Privacyhaag

10 augustus 2018
Privacyhaag

Wilt u graag een beschutte tuin met veel privacy? Dan zijn er verschillende hagen die u dit kunnen bieden. Een schutting kan dit natuurlijk ook, maar die is veel kaler en vaak ook nog eens duurder dan een haag. Privacy kan geboden worden door zowel bladverliezende als bladhoudende hagen, want sommige bladverliezende hagen groeien zo dicht dat er zelfs in de winter niet goed doorheen te kijken is. Denk bijvoorbeeld aan een beukenhaag, die zijn dorre blad behoudt tot aan het voorjaar. De mogelijkheden voor een privacyhaag zijn dus zeer ruim.

Een kant-en-klaarhaag voor privacy
De eenvoudigste manier om snel privacy in de tuin te hebben is natuurlijk de kant-en-klaarhaag.

Een kant-en-klaarhaag voor privacy

De eenvoudigste manier om snel privacy in de tuin te hebben is natuurlijk de kant-en-klaarhaag. Deze is verkrijgbaar in verschillende hoogtes en heeft direct het gewenste effect. Als u deze hagen gaat planten, heeft u aan het eind van de dag een zichtdichte tuin tot uw beschikking. U kunt dezelfde dag nog gaan genieten van uw haag.

Gewone privacy biedende haag
Dan kunt u bijvoorbeeld denken aan een coniferenhaag.

Gewone privacy biedende haag

Wie op zoek is naar een privacyhaag heeft een hele ruime keuze aan zowel bladverliezende als wintergroene hagen. Dan kunt u bijvoorbeeld denken aan een coniferenhaag of een laurierhaag. Dit zijn beide snelle groeiers die in een korte tijd een mooie en privacy biedende haag vormen.

bladverliezende haagplanten
De bladverliezende haag liguster.

Aan bladverliezende haagplanten is er toch ook nog wat keuze. De liguster bijvoorbeeld. Deze wordt ingedeeld bij de bladverliezende hagen, omdat hij in strenge winters zijn blad kan verliezen. Maar zelfs dan is er bijna niet doorheen te kijken. Tijdens een normale winter behoudt hij zijn blad en is hij dus absoluut goed dicht. Half-wintergroen noemen we hem daarom.

Maar ook de veldesdoorn (Acer campestre) is in de winter nog goed dicht tegen ongewenste blikken in de tuin. Deze is namelijk zo dicht vertakt dat er bijna niet doorheen te kijken valt. Ook de bekende beukenhaag (Fagus sylvatica) mag dan niet ontbreken. Deze blijft dicht omdat hij zijn blaadjes dor en bruin vasthoudt totdat het nieuwe blad in het voorjaar verschijnt. Zo bent u ook in de winter verzekerd van privacy.

Inbraakwerende haag
Ook een gewenst deel van privacy is dat er niemand ongewenst in uw tuin kan komen. Dit kunt u ook bereiken met zeer dicht vertakte hagen.

Inbraakwerende haag

Ook een gewenst deel van privacy is dat er niemand ongewenst in uw tuin kan komen. Dit kunt u ook bereiken met zeer dicht vertakte hagen. Daar is namelijk geen doorkomen aan. Ook kunt u hier haagplanten voor gebruiken die doorns dragen, zoals de meidoorn, de vuurdoorn, de berberis en diverse rozen. Deze planten vindt u ook in onze webshop. Bij de categorie gemengde hagen vindt u ze zelfs als handig pakket.

Hagen zijn eigenlijk van oudsher al bedoeld om een stukje tuin af te scheiden. Dat kan zijn om aan te geven waar de tuin begint, maar ook om een stukje te maken waar we, afgescheiden van de rest, rustig te kunnen zitten zonder door blikken van anderen lastig gevallen te worden.

De meeste soorten van inbraakwerende hagen werden vroeger ook vaak gebruikt om het vee binnen het land te houden. Nu gebruiken we dezelfde soorten om vreemden uit onze tuin te houden.