Welke haag bloeit vroeg in het voorjaar?

24 januari 2020
Welke haag bloeit vroeg in het voorjaar?

Als de winter voorbij is, willen we het liefst zo snel mogelijk naar het voorjaar toe. Uw tuin kan u daarbij helpen. Bladverliezende haagplanten krijgen in het voorjaar weer groene bladeren en sommige haagplanten bloeien al vroeg in het voorjaar. De bloemen aan deze haagplanten fungeren als een soort voorbode voor de lente en maken op die manier al vroeg een einde aan het donkere, grijze karakter van de winter. We laten u zien welke haagplanten vroeg in het voorjaar bloeien, zodat de lente zich ook bij u in de tuin al vroeg laat zien.

Sneeuwbal is een winterbloeier

De sneeuwbal (Viburnum tinus) dankt zijn Nederlandse naam aan het uiterlijk van zijn bloemen.

De sneeuwbal is een winterbloeier

De sneeuwbal (Viburnum tinus) dankt zijn Nederlandse naam aan het uiterlijk van zijn bloemen. Deze witte bloemen zijn weliswaar niet groot, maar ze zitten in vrij grote trosjes bij elkaar. Tegen de achtergrond van de donkergroene bladeren van deze wintergroene haagplanten ziet dat er prachtig uit. Een andere reden waarom de sneeuwbal opvalt is omdat zijn witte bloemen zich in de winter al laten zien. De eerste witroze knoppen van de sneeuwbal kunnen in november al verschijnen. Later in de winter zullen ze uitkomen en uw tuin tot en met het vroege voorjaar een mooie uitstraling verlenen.

Een sneeuwbal gedijt in vrijwel iedere goed gedraineerde grond, maar laat u niet misleiden door de naam. De Viburnum tinus kan namelijk niet heel goed tegen de kou. Vriest het niet harder dan een graad of tien, dan heeft u niets te vrezen, maar bij strenge vorst kunnen de wortels vorstschade oplopen. Dat lijdt onder meer tot bladverlies. U kunt dit voorkomen door de wortels ’s winters te bedekken met een vliesdoek. Na de vorstperiode herstelt de sneeuwbal zich overigens goed van vorstschade.

Rijkelijk bloeiende haag: de sleedoorn

Ook de sleedoorn (Prunus spinosa) is een blikvanger met zijn grote witte bloemenschermen.

Al vroeg een rijkelijk bloeiende haag: de sleedoorn

Ook de sleedoorn (Prunus spinosa) is een blikvanger met zijn grote witte bloemenschermen. Voor veel boeren zal dit niet de eerste reden zijn om een sleedoornhaag te planten – die planten hem namelijk eerder vanwege zijn geschiktheid als inbraakwerende haag – maar het maakt de sleedoorn zeker de moeite waard. De bloemen van de sleedoorn verschijnen normaal gesproken in maart, maar kunnen soms al eerder tevoorschijn komen. Wie al vroeg een rijkelijk bloeiende haag in de tuin wil hebben, heeft aan de sleedoorn dus een hele goede optie.

Houd er wel rekening mee dat een sleedoorn te groot is voor een kleine tuin. Dit komt onder meer door het vele wortelopschot van de Prunus spinosa. Heeft u in de tuin wel ruimte voor de sleedoorn? Dan heeft u ieder jaar weer vroeg de lente in de tuin. In de herfst krijgt de sleedoorn blauwe bessen. Die hebben ook hun sierwaarde en zijn bovendien eetbaar. Nadat het gevroren heeft zijn de bessen zoet en geschikt om bijvoorbeeld jam van te maken. Zo heeft de sleedoorn praktisch ieder seizoen wat te bieden.

Chinees klokje: nog voor de lente een kleurrijke haag

Er zijn maar weinig haagplanten die rijkelijker bloeien dan het Chinees klokje (Forsythia intermedia 'Spectabilis').

Het Chinees klokje: nog voor de lente een kleurrijke haag

Er zijn maar weinig haagplanten die rijkelijker bloeien dan het Chinees klokje (Forsythia intermedia 'Spectabilis'). Deze bloeiende haagplant eist de aandacht op met zijn felgele bloemen, die in grote aantallen aan de planten groeien. Bloeien doet het Chinees klokje al in februari, als er nog niet eens bladeren aan de takken zitten. Tijdens het bloeiseizoen valt dit echter nauwelijks op, omdat de gele bloemen al een bijna dicht scherm vormen. De bloemen van het Chinees klokje zitten vol nectar en stuifmeel. Dat maakt het Chinees klokje ook nog eens interessant voor de bijen en vlinders in uw omgeving.

Om ieder jaar weer een mooie bloei te blijven garanderen snoeit u ieder jaar de takken waarop het Chinees klokje gebloeid heeft weg. Welke dat zien is eenvoudig te zien; u snoeit simpelweg de takken weg waar bruine, verwelkte bloemen aan zitten. Doet u dit niet, dan zullen de oudste takken na verloop van tijd alleen nog maar op de uiteindes bloeien. Het Chinees klokje bloeit op takken van minimaal een jaar oud. De bladeren van het Chinees klokje verschijnen tegen het einde van de bloeitijd en vallen in de herfst van de plant.

Gele kornoelje bloeit voor de lente

De gele kornoelje (Cornus mas) bloeit eveneens op hout waar nog geen bladeren aan zitten.

Ook de gele kornoelje bloeit voor de lente

De gele kornoelje (Cornus mas) bloeit eveneens op hout waar nog geen bladeren aan zitten. En daarmee is de Cornus mas best een bijzondere kornoelje, want de meeste andere kornoeljesoorten bloeien veel later in het voorjaar pas. De bloemen verschijnen normaal gesproken rond januari aan de gele kornoelje en hoewel ze niet heel groot zijn, stelen ze al snel de show. Voor een deel komt dat door hun felle gele kleur, maar door het ontbreken van bladeren krijgen ze nog eens extra de nadruk. De bloemen blijven tot maart aan de planten hangen, waarna de bladeren het overnemen.

Er zijn maar weinig bodems waar de gele kornoelje niet van houdt, maar hij heeft wel de voorkeur voor kalkrijke grond. Daarin wordt de gele kornoelje vrij breed, dus voor een kleine tuin is deze kornoeljesoort af te raden. We raden eveneens af om te lang te wachten met het snoeien van de kornoelje, want in de winter worden de takken erg hard. Het is dan moeilijk om nog met een snoeischaar door de takken heen te komen.

Vroegbloeiende haagplanten online kopen

Alle vroegbloeiers die we hierboven besproken hebben zijn op Haagplanten.net te koop.

Vroegbloeiende haagplanten online kopen

Alle vroegbloeiers die we hierboven besproken hebben zijn op Haagplanten.net te koop. Als u liever niet voor wintergroene haagplanten gaat, maar toch niet al te lang tegen een kale haag aan wilt kijken, zijn deze haagplanten echte aanraders. Eventueel kunt u deze haagplanten combineren met soorten die laat of bovengemiddeld lang bloeien om zo lang mogelijk van bloemenpracht te genieten.