Uitstekende redenen om voor de haagbeuk te kiezen

28 juni 2019
Uitstekende redenen om voor de haagbeuk te kiezen

De haagbeuk (Carpinus betulus) is het schoolvoorbeeld van een haagplant die ontzettend veel mooie eigenschappen biedt. Maar wat zijn nu enkele goede redenen om voor de haagbeuk te kiezen? We vertellen u graag wat de haagbeuk voor uw tuinlandschap kan betekenen. Zo kunt ook u genieten van de schitterende veelzijdigheid die deze fraaie haagplant biedt.

De haagbeuk als haagplant
In de lente en zomer draagt hij zijn frisgroene bladeren. In het najaar trakteren zowel de beukenhaag als de haagbeuk ons op een waar spektakel van herfstkleuren. Dit is schitterend om te zien.

De haagbeuk als haagplant

Als haagplant wordt de haagbeuk nogal ‘ns verward met de beukenhaag (Fagus sylvatica). En hoewel de Fagus sylvatica nog steeds vaker wordt aangeplant in Nederlandse tuinen, heeft ook de haagbeuk prachtige eigenschappen. De haagbeuk en de beukenhaag lijken wat betreft uiterlijk best wat op elkaar. Toch zijn er subtiele verschillen. Zo is het blad van de haagbeuk matter en iets dieper generfd. In de lente en zomer draagt hij zijn frisgroene bladeren. In het najaar trakteren zowel de beukenhaag als de haagbeuk ons op een waar spektakel van herfstkleuren. Dit is schitterend om te zien.

Dat brengt ons ook direct op het belangrijkste verschil tussen de haagbeuk en de beukenhaag: de haagbeuk verliest zijn blad in de winter. Wanneer het blad is verdord, valt het van zijn takken. Het blad van de beukenhaag verdort weliswaar, maar blijft gedurende de winter wel aan zijn takken hangen. Zo biedt de beukenhaag ook in de wintermaanden nog de nodige privacy. Veel tuiniers verkiezen om precies deze reden de beukenhaag vaak boven de haagbeuk. Wat ons betreft zonde, want de haagbeuk als haagplant kan veel voor uw tuinlandschap betekenen.

Haagbeuk: de perfecte haagplant voor natte bodems
Niet veel haagplanten kunnen natte voeten verdragen zoals de haagbeuk dat kan. Coniferen zijn hiervoor bijvoorbeeld erg gevoelig.

Haagbeuk: de perfecte haagplant voor natte bodems

De beukenhaag staat erom bekend natte voeten niet goed te kunnen verdragen. En precies daar komt de haagbeuk om de hoek kijken: deze stelt immers aanzienlijk minder eisen aan de grondsoort waarin hij wordt geplant. Tuiniers die een natte bodem in hun tuin hebben en toch op zoek zijn naar de romantische elegantie die een beukenhaag biedt, doen er goed aan om de haagbeuk aan te planten. Deze verdraagt natte bodems prima en gedijt op bijna elke grondsoort uitstekend. De haagbeuk mag dan wel bladverliezend zijn, maar dat weegt niet op tegen de vele voordelen die de haagplant biedt.

Niet veel haagplanten kunnen natte voeten verdragen zoals de haagbeuk dat kan. Coniferen zijn hiervoor bijvoorbeeld erg gevoelig. Op de watercipres na kunnen de meeste haagconiferen niet tegen natte bodems. Ook voor veel andere haagplanten, waaronder de laurierkers, geldt dat een natte grondsoort uit den boze is. De haagbeuk gedijt echter fier in de nattere bodems.

De haagbeuk is makkelijk te onderhouden
Natuurlijk moet ook de haagbeuk zo nu en dan gesnoeid worden om hem in een mooie haagvorm te houden, maar verder staat een heg van haagbeuk er niet om bekend intensieve verzorging nodig te hebben.

De haagbeuk is makkelijk te onderhouden

Niet iedereen heeft de tijd om regelmatig te tuinieren. De onderhoudsvriendelijke tuin wordt dan ook steeds populairder. Hierbij hoort een heg die niet al te veel verzorging nodig heeft. De haagbeuk is dan een prima keuze. Deze haagplant is gemakkelijk te onderhouden. Natuurlijk moet ook de haagbeuk zo nu en dan gesnoeid worden om hem in een mooie haagvorm te houden, maar verder staat een heg van haagbeuk er niet om bekend intensieve verzorging nodig te hebben. Een jaarlijkse bemesting houdt het blad mooi groen en verkleint de kans op ziekten en plagen. Daarnaast blijft de haagbeuk in topconditie door de juiste voeding.

Bent u op zoek naar een haagplant die kan worden aangeplant in een onderhoudsvriendelijk tuinontwerp? Dan is de haagbeuk een uitstekende keuze. Deze sterke haagplant zal u zeker niet teleurstellen. U geeft uw tuin een schitterende uitstraling door een haag van haagbeuk aan te planten. Uw tuin wordt op fraaie wijze omlijst en is in geen enkel seizoen saai.

De haagbeuk past bij ieder tuinontwerp
De haagbeuk kan in diverse tuinontwerpen heel mooi tot zijn recht komen. Eigenlijk misstaat deze haagplant in bijna geen enkel tuinlandschap.

De haagbeuk past bij ieder tuinontwerp

De haagbeuk kan in diverse tuinontwerpen heel mooi tot zijn recht komen. Eigenlijk misstaat deze haagplant in bijna geen enkel tuinlandschap. Of u nu een landelijke tuin heeft, een natuurlijk tuinontwerp of een tuin met een enigszins formeel karakter: de haagbeuk doet nergens afbreuk aan. Combineer de bladverliezende haagbeuk met bloeiende vaste tuinplanten en wintergroene heesters voor een gevarieerd tuinlandschap waarvan u optimaal kunt genieten. Het uitzicht dat de haagbeuk biedt zal u niet snel gaan vervelen. Dankzij zijn veelzijdigheid en het feit dat de hij zich goed laat combineren met andere planten is de haagbeuk echt een sterspeler in de haagplantendivisie.

Een ander voordeel van de haagbeuk is dat de planten in het voorjaar allemaal tegelijkertijd uitlopen. Bij de beukenhaag is dat wel anders: deze loopt vaak ongelijk uit. De haagbeuk biedt dus ook in het vroegste voorjaar een schitterend uitzicht. Het is heel interessant om te zien hoe het nieuwe blad uitloopt: dit brengt vele tuiniers in de ultieme lentestemming.

Online haagbeuk bestellen
Bent u gevallen voor de charme van de haagbeuk en bent u benieuwd hoe u deze kunt bestellen? In onze webshop kunt u de haagbeuk op snelle en eenvoudige wijze bestellen.

Online haagbeuk bestellen

Bent u gevallen voor de charme van de haagbeuk en bent u benieuwd hoe u deze kunt bestellen? In onze webshop kunt u de haagbeuk op snelle en eenvoudige wijze bestellen. Voor het online kopen van haagplanten is Haagplanten.net een betrouwbaar adres. Ons bedrijf bestaat al jarenlang. Onze vakmensen hebben een jarenlange expertise op het gebied van de haagbeuk, zodat we u planten van de allerhoogste kwaliteit kunnen aanbieden. Onze planten zijn in goede conditie en vanaf onderaan goed vertakt. Ook zijn ze niet heel vatbaar voor ziektes en plagen, juist omdat ze in goede gezondheid verkeren.

Heeft u nog vragen over de haagbeuk? Of wilt u eerst wat meer over deze plant weten voor u tot de aanschaf overgaat? Op onze website vindt u een schat aan informatie over de diverse haagplanten. Ook kunt u lezen hoe u de verschillende haagplanten het best kunt verzorgen. Komt u er niet uit? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. We helpen u heel graag verder.