De juiste haag voor uw tuin uitkiezen

2 oktober 2018
De juiste haag voor uw tuin uitkiezen

Bent u net verhuisd en dient de tuin van uw nieuwe woning nog helemaal ingericht te worden? Of bent u misschien toe aan een geheel ander tuinontwerp? Het kan natuurlijk ook zijn dat u een oude of zieke haag heeft moeten ruimen en nu op zoek bent naar een mooie nieuwe haag om uw tuin mee te verrijken. In al deze gevallen is het goed om te kijken welke haag bij uw wensen aansluit. Iedereen vindt immers iets anders mooi. Daarnaast is niet elke haag geschikt voor elke tuin. De juiste haag voor uw tuin uitkiezen: zo doet u dat.

Kijk goed naar de grondsoort in uw tuin

Kijk goed naar de grondsoort in uw tuin

Allereerst is het goed om te kijken van welke grondsoort er sprake is in uw tuin. Niet elke haagplant vraagt immers om dezelfde bodem. Sommige haagplanten gedijen prima, waar ze ook geplant worden. Een goed voorbeeld hiervan is de ligusterhaag. Maar ook de haagbeuk staat erom bekend in verreweg de meeste grondsoorten goed te groeien. Sommige haagplanten vragen om een goed doorlatende en humusrijke grond, anderen geven de voorkeur aan de wat drogere zandgrond. Haagplanten die heel geschikt zijn voor tuinen met een zandgrond zijn verschillende conifeersoorten zoals de Japanse lariks en de taxus, de groene beuk, de Japanse hulst en de Zuurbes. Een vochtige kleigrond vraagt echter weer om andere planten: de laurierkers, kornoelje en winterlinde doen het hier bijzonder goed.

Houd rekening met uw streek

Houd rekening met uw streek

Ook dient u rekening te houden met de streek waarin u woont. Woont u in een kustgebied waar veel zoute zeewind waait? Niet elke haagplant kan daar goed tegen. Sterker nog, er zijn redelijk wat haagplanten waarvan de blaadjes lelijk kunnen verkleuren door veel harde wind. Denk bijvoorbeeld aan sommige soorten Japanse hulst en de buxus. Veel coniferen, waaronder de thuja, doen het juist prima in de kuststreek. Ook de olijfwilg, Japanse bottelroos en de berberis zijn bestand tegen de zilte zeewind.

Een wintergroene of een bloeiende haag

Een wintergroene of een bloeiende haag

De volgende stap is dat u nadenkt over wat voor haag u wilt: een wintergroene of een bloeiende haag. Beide hagen hebben natuurlijk hun eigen voordelen. Een wintergroene haag heeft vaak een wat formele en traditionele uitstraling. Houdt u van die klassieke look met strak gesnoeide hagen? Dan is een haag die het hele jaar groen blijft het allermooiste. U kunt dan kiezen voor een taxushaag, een thujahaag of een haag van Japanse hulst. Ook laurierkers is een prachtige groenblijvende haagplant. Een ander voordeel aan een wintergroene haag is dat hij het hele jaar door privacy biedt doordat hij zijn blad niet verliest.

Geeft u de voorkeur aan een wat informeler tuinontwerp? Daar past een bloeiende of bladverliezende haag vaak het beste bij. Een beukenhaag of een haagbeuk is dan een prachtige optie. U kunt ook kiezen voor een haagplant met een uitbundige bloei, zoals de Vlinderstruik, Gewone sering, Heesterganzerik of Weigela. Ook een rozenhaag is een uitstekende keuze. Een bloeiende haag zal bovendien de nodige vlinders, bijen en vogels naar uw tuin lokken. En dat heeft ook zijn charmes!

Kijk naar het formaat van uw tuin

Kijk naar het formaat van uw tuin

Ook kunt u kijken welke haagplanten geschikt zijn voor de kleine tuin, en welke voor de grotere. De laurierkers groeit vrij breeduit en is daarmee doorgaans niet zo geschikt voor de kleine tuin, tenzij u kiest voor een laagblijvende soort zoals de laurierkers ‘Otto Luyken’. Ook andere laagblijvende haagplanten zijn geschikt voor de kleine tuin: de Sneeuwbes ‘Magic Berry’, Japanse hulst ‘Convexa’ en bepaalde conifeersoorten zoals de Californische cipres. Ook de taxus kan prima in de kleinere tuin worden aangeplant. Met conifeersoorten is het wel de bedoeling dat u ze minstens twee keer per jaar bijhoudt door middel van snoei, om te voorkomen dat ze te groot groeien.

Waar moet ik verder rekening mee houden?

Waar moet ik verder rekening mee houden?

Verder is het helemaal aan u welke haagplant u aan wilt planten. Het is verstandig om te kiezen voor een haagplant waar u zich echt helemaal goed bij voelt: anders krijgt u wellicht enkele jaren na de aanplant alweer spijt. Ga na welke tuinstijl het beste bij u past en kies een haag uit die daarop aansluit. Gelukkig zijn er op onze website ontzettend veel haagplanten verkrijgbaar. Waar u ook naar op zoek bent en wat voor tuin u ook heeft: er zit altijd wel een struik bij die daar perfect bij past. Wilt u niet te lang wachten en het liefst vandaag nog een mooie, volgroeide haag in uw tuin aanplanten? Dan kunt u natuurlijk ook kiezen voor een van onze vele kant-en-klaarhagen!