De voordelen van plugplanten

23 mei 2019
De voordelen van plugplanten

Plugplanten bieden vele voordelen. De wortels van deze kleine, in trays gekweekte haagplanten zijn nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor zijn plugplanten zeer goedkoop in aanschaf. Wilt u een mooie haag aanplanten tegen een vriendelijk prijsje? Dan zijn plugplanten zeker een te overwegen optie. We vertellen u graag wat de voordelen van plugplanten zijn en hoe deze kleine haagplanten gekweekt worden. Ook leggen we u uit hoe lang het ongeveer duurt voordat u het door u gewenste resultaat mag verwachten.

Plugplanten: bijzonder voordelig
Deze kleine haagplanten worden in cellen geteeld.

Plugplanten: bijzonder voordelig

Plugplanten zijn een interessant alternatief voor haagplanten in pot of met kluit. Deze kleine haagplanten worden in cellen geteeld. Doordat ze nog niet volledig zijn ontwikkeld wanneer ze bij u arriveren, zijn ze klein en licht van gewicht. Dit maakt ze erg voordelig in aanschaf. Plugplanten zijn slechts 15 tot 60 centimeter hoog wanneer ze bij u aankomen. Pas wanneer u ze in de grond zet gaan ze zich verder ontwikkelen. Dat houdt in dat u wel iets meer geduld nodig heeft dan wanneer u grotere haagplanten in pot of met kluit aanplant: deze vormen immers relatief snel een volle en dichte haag.

Bij plugplanten heeft dit proces iets langer nodig. De wortels van deze haagplanten moeten zich immers nog ontwikkelen, evenals de stam en de stengels van de plant. Wanneer dit echter gebeurd is, doet een haag van plugplanten absoluut niet onder voor een heg die aangelegd is met haagplanten in pot of met kluit. Het eindresultaat is dus hetzelfde: u heeft alleen iets meer geduld nodig. Wanneer u dit geen probleem vindt en liever gaat voor een lage prijs, kunnen plugplanten zeker interessant zijn voor u.

Plugplanten of haagplanten met blote wortel?
In tegenstelling tot haagplanten met blote wortel worden plugplanten echter geleverd met hun wortels intact.

Plugplanten of haagplanten met blote wortel?

Plugplanten lijken in veel opzichten op haagplanten met blote wortel. Eigenlijk zou u ze kunnen zien als een kruising tussen dergelijke planten en kleine haagplanten in pot. In tegenstelling tot haagplanten met blote wortel worden plugplanten echter geleverd met hun wortels intact. Hierdoor is er dus minder kans op uitval dan bij haagplanten met blote wortels: deze zijn immers veel gevoeliger voor beschadigingen. Zo kunnen er bijvoorbeeld dunne, kwetsbare voedingswortels verloren gaan. Dit is bij plugplanten niet het geval. Ook bevinden er zich van nature schimmels rondom de intacte wortels. Deze zijn belangrijk bij het ontwikkelen van het wortelstelsel na de aanplant.

Of u kiest voor haagplanten met blote wortel of plugplanten is helemaal aan u. Haagplanten met blote wortel staan er al om bekend voordelig in aanschaf te zijn. Plugplanten zijn in sommige gevallen zelfs nog goedkoper. Bovendien heeft u een royale keuze uit verschillende haagplanten. U kunt kiezen tussen wintergroene plugplanten en bladverliezende exemplaren. Denk bijvoorbeeld aan de hulst, laurierkers, liguster, beukenhaag of haagbeuk. Het aanbod is bijzonder gevarieerd, dus neem eens rustig een kijkje in ons webshop gedeelte en laat u verrassen door de vele mogelijkheden die plugplanten bieden.

Eenvoudig aan te planten
De plantgaten voor plugplanten hoeven niet al te diep te zijn: zo’n 3 centimeter dieper dan de wortelkluit is al prima.

Eenvoudig aan te planten

Ook zijn plugplanten door hun kleine omvang vrij eenvoudig aan te planten. Waar u bij grotere haagplanten vaak een plantgeul graaft, zijn individuele plantgaten een betere optie bij plugplanten. Plugplanten kunnen het beste aangeplant worden tussen maart en oktober. De bodem is dan goed warm, waardoor de plugplanten sneller aanslaan. Dit komt de ontwikkeling van hun wortelstelsel ten goede. Toch kunnen plugplanten ook in andere perioden in de grond worden gezet. Zit de tray nog om de wortel? Dan kunt u het juiste plantmoment op deze manier ook gewoon afwachten. In een bevroren grond of tijdens strenge winters kunt u echter geen plugplanten aanplanten.

Zorg er altijd voor dat u de plugplanten nat maakt voor de aanplant. De plantgaten voor plugplanten hoeven niet al te diep te zijn: zo’n 3 centimeter dieper dan de wortelkluit is al prima. Ook is het belangrijk de grond goed luchtig te maken voordat u plugplanten in de grond zet. Kleine haagplanten zijn immers nog best kwetsbaar en zeker in zwaardere gronden bestaat het risico op verdichting. Dit voorkomt u eenvoudig door de grond goed los te maken en eventueel te verbeteren met een bodemverbeteraar. Op deze manier worden problemen voorkomen en kunt u straks genieten van een sterke, robuuste en gezonde haag.

Plugplanten in uw tuin?
In de kwekerij hebben onze plugplanten alles gekregen wat ze nodig hebben, waardoor ze in uw tuin op termijn uitgroeien tot die fraaie, volle haag die u ambieert.

Plugplanten in uw tuin?

Wilt u graag plugplanten aanplanten in uw tuin? Vele tuiniers gingen u voor. Plugplanten worden goed verkocht en nemen flink in populariteit toe. Tuinliefhebbers zien plugplanten steeds meer als een slimme optie om op voordelige wijze een haag aan te planten. En hoewel het misschien lastig voor te stellen is als u de kleine plugplanten ziet, groeien ze toch uit tot een robuuste en flinke haag op de hoogte die u wenst. Ook bereikt de heg een goede zichtdichtheid. Dat komt omdat onze plugplanten zich goed gaan vertakken naarmate de tijd verstrijkt. Het zijn immers gezonde haagplanten die zich op de normale manier ontwikkelen.

In onze webshop kunt u plugplanten snel en eenvoudig online kopen. In de kwekerij hebben onze plugplanten alles gekregen wat ze nodig hebben, waardoor ze in uw tuin op termijn uitgroeien tot die fraaie, volle haag die u ambieert. Heeft u nog vragen over onze plugplanten? Neem dan vooral even contact met ons op. We vertellen u graag wat u kunt verwachten van onze plugplanten. Ook wanneer u persoonlijk advies op maat wenst kunt u bij onze professionals terecht. Met plugplanten creëert u op een slimme manier de tuinafscheiding die u wenst. Kijk snel rond in ons webshop gedeelte en kies de plugplanten uit die goed op uw wensen en tuinstijl aansluiten.