres en de leylandii. Deze verschillen kunnen relevant zijn bij het maken van de juiste keuze voor de haag in uw tuin. Om u te helpen deze keuze te maken leggen we de belangrijkste verschillen aan u voor.

Groeisnelheid en groeiwijze

Vergeleken met vrijwel iedere andere haagplantensoort onderscheidt de leylandii (Cupressocyparis leylandii) zich op basis van zijn groeisnelheid. Deze schubconifeer schiet als het ware de hoogte in.

Groeisnelheid en groeiwijze

Vergeleken met vrijwel iedere andere haagplantensoort onderscheidt de leylandii (Cupressocyparis leylandii) zich op basis van zijn groeisnelheid. Deze schubconifeer schiet als het ware de hoogte in. De groene leylandii wordt in een jaar tijd tussen de 80 en de 100 centimeter hoger, maar de gele leylandii (Cupessocyparis leylandii 'Castlewellan Gold') heeft met 50 à 80 centimeter per jaar ook een forse groeisnelheid. Juist om die reden kiezen veel tuiniers voor de leylandii. Onder Britse tuiniers zijn er zelfs geen populairdere haagplanten. Een leylandiihaag die hoog genoeg is om als privacyhaag in te zetten staat er dus binnen twee jaar.

Toch zit er een keerzijde aan de groeiwijze van de leylandii. Hij wordt weliswaar erg snel vrij hoog, maar hij is niet meteen zichtdicht. De eerste jaren zal er nog flink wat ruimte tussen de takken van een leylandiihaag zitten, wat voor privacy niet ideaal is. Als de Californische cipres (Chamaecyparis lawsoniana) 1,80 tot 2 meter hoog is, beschermt hij ook meteen tegen inkijk. U moet er alleen iets langer op wachten, want de Californische cipres groeit in een jaar tijd maar zo’n 30 centimeter. Eventueel kunt u dit verschil in groeisnelheid ondervangen door grotere Californische cipressen in de tuin te planten.

Onderhoud

In het verlengde van de groeisnelheid ligt ook een verschil in onderhoud. Door zijn snelle groei vraagt de leylandii om vier snoeibeurten per jaar.

Onderhoud

In het verlengde van de groeisnelheid ligt ook een verschil in onderhoud. Door zijn snelle groei vraagt de leylandii om vier snoeibeurten per jaar. Bij de Californische cipres zijn twee snoeibeurten tussen mei en september voldoende. U kunt bij de leylandii, de Californische cipres of andere coniferen uit de cipressenfamilie ook geen snoeibeurten laten schieten. Cipressen lopen namelijk niet uit op oud hout en daardoor is regelmatig snoeien een vereiste. Hoe langer u wacht met snoeien, hoe groter de kans is dat uw coniferenhaag met onherstelbare schade te maken krijgt, zoals kale takken en bruine plekken.

Juist omdat coniferen vaak ingezet worden voor een formele haag is het niet wenselijk dat uw haag met dit soort schade te maken krijgt. Snoei dus regelmatig en snoei nooit verder terug dan de takken groen zijn. Voor een plant uit de cipressenfamilie die beter op snoei reageert kunt u kiezen voor de thuja. De thuja, ook wel bekend als de levensboom, kan eveneens niet in het oude hout worden gesnoeid, maar hij kan wel veel beter tegen snoeien dan de leylandii en de Californische cipres. Wie echt niet van snoeien houdt heeft aan de taxus een vrij onderhoudsarme naaldconifeer, maar die groeit wel een stuk langzamer.

Bladkleur

De Californische cipres en de leylandii zijn allebei wintergroene coniferen, dus ze zullen ook de hele winter uw tuin groener maken en tegen inkijk beschermen.

Bladkleur

Een haag kan op verschillende manieren kleur aan uw tuin toevoegen. Bloeiende haagplanten als de vlinderstruik, de rhododendron en de heesterganzerik doen dit door in de zomermaanden uitbundig te bloeien. Wintergroene haagplanten geven uw tuin ’s winters, als veel bomen er kaal en kleurloos bijstaan, een natuurlijke en gezonde uitstraling. De Californische cipres en de leylandii zijn allebei wintergroene coniferen, dus ze zullen ook de hele winter uw tuin groener maken en tegen inkijk beschermen. Wilt u een van deze cipressen in de tuin, dan heeft u voor de bladkleur de keuze uit verschillende groentinten.

In de natuur heeft de Californische cipres een smaragdgroene kleur, maar in onze webshop vindt u uitsluitend kweekvormen met onderscheidende kleuren. De blauwe Californische cipres (Chamaecyparis lawsoniana 'Columnaris Glauca') en de gele Californische cipres (Chamaecyparis lawsoniana 'Ivonne') hebben allebei hun eigen uitstraling. Van de laatste is ook een extra bossige variant verkrijgbaar: de gele Californische cipres 'Stardust'. De leylandii heeft geen natuurlijke kleur, omdat het een kruisbestuiving is van twee cipressen die geen overlappend leefgebied hebben; de kruising is in Europa ontstaan. Toch kunt u bij die soort ook kiezen tussen het elegante smaragdgroen van de groene leylandii en de frisse geelgroene kleur van de gele leylandii. Zo is er voor ieder tuinontwerp wel een cipressenhaag te vinden.

Vruchten

De Californische cipres krijgt kleine, bolvormige vruchten met een groene of houtige kleur.

Vruchten

Tuiniers zullen niet snel een coniferenhaag planten vanwege de vruchten aan de plantensoorten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de hulst of de Japanse bottelroos vallen de vruchten van coniferen nauwelijks op, behalve de rode vruchten aan vrouwelijke taxussen. Bij cipressen zijn de vruchten bijna niet te zien. De Californische cipres krijgt kleine, bolvormige vruchten met een groene of houtige kleur. Tegen de achtergrond van uw coniferenhaag vallen deze dus helemaal weg; u ziet ze alleen als u er tussen het gebladerte gericht naar op zoek gaat.

Bij de leylandii zullen de vruchten nog minder opvallen, want die krijgt er erg weinig. Dit komt doordat een van de soorten waarvan de leylandii een hybride is (de Montereycipres) nauwelijks tot nooit vruchten krijgt. De vruchten die er wel aan hangen zijn kleine kegeltjes die niet meer dan twee centimeter breed zijn. Ook deze vruchten zullen het formele karakter van uw coniferenhaag niet verstoren.

Weet u inmiddels welke van deze twee soorten cipressen het beste in uw tuin past? Op Haagplanten.net kunt u de beste exemplaren van deze sierlijke coniferen online bestellen. U kunt dan rekenen op een goede prijs en we leveren de planten bij u thuis af.