Welke haag past in een kindvriendelijke tuin?

4 februari 2019
Welke haag past in een kindvriendelijke tuin?

Er zijn eigenlijk geen mooiere manieren om de grens van uw tuin af te bakenen dan een haag. Als u kleine kinderen heeft, is het echter wel belangrijk om goed na te denken over welke haagplanten u precies in de tuin plant. Sommige haagplanten brengen namelijk bepaalde risico’s voor kinderen met zich mee en dat wilt u in een kindvriendelijke tuin natuurlijk zoveel mogelijk vermijden. Helaas zijn veel wintergroene haagplanten giftig en u wilt ook niet dat uw kinderen zich kunnen bezeren aan uw haag. Om u te helpen een verstandige keuze te maken laten we u zien welke hagen in een kindvriendelijke tuin passen.

Vermijd haagplanten met doorns
Bij soorten die van zichzelf al heel compact zijn, zoals de beukenhaag, de veldesdoorn en de haagbeuk.

Vermijd haagplanten met doorns

Haagplanten met doornige takken zijn populair voor inbraakwerende hagen. En dat is goed te begrijpen, want indringers banen zich niet graag een weg door de doorns van een vuurdoorn, een berberis of een meidoornhaag. Dat geldt voor mens en dier, wat dan ook meteen de reden is waarom vogels hun nesten vaak in de takken van doornige planten bouwen. Voor kleine kinderen kan een haag met doorns echter gevaarlijk zijn. Vooral als de doorns zo sterk zijn als bij de meidoorn of de sleedoorn, waarbij snoeien zonder handschoenen zelfs af te raden is. Een ongelukje is snel gebeurd en dan kunnen de stekelige takken van deze haagplanten behoorlijk lelijke verwondingen veroorzaken.

Een effectievere oplossing dan een haag met doorns is er helaas niet voor inbraakwering, maar een alternatieve optie is om een haag te planten die relatief dicht vertakt is. Dat kan gestimuleerd worden met snoeien. Wanneer u een tak doorknipt, zal de haag namelijk op die plek vertakken. Bij soorten die van zichzelf al heel compact zijn, zoals de beukenhaag, de veldesdoorn en de haagbeuk, levert dit na verloop van tijd een haag op die zo dicht vertakt is, dat hij zelfs als hij ’s winters kaal is een redelijke privacyhaag is. De haag heeft dan wel geen doorns, maar een weg erdoorheen weten te vinden is dan nog erg lastig. Al met al een behoorlijk kindvriendelijke oplossing voor inbraakwering.

Pas op met giftige haagplanten
Bij de liguster is dat ook zo, al zien we wel dat een ligusterhaag vaak al gesnoeid wordt voordat er überhaupt vruchten aan groeien.

Pas op met giftige haagplanten

Sommige jonge kinderen hebben de neiging om dingen in hun mond te stoppen. Daar is op zich niet veel mis mee, maar als het om giftige delen van planten gaat, kan dat natuurlijk verstrekkende gevolgen hebben. Giftige haagplanten kunt u dus beter zoveel mogelijk vermijden als uw kinderen veel in hun mond doen. Helaas valt de prachtige taxus dan al meteen af. De bessen van de taxus zien er heel verleidelijk uit, maar hoewel het rode vruchtvlees van de bessen eetbaar is, zit er in de pitten van de vruchten het levensgevaarlijk gif taxine. Regelmatig overlijdt er vee na het eten van de bessen en voor mensen is dit ook een reëel risico. Alle overige delen van een taxushaag zijn eveneens uiterst giftig, al is de kans dat uw kind op de naalden of takken gaat knagen kleiner. Bij andere coniferen, zoals de leylandii, de levensboom of de Californische cipres, is dat risico niet aanwezig, al zijn die coniferen wel wat onderhoudsgevoeliger en kan aanraking met de bladeren de huid licht irriteren.

De meeste andere wintergroene haagplanten zijn ook giftig, al zijn er soorten waarbij het eten van de vruchten niet meteen dodelijk is. Eet uw kind bijvoorbeeld vijf à tien bessen van de populaire laurierhaag, dan is het effect te neutraliseren met voldoende water. Eventueel kunt u uw huisarts raadplegen voor meer advies. Datzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor de hulst en de vooral als buxusvervanger aangeplante Japanse hulst. De buxus zelf is overigens behoorlijk giftig en dat geldt voor ieder onderdeel van de plant. Bij de liguster is dat ook zo, al zien we wel dat een ligusterhaag vaak al gesnoeid wordt voordat er überhaupt vruchten aan groeien. Het resultaat is dan niet alleen formeler, maar ook iets minder riskant voor uw kinderen.

Kinderen genieten van een kleurrijke tuin
De Japanse bottelroos en de hondsroos hebben zelfs eetbare rozenbottels die vol vitamine C zitten.

Kinderen genieten van een kleurrijke tuin

Waar u uw kinderen wel plezier mee kunt doen is een kleurrijke tuin met veel bloeiende haagplanten. Dit zorgt ervoor dat kinderen graag in de tuin spelen. Ook de vogels en vlinders die aangetrokken worden door het nectar en de bessen van deze haagplanten zullen de tuin een stuk leuker maken voor uw kinderen. En laten we eerlijk zijn: ook voor uzelf. Het mooiste is nog dat de meeste bloeiende haagplanten die wij in onze webshop verkopen niet giftig zijn, hoewel de vruchten van de krentenboom spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken. De Japanse bottelroos en de hondsroos hebben zelfs eetbare rozenbottels die vol vitamine C zitten. Dat zijn dus bessen waarvan het helemaal niet erg is als die in de mond van uw kinderen belanden.

Bij allebei deze soorten worden de bessen voorafgegaan door prachtige bloemen. Die kunt u ook verwachten als u een vlinderstruik in de tuin plant. De bloemen daarvan hebben rijke kleuren en dat geldt zeker ook voor de vlinders en de bijen die een vlinderstruikhaag aan zal trekken. En wat te denken van de gele kornoelje, die al heel vroeg in het jaar bloeit, de heesterganzerik, de spierstruik, de bruidsbloem en de weigela? Voor een maximum aan kleur kunt u zelfs verschillende soorten combineren in een gemengde bloeiende haag. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een gemengde haag met verschillende kleuren of een waarvan de bloeiseizoenen elkaar opvolgen. Leuk voor uzelf en uw kind!

Met een kindvriendelijke tuin hoeft u uw kind niet iedere seconde in de gaten te houden en kunt u toch genieten van de schoonheid en de functionaliteit van een haag. Heeft u uw keuze al gemaakt? Bekijk dan ons assortiment aan haagplanten eens.