Kan ik in het najaar of de winter een haag planten?

27 december 2018
Kan ik in het najaar of de winter een haag planten?

Vaak krijgen we de vraag: kan ik in het najaar of de winter een haag planten? Als haagplantenspecialisten kunnen we daar alleen maar enthousiast “ja” op antwoorden. Het najaar is hét seizoen om te verplanten. De meeste planten hebben hun bladeren al verloren en verkeren in een winterrust. Alle processen binnen de planten staan op een laag pitje en als de plant bladverliezend is, zal er bijna geen vochtverlies door verdamping plaatvinden. Door de nog warme grond treedt er nog voldoende wortelgroei op.

Ook al zien we in de winter niets veranderen aan de planten, onder de grond gebeurt er nog enorm veel en gaat de groei gestaag voor. Dit gebeurt dan wel in het wortelstelsel en niet zichtbaar voor ons, maar daardoor kan de plant alleen maar beter verplant worden. Voor bladhoudende planten is dat iets anders. Wat het verschil precies is leggen we u graag uit.

Bladverliezende haagplanten verplanten
Onze kwekers hebben ervoor gezorgd dat de planten voldoende wortels hebben om na het verplanten op een nieuwe plek verder te gaan.

Bladverliezende haagplanten verplanten

Zoals gezegd is het verplanten van bladverliezende haagplanten het makkelijkst in de bladloze periode. Deze loopt normaal gesproken van november tot aan april. In deze periode is de plant in een ruststadium en heeft hij zijn bladeren afgestoten om schade door de winter te voorkomen. Het blad kan niet bevriezen en ook niet uitdrogen door een schrale noordoostenwind, simpelweg omdat het blad er niet is. De nieuwe bladeren zitten netjes verscholen in de knoppen, die bescherming bieden tegen het weer.

Van deze rustperiode kunnen we handig gebruik maken om onze planten te gaan verplanten. Dit gaat in deze periode zonder enig kwaliteitsverlies. Onze kwekers hebben ervoor gezorgd dat de planten voldoende wortels hebben om na het verplanten op een nieuwe plek verder te gaan. Zelfs de planten met blote wortels. Dit doen ze door regelmatig de kluit rond te steken of snijden, zodat er een volle wortelpruik of een mooie, compacte kluit ontstaat.

Bladhoudende haagplanten verplanten

Wintergroene planten beschermen zich op hun eigen manier tegen het winterweer.

Bladhoudende haagplanten verplanten

De planten die in ons klimaat ’s winters hun blad behouden hebben weer wat andere trucs ontwikkeld om de winterperiode door te komen. Deze planten gaan niet helemaal in een winterrust, maar al hun processen gaan wel op een lager pitje. Dat maakt het voor ons dan ook weer goed mogelijk om ze te verplanten.

Wintergroene planten beschermen zich op hun eigen manier tegen het winterweer. Ze hebben bijvoorbeeld hele dikke bladeren met een beschermende waslaag of een natuurlijk antivries, zoals het hars van coniferen. De planten verdampen wel nog wat water in de winter, maar dat blijft tot een minimum beperkt. De luchtvochtigheid ligt in de winter ook altijd wat hoger en er valt meer regen.

De combinatie van al deze factoren zorgt ervoor dat ook bladhoudende planten in de winter verplant kunnen worden, zowel met blote wortel als met kluit. Geef de bladhoudende planten in het begin nog wel wat water. Dat hoeft niet heel veel te zijn, zolang het maar genoeg is om de kluit enigszins vochtig te houden. Als het geregend heeft, hoeft dit natuurlijk niet.

Wanneer in het najaar plant ik mijn haag?

Wanneer in het najaar u uw haagplanten precies plant is deels afhankelijk van hoe ze aangeleverd worden.

Wanneer in het najaar plant ik mijn haag?

Wanneer in het najaar u uw haagplanten precies plant is deels afhankelijk van hoe ze aangeleverd worden. Haagplanten worden in onze webshop op verschillende manieren aangeboden. We hebben alle mogelijkheden kort voor u samengevat:

Planten met blote wortel verplanten

Haagplanten met blote wortel kunnen in de “bladloze periode” worden geplant. Zolang de plant in winterrust is, kan dit zonder enige problemen.

Planten met blote wortel verplanten

Deze kunnen in de “bladloze periode” worden geplant. Zolang de plant in winterrust is, kan dit zonder enige problemen. Deze periode is normaal gesproken van oktober tot april, wanneer er nog geen blad aan de planten zit. Bij Haagplanten.net verlengen we deze periode door de planten in een koelcel te bewaren. Hiermee verlengen we het plantseizoen met een aantal weken; omdat de planten “denken” dat het nog winter is, kunt u ze probleemloos planten.

Planten met kluit verplante

Door de aanwezigheid van deze kluit merken de planten er minder van dat ze worden verplaatst. Pas als het weer wat warmer wordt, is het niet meer mogelijk.

Planten met kluit verplanten

Ook deze worden geplant tijdens de “winterrust”, maar deze periode is wel wat langer dan voor blotewortelplanten, omdat ze met een stevige en compacte kluit worden gekweekt. Door de aanwezigheid van deze kluit merken de planten er minder van dat ze worden verplaatst. Pas als het weer wat warmer wordt, is het niet meer mogelijk. Dit houden we bij Haagplanten.net zorgvuldig in de gaten. Als het te warm wordt om deze haagplanten te planten, kunt u ze niet meer bij ons bestellen. Dit om teleurstellingen te voorkomen.

Planten in pot verplanten

Doordat de planten in een pot of container zijn gekweekt, worden er tijdens het verplanten geen wortels beschadigd en kunnen ze het hele jaar door worden gebruikt.

Planten in pot verplanten

Haagplanten in pot zijn een goed alternatief als u de planten de rest van het jaar wilt planten. Doordat de planten in een pot of container zijn gekweekt, worden er tijdens het verplanten geen wortels beschadigd en kunnen ze het hele jaar door worden gebruikt. Als u deze planten heeft gezet, is het wel goed om te bedenken dat ze afhankelijk van u zijn wat betreft water. Zeker in de eerste periode. De kluit van de planten is namelijk niet groter dan de pot. Deze dient dan ook regelmatig water te krijgen totdat de planten goed doorworteld zijn. In de zomer betekent dat bijna dagelijks water geven.